Európai rendvédelmi összefogás az emberkereskedelem elleni küzdelemben

2022. 12. 08., cs - 07:30
Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda

A magyar rendőrség újabb, az Europol szervezésében megvalósuló nemzetközi akcióban vett részt. A fókuszban ezúttal a szexuális célú kizsákmányolás, a bűncselekmény elkövetésére kényszerítés és a koldultatás megelőzése és felszámolása állt.

Az EMPACT (Európai Multidiszciplináris Platform a Bűnügyi Fenyegetettségek Ellen) egy multidiszciplináris, a hírszerzésre és a bizonyítékokra támaszkodó uniós rendvédelmi kezdeményezés, amelynek célja az EU-t érintő legfontosabb bűnügyi fenyegetések kezelése. A platform egyik kiemelt célja és bűnügyi prioritása továbbra is az emberkereskedelem minden megjelenési formájának, elkövetési magatartásának a beazonosítása és felszámolása, amit a tagállamok közötti nemzetközi bűnügyi együttműködés révén igyekszik megvalósítani.

A fenti célkitűzés mentén, az emberkereskedelem, ezen belül pedig most kifejezetten a szexuális célú kizsákmányolás, a bűncselekmény elkövetésére kényszerítés és a koldultatás megelőzése, beazonosítása, valamint a kapcsolódó bűnelkövetői magatartások felszámolása érdekében szervezték meg 2022. október 24-30. között azt a nemzetközi akciót, amelyben Magyarországgal együtt több mint 30 ország, valamint az Eurojust, az Europol és a Frontex is részt vett.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Felderítő Főosztály Emberkereskedelem Elleni Osztályának koordinációja mellett – a korábbi évek sikeresen végrehajtott nemzetközi akcióihoz hasonlóan – a realizálásokban ismételten részt vett valamennyi megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi és rendészeti állománya.

Több megyei rendőr-főkapitányság (Baranya, Fejér, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna) is sikeres elfogásokat hajtott végre az EMPACT akció időtartama alatt. Ezek az elfogások szexuális, illetve munkacélú kizsákmányolás formájában megvalósuló emberkereskedelem és kényszermunka bűntett megalapozott gyanúja miatt történtek, folyamatban lévő, illetve újonnan elrendelt büntetőeljárásokban.

Az EMPACT akció hazai számadatai: 

  •           A realizálásoknak több mint 700 résztvevője volt.
  •           A rendőrök összesen 2887 személyt, 1811 járművet, 3344 okmányt és 293 helyszínt ellenőriztek, köztük üzlethelyiségeket, szórakozóhelyeket, masszázsszalonokat, mezőgazdasági területeket.
  •           A nyomozók 10 személyt hallgattak ki gyanúsítottként emberkereskedelem és kényszermunka bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. Az eljárás alá vont elkövetők mindegyike magyar állampolgár, közülük 4 fő gyanúsítható kényszermunka elkövetésével és 6 fő szexuális kizsákmányolás céljából elkövetett emberkereskedelem bűntettével.
  •           A realizálások során 13 áldozatot azonosítottak. Közülük 7 fő szexuális célú kizsákmányolás sértettje (mindannyian nők, 5 sértett kiskorú), míg 6 fő kényszermunka sértettje (közülük 5 férfi és 1 nő).

A magyar rendőrség a továbbiakban is proaktívan részt vesz az emberkereskedelem és kényszermunka elleni nemzetközi szinten folytatott rendvédelmi küzdelemben, ezért a jövőben is aktív szerepet fog vállalni az EMPACT égisze alatt megvalósuló akciókban, az Europol támogatásával.

Az Europol sajtóközleménye itt érhető el. 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Megölte szomszédját

A bejelentést követő 30 percen belül kattant a bilincs annak a férfinak a kezén, aki Esztergomban bántalmazta ismerősét.

 

Sikeres együttműködés

A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság nyomozói a Múcsonyi Polgárőr Szövetség munkatársainak az információi alapján fogták el a tolvajokat.

 

Halmozta a szabálysértéseket

Az Edelényi rendőrök elállítottak, majd szabálysértési őrizetbe vettek egy sofőrt, aki érvényes hatósági engedéllyel nem rendelkező autójával, jogosítvány nélkül közlekedett.