A bulinegyed biztonságáért

2017. 09. 07., cs - 12:38
Zsaru Magazin

Kiemelt budapesti turistacélpont számos vendéglátóipari egységgel.

Romkocsmák, pubok, bárok, éttermek, gyorséttermek mindenütt. Mintegy 60 ezer lakos éli mindennapjait a kerületben, és több ezer szórakozni vágyó, zömében külföldi fiatal lepi el az utcákat és szórakozóhelyeket estétől hajnalig. A 4-es, 6-os, Európa legforgalmasabb villamosvonala is átszeli területét. Egész évben élénk az éjszakai élet.

Az Erzsébetvárosban előforduló bűncselekmények közül a leggyakoribb a sok férőhelyes, közös helyiséghasználatú idegenforgalmi szálláshelyeken, a hostelekben elkövetett lopás.

cs
Csintalan Pál alezredes

– Ezek általában besurranásos módszerrel történnek, és a leggyakoribb sértettek a javarészt fiatal külföldi szállóvendégek – mondta Csintalan Pál alezredes, a VII. Kerületi Rendőrkapitányság megbízott vezetője, aki augusztus 1-jével vette át a kerület rendőri irányítását. – Az elkövetők a turisták figyelmetlenségét, sokszor ittas állapotát kihasználva jutnak be az ingatlanokba, és rendszerint készpénz, mobiltelefon vagy egyéb elektronikai eszköz bánja a látogatást. Az élénk éjszakai élet velejárója, hogy a kerület vonzza a kábítószer-kereskedelemmel foglalkozókat és a fogyasztani vágyókat is. A tevékenységük elleni fellépés összetett rendőri feladat, melyet a kerület nyomozói állománya, körzeti megbízottai a Budapesti Rendőr-főkapitányság felderítő főosztályának kábítószer elleni osztályával közös, folyamatos akciókban valósítanak meg. A közterületek biztonságáról jelentős rendészeti erők idecsoportosításával gondoskodunk. A Készenléti Rendőrség is kiveszi a részét a munkából, állománya folyamatosan besegít a járőrszolgálati feladatok ellátásába. A kerület egyenruhásai rendszeresen vesznek részt szakhatósági ellenőrzések biztosításában, melyek során a helyi önkormányzat, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, valamint a katasztrófavédelem munkatársai végeznek ellenőrzést a szórakozóhelyeken. Ezek összehangolt akciók, ki-ki a maga szempontjai szerint vizsgálja, van-e valamilyen szabálytalanság. Ilyenkor abban segítünk a társszolgálatoknak, hogy feladataikat nyugodt körülmények között végezhessék. Szükség esetén beavatkozunk, vagy bűncselekmény elkövetésének gyanúja esetén intézkedünk.

Legutóbb augusztus 25-én éjszaka végeztek ellenőrzést a hatóságok, öt szórakozóhely működésének vizsgálatát tűzték ki célul.

– A kiválasztásról a szakhatóságok közösen döntenek – vette át a szót Szilágyi Ferenc százados, a VII. Kerületi Rendőrkapitányság járőrszolgálati alosztályvezetője. – A döntés meghozatalakor szempont, hogy ha új hely nyílik a kerületben, akkor oda mindenképp ellátogassunk. Lakossági panasz esetén is jó esélye van a helynek arra, hogy górcső alá vegyék működését. Az üzemeltetők hozzászoktak már a rendszeres ellenőrzésekhez, mindenki tudja, mi a dolga ilyenkor. Megérkezésünkkor egy, a vendégforgalom elől elzárt helyiséget kérünk az üzletvezetőktől, és figyelünk arra, hogy senki ne zavarja meg az ellenőrök munkáját. A péntek éjjel ellenőrzött öt helyből egy zárva volt, kettőben semmilyen szabálytalanságot nem tárt fel a vizsgálat. Egyben kisebb tűzvédelmi hiányosságokat észleltek a katasztrófavédelem munkatársai, ezért hiánypótlásra szólították fel az üzlet vezetését. Egy hely pedig nyitvatartási időn túl is üzemelt, itt bírságot szabtak ki az el­lenőrök.

Az éjszaka folyamán két ízben jelentették a kerület nyomozói, hogy kábítószer miatt kellett intézkedniük. A civil ruhás rendőrök két kerületi lakosra, Sz. Róbertre (33) és A. Józsefre (27) lettek figyelmesek, amint a Kazinczy utca egyik kapualjában egy finn állampolgár számára fóliába csomagolt, fehér por állagú kábítószergyanús anyagot adtak át 10 ezer forint készpénzért cserébe. Sz. Róbert az intézkedés közben 5,8 grammnyi, fóliába csomagolt növényi törmeléket dobott a földre. Az erzsébetvárosi zsaruk az egész társaságot előállították a kerületi kapitányságra, és a vevő számára tolmács kirendeléséről gondoskodtak. A kihallgatások és a kábítószergyorstesztek elvégzését követően Sz. Róbert és A. József ellen kábítószer birtoklása vétségének megalapozott gyanúja miatt kezdeményeztek eljárást, mivel bebizonyosodott: a finn férfinak eladott szer nem drog volt, azonban vizeletük THC elnevezésű anyagot tartalmazott. Szabadlábon védekeznek.

Egy brit állampolgárokból álló csoportról az Erzsébetvárosi Közterület-felügyelet munkatársai jelentették, hogy egy Klauzál téri játszótéren feltehetően marihuánás cigarettát szívnak egymásnak körbeadogatva. A járőrök bruttó 0,9 gramm sodort növényi törmeléket foglaltak le. Őket is előállították a kapitányságra. A tolmács kirendelése és kihallgatásuk után kábítószer birtoklása vétségének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, szabadlábon védekeznek.

– Ahhoz, hogy a szórakozóhelyek látogatói és a kerület lakói is megtalálják számításukat, aktív jelenlétünk és a hatóságok együttműködése mellett szükséges, hogy az idelátogató külföldiekben tudatosodjon: a magyar törvényeket betartva kell szórakozniuk. Ennek érdekében akcióterveket, többek között a közterületi kamerák számának növelése érdekében fejlesztési tervet készítettünk. Minden eszközzel fellépünk azok ellen, akik úgy érzik, itt úgy viselkedhetnek, ahogyan saját hazájukban valószínűleg nem tennék. Ugyanezzel a szigorral lépünk fel azok ellen is, akik bűncselekmények elkövetésével nyújtanak ehhez segítséget – szögezte le a megbízott kapitány.

KUTLÁN EDINA
FOTÓ: ANDRÉ ILDIKÓ


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Aznaposok és másnaposok

A budapesti rendőrök újra a hétvégi bulikból alkoholos állapotban volán mögé ülő járművezetők kiszűrésére szerveztek akciót vasárnap reggel.

 

Ámokfutásból őrizetbe

Egy szolnoki férfi alig egy óra alatt két ház ablakát megrongálta, pénzt és tárcát lopott, elvitt egy gépkocsit, majd azzal 3 balesetet okozott.