Új egyenruha, régi hagyományok

2020. 08. 12., sze - 17:10
Zsaru Magazin

Talán nincs ember, aki ne akarná tudni, mi zajlik a dísz­egység rendőreinek a fejében, amikor szabályos sorokban, mereven előrenézve menetelnek vagy mozdulatlanul állnak egy rendezvényen. Nyárilúd-tollas kalpagjukban, Kossuth-karddal a kezükben adják meg a méltóságát az ünnepnek és – ha úgy hozza a sors – a temetésnek is. Július elején 15 új díszegyenruhát kapott a Készenléti Rendőrség (KR) díszelgő alakulata. Farkas Gyula alezredes, vezénylő parancsnok a ruháról és a viselőiről is mesélt.

A KR díszegysége 15 új, méretre készült díszegyenruhát vehetett. Ez mérföldkőnek számít az egység életében, miután 2013-as megalakulásuk óta 10-20 éves, nem méretre szabott, használt díszegyenruhákat viseltek.

– Az új egyenruhák mindegyike méretre készült, pontos mása az eddig hordott öltözeteknek, amelyeket anno, 1992-ben a Köztársasági Őrezred díszalegysége számára, az 1920 és 1944 között szolgálatot teljesítő Magyar Királyi Testőrség egyenruhájának a mintájára készítettek – mondta Farkas Gyula alezredes. Aki kérdésünkre arról is beszélt, hogy milyen kritériumok alapján lehet valaki a díszegység tagja.

Mint mondta, pályázatot szoktak kiírni a KR-nél szolgálatot teljesítő zsaruk részére. Az egység minden tagja a szolgálati beosztása mellett megbízással, pluszfeladatként vesz részt a különböző rendezvényeken. Jelenleg 2 tiszt és 13 díszőr alkotja a díszegységet, kilenc fő kiképzése most fejeződik be. Feltétel a 175 centiméternél magasabb testalkat, a szemüveg nélküli megjelenés, alakias mozgás. Továbbá ne legyen görcsös vagy megilletődött a rendőr, amikor a díszőrségi eseményen elöljárókkal találkozik. Emellett tudja vállalni a díszelgési feladattal járó fokozott fizikai és pszichikai megterhelést, azt, hogy a tűző napon akár egy órát is mozdulatlanul kell állnia.

A megalakulásuk óta 449 díszelgési feladatot láttak el. Ebben a kétfős temetésen való megjelenés ugyanúgy benne van, mint a különböző rendvédelmi rendezvényeken, tiszthelyettes-avatásokon vagy épp a városligeti rendőr- és tűzoltónapon való nagyobb létszámú részvétel. Mégis a temetés a leggyakoribb esemény, ahol jelen van a díszegység.

– Volt olyannak a temetésén is díszőrként, akit ismert? – kérdezem az alezredest.

– Természetesen. Díszőrként el kell vonatkoztatni attól, hogy kit búcsúztatnak. Nagyon nehéz, de úgy kell a feladatra tekinteni, mint egy munkára. Sok temetésre járunk, pszichésen fel kell dolgoznunk, hogy a ravatal vagy a sír mellett állunk, miközben mi is ugyanúgy érzékeljük a hozzátartozók fájdalmát, mint bárki a gyászolók közül. Egyébként a kiképzés része, hogy erre felkészítsük az állományt. Berendezünk ravatalozót stilizált koporsóval, urnával, a gyászolók széksorával. Begyakoroljuk, hogy ebben a helyzetben a díszőrnek mikor hova kell lépnie, mit kell tennie. Az azonban, hogy ki mennyire alkalmas a feladatra, csak akkor derül ki, amikor valóban ott kell lenni egy kolléga búcsúztatásán. És meglehet, hogy egy olyan rendőr temetésén, aki épp annyi idős, mint maga a díszőr. Volt olyan kolléga, aki képtelen volt ezt feldolgozni, és végül ezért hagyta el az egységet.

A díszőrség tagjai számára előírás, hogy a legnehezebb körülmények között is rezzenéstelen arccal álljanak vagy meneteljenek. Megtörtént már, hogy rosszul lett valaki közülük is. Ebben az esetben azonnal a tartalék díszőr áll be a kollégája helyére. Viszont ha egy rendezvényen egy résztvevő lesz rosszul, a díszőrnek hagynia kell, hogy mások segítsenek. Előírás, hogy a dísz­őr addig, amíg feladata van, ha esik, ha fúj, rezzenéstelen tekintettel álljon, méltósággal, fegyelemmel. Mostantól a külön rászabott ruhában, méretre készült cipőben, de ugyanazzal a Kossuth-karddal.

P. G. J.

FOTÓ: BÉRES ATTILA

 

 

­A VEZÉNYLŐ PARANCSNOK

Farkas Gyula alezredes pályája 1992-ben a Köztársasági Őrezrednél indult. 1993-ban a Parlamenti Díszőrség tagja lett.

– Nagyon boldog, nagyon büszke voltam – mondja átszellemülten. – Az első díszelgési feladatomat már abban a hónapban megkaptam. Antall József miniszterelnöknek a temetésén lehettem díszőr. Amikor később, 2012-ben a Készenléti Rend­őrségbe integrálódott a Köztársasági Őrezred, én kaptam a feladatot, hogy alakítsuk újjá ezt a rendőrségi díszelgő csapatot. 2013-ban alakultunk meg huszonöt fővel. Díszőrnek lenni a Készenléti Rendőrségnél nagyon nagy feladat és egyben jutalom is! – teszi hozzá nem kis büszkeséggel a hangjában.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Menekült

Ceglédtől Üllőig követtek és próbáltak megállítani a rendőrök egy teherautót, amely száguldozva akarta elkerülni az intézkedést. Nekiment egy rendőrautónak is, végül egy árokba csapódott. A raktérben 20 migráns tartózkodott.