Erről írt a Zsaru

2020. 06. 17., sze - 17:26
Zsaru Magazin

Az egységes magyar rendőrség létrehozásának 100. évfordulója alkalmából ismét olyan megrendítő riportokat gyűjtöttünk össze az elmúlt évtizedekből, amelyek nagy port kavartak a köztudatban, így az 1992 óta, minden héten megjelenő Zsaru magazin címlapján, valamint hasábjain is kiemelt helyet kaptak.

1. 1996-ot írtunk, amikor a Zsaru 37. száma egy valaha deli baka rémtettét boncolta. A lecsúszott, Rozoga gúnynevű, 53 éves H. Mihálynak már csak a guberálás maradt életformaként. A férfi korábban családban élt, tisztes hivatással rendelkezett. A sorsa később árnyékot vetett életére. Toprongyos kukázóként látta viszont az őt ismerő egykori sorkatona, aki nem volt más, mint egy emberölési nyomozó. H. Mihály másik három sorstársával Orosházán élt egy komfortot nélkülöző lakásban. A négyes két csapatra osztva dolgozott. Az egyiket Rozoga vezette, a másikat a 38 éves Mérnök irányította, így járták az utcákat. A párosok tagjai között megvolt a munkamegosztás. Míg az egyik a szemetesben turkált, társa tartotta a zsák száját, majd a nap felénél cseréltek. A megállapodás szerint a szerzeményből eredő pénzzel minden este elszámoltak, majd közösen költötték el. A hálótársak között többször alakult ki konfliktus, ami odáig fajult, hogy 1996 júliusában egy késelés során a Mérnök megsérült, de túlélte. Augusztus 10-én azonban már nem volt ilyen szerencséje. Egy törött seprűnyél Rozoga fején hasadt ketté. Ekkor a férfi dühében felkapott egy kést az asztalról, és szúrt. A döfés okozta Mérnök halálát.

 

2. Hét évvel később egy másik „katonatörténet” borzolta az átejtett sértettek idegeit. Igaz, a honvédség csak mítosz volt, de alaposan megágyazott vele az 55 éves D. István. A zuglói zsaruknál bukott ki a csalássorozat. A férfi szerényen húszra saccolta az átejtések számát. Egy taxivállalat diszpécserének előadta, hogy nyugállományú honvéd ezredes, aki igény esetén 870 ezerért tud szerezni a minisztériumból leselejtezett Audit. A pénzt D. István átvette, majd köddé vált. Amikor a XIV. kerületi zsaruk érdeklődni kezdtek a holléte felől, már hat rendőri szerv kereste. Az ügyeket és a tanúk vallomásait megismerve a nyomozók nem csodálkoztak, hogy fizettek a „katonatisztnek”. Megkérdőjelezhetetlen bizalmat ébresztett áldozataiban. Jó beszédkészsége és hamis igazolványai lobogtatásával mindent elért. Saját bevallása szerint havonta 300-400 ezer forintot költött. Mindenhová taxival ment, fizette az albérletet, és sokszor a bizalomépítésbe sem volt rest anyagilag befektetni.

 

3. A rendőrség és a határőrség integrációját többen félreértelmezték, számolt be a Zsaru 2009. évi 40. lapszáma. Valószínűleg arra gondoltak, hogy megszűnt a határőrizet. Szeptemberben a járőrök hőkamera segítségével egy kisebb csoportot vettek észre Kelebia melletti rengetegben. Mint kiderült, Szerbia felől érkezett a csapat, majd amikor hozzájuk szóltak, futva szétszéledtek az erdőben. Az egyenruhásoknak sikerült elfogniuk a négy koszovói felnőttet és a négy gyermeket. Vezetőjük viszont meglépett. Amikor bevitték őket, a kirendeltségen egy anyuka zokogva panaszolta, hogy az ő hároméves gyermeke még hiányzik. Futás közben elesett, és elvesztették egymást. Azt állította, hogy látta, amikor az embercsempész felkapta, majd elfutott vele, azonban később már csak egyedül látták. A határrendészek azonnali kutatást indítottak magyar és szerb oldalon egyaránt. 18 órával később az erdő mélyén lapulva találták meg a kicsit és az embercsempészt, aki otthagyta ugyan a gyermeket, de feléledt a lelkiismerete, és visszament érte.

 

4. Tragédia a hűtőkocsiban címmel jelent meg cikk a Zsaru 2015. évi 35. számában. Augusztus 27-én az osztrák A4-es autópálya leállósávjában, Parndorf közelében egy magyar rendszámú hűtőkocsi vesztegelt. A járműhöz tartva mérhetetlen bűz csapta meg az autópálya-karbantartók orrát, ezért azonnal jeleztek a tartományi rendőröknek. Többtucatnyi ember tragédiájának látványa fogadta őket. Illegális határátkelők holttestét találták halomban. Összesen 71 halott volt a hűtőkocsiban, szírek és afgánok, férfiak és nők vegyesen, illetve négy gyermek is volt közöttük. Fulladás okozta a halálukat, valószínűleg Magyarország területén vesztették életüket. Az osztrák és a magyar zsaruk együttműködtek az ügy felderítésében. Két nappal a feltalálást követően már öt olyan férfi volt rács mögött, akiket az embercsempészéssel kapcsolatba lehetett hozni.

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam