Az év rendőrei

2020. 05. 20., sze - 14:46
Zsaru Magazin

Idén is elismerték az év rend­őrei munkáját, és kihirdették, kik kapnak Bátorságért érdemjelet. Az elismerések többségét később vehetik át személyesen Pintér Sándor miniszterelnök-helyettes, belügyminisztertől a díjazott zsaruk.

Gazdaság - Zatik Péter főtörzszászlós

.

A rendőrség napja alkalmából gazdasági kategóriában kapta meg „az év rendőre” címet Zatik Péter főtörzszászlós, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság rendszergazdája. Nyírbátorban 1998-ban kezdte hivatásos pályafutását informatikusként a határőr-igazgatóságon. Lojálisnak tartja magát, 22 éve hűségesen kitart a szakterülete mellett, és Nyírbátorhoz is ragaszkodik. A 2007-es integrációt követően kék ruhára váltotta a zöldet.

– Átszervezések történtek, de a munkaköröm lényegében megmaradt ugyanannak, csupán a struktúra változott körülöttem – fogalmazott a főtörzs­zászlós. – Nyolc éve viszonylagos állandóság van a munkámban, azóta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rend­őr-főkapitányság informatikai osztályának üzemeltetési csoportját erősítem. Konkrét munkaköröm szerint a számítógépes hálózatok felügyeletével, menedzselésével és programozással foglalkozom. Manapság, mint sok más területen, a rendőrség munkájához is elengedhetetlenek az informatikai rendszerek. Tulajdonképpen mi biztosítjuk a kollégáknak a háttérbázist. Szakterületem folyamatosan változik, fejlődik, és ezzel lépést kell tartanunk. Több nagyobb projektben is részt vettem az elmúlt évek során. Ezek közül említeném a schengeni vállalás teljesítéséhez szükséges informatikai hálózatok kiépítésében való szerepemet, vagy legutóbb az új büntetőeljárásról szóló törvény bevezetése kapcsán előírt videokihallgatási rendszer beüzemelését, beszerelését és a hálózatbővítést. A nagyobb projektek beszerzési eljárásaiban leginkább tanácsadóként vagyok jelen, a szakmai oldalt képviselem. Tisztában vagyok azzal, hogy az adott rendszer miként valósítható meg, és hogyan szolgálja a testület zavartalan működését, így próbálok segíteni a döntéshozóknak – ismertette a rendőr-főkapitányság rendszergazdája.

A főtörzszászlós úgy nyilatkozott, nagyon meglepődött, hogy neki ítélték a címet, és egyben megtiszteltetésként élte meg munkájának több évtizedes elismerését.

 

Bátorságért Érdemjel - Lattenstein Máté, Kamondi Tibor,Kocsis Krisztina törzsőrmesterek

.

 

.Három fejéri zsaru vehetett át jutalmat Pintér Sándor miniszterelnök-helyettes, belügyminisztertől a rendőrség napja alkalmából. A Bátorságért Érdemjellel elismert Kocsis Krisztina, Kamondi Tibor és Lattenstein Máté törzsőrmesterek égő lakásból hoztak ki egy idős nőt.

– Gépkocsizó járőrszolgálatot teljesítettünk január végén, amikor lakástűzről jutott el hozzánk egy bejelentés – mondták a Székesfehérvári Rendőrkapitányság egyenruhásai. – A vasútállomás környékén, egy négyemeletes panelépület legfelső szintjén meg is láttuk a füstöt. Felsiettünk, kopogtunk, de már akkor készültünk rá, hogy be kell hatolnunk, nincs bent cselekvőképes személy, aki ajtót nyithatna.

Kamondi Tibor váltásparancsnok és Lattenstein Máté járőrparancsnok berúgták az ajtót, majd mindhárman bementek a lakásba.

– A minél hatékonyabb cselekvés érdekében kétfelé váltunk: az egyik szobában mi, férfiak találtuk meg a lakás tulajdonosát, a hetvenes éveiben járó asszonyt – folytatták a törzsőrmesterek. – Az egyik szobában volt, észlelte jöttünket, akkor állt fel, amikor beléptünk. Fölöttébb zavartnak, a belélegzett füsttől kábának látszott, ruhája, bőre több helyen kormos volt. Kivezettük a lépcsőházba, közben kolléganőnk végigjárta az összes helyiséget, mígnem megbizonyosodott róla, hogy sem más ember, háziállat nincs a lakásban. Ekkor értek ki a tűzoltók és a mentők, szerencse a szerencsétlenségben, hogy az épület jól megközelíthető helyen volt. A katasztrófavédelem munkatársai eloltották a tüzet, és átszellőztették a lakást. Véleményük szerint, ahogyan az már sok esetben megtörtént: a véletlenek együttállása okozta a gyulladást. A néni még nem pakolta el a karácsonykor használt műanyag fenyőfát, azt egy asztalkán tartotta. Napokkal korábban elhunyt a férje, akire gyertyagyújtással szokott emlékezni, azonban nem figyelt arra, hogy a gyertyák lángjához túl közel esnek a gyúlékony műfenyő ágai. Az idős asszonynak nem keletkezett komoly sérülése, a mentősök megfigyelésre kórházba szállították. Mi értesítettük a család tagjait a történtekről, majd visszazártuk a lakás ajtaját, mielőtt elhagytuk a helyszínt.

 

Ellen-szer - Németh Mónika alezredes

.

 

Nehéz megmondani, hogy az a kiemelt főnyomozó, aki 2019-ben 3 ezer diáknak tartott bűnmegelőzési órákat, zsaru vagy inkább pedagógus, amikor megszólítja őket. Németh Mónika alezredes az Ellen-szer kategóriában lett „az év rend­őre”. Állítja, a munkájában az a legfontosabb, hogy a kamaszok merjenek a gondjaikkal hozzá fordulni.

– 29 éve vagyok rendőr. Először pedagógusi diplomát szereztem, de már a főiskolán is az ifjúságvédelmi szakkollégiumra jelentkeztem – idézi fel a kezdeteket.

A kamaszkor számos krízishelyzetet teremt a fiatalok számára, melyeket nagyon nehéz sérülés nélkül átvészelni. Az Ellen-szer program arra vállalkozik, hogy ebben a kritikus időszakban a fiatalok mellé áll, és hasznos információkkal, tanácsokkal segíti őket az eligazodásban, abban, hogy ne váljanak veszteseivé ennek a korszaknak.

– Sokkal egyszerűbb és könnyebb megelőzni a bajt, mint akkor futni utána, ha már megtörtént – folytatja az alezredes, aki 12 éve a XIII. Kerületi Rendőrkapitányság kiemelt főnyomozója, és maga is édesanya. Kifejezetten fontos számára, hogy akár az intézmények pedagógusai, akár azok a kamaszok, akikkel a bűnmegelőzési órákon találkozik, megkeresik őt az iskolán kívül is.

– Sajnos komolyan elszaporodott az iskolai bántalmazás az általános és a középiskolákban. Az internetes, a személyes, testi bántalmazás, a megalázás sokszor teremt olyan helyzetet, hogy soron kívül tartunk órákat a kolléganőmmel – fejti ki. – Havonta kétszer, szombat éjszaka pedig a társszervekkel együtt, bűnügyes rendőrrel, családgondozóval, szociális munkással, pedagógussal megkeressük azokat a helyeket, ahol fiatalok szoktak bulizni. Jelentős mennyiségű alkoholt, akár drogot is fogyaszthatnak. Odamegyünk hozzájuk, de nem azért, hogy lerohanjuk, hanem megszólítani szeretnénk őket. Tudjanak azokról az élethelyzetekről, amelyek veszélyesek rájuk, de eddig senki nem hívta fel rá a figyelmüket.

Németh Mónika az útkereső gyerekek egyfajta kapaszkodója szeretne lenni. Úgy fogja fel a hivatását, hogy 24 órában kell készenlétben lennie. A telefonján vagy az e-mail címén folyamatosan elérhető a gondokkal küzdő pedagógusok és a bajba jutott gyerekek számára.

Iskolai bűnmegelőzés - Stadler Mihály szenior alezredes

.

 

Visszatért, és jól tette. Hét év eredményes munkájáért vehetett át elismerést Töreki Sándor vezérőrnagy, bűnügyi országos rendőrfőkapitány-helyettestől Stadler Mihály szenior alezredes, az Ózdi Rendőrkapitányság főtisztje. Leendő kőművesek, asztalosok, cukrászok, szakácsok és pincérek gondjaival foglalkozik.

– Belügyminisztériumi megkeresésre mondtam igent a visszafoglalkoztatásra 2013-ban, úgy érezve, van bennem kiaknázatlan energia – mondta az alezredes, aki április 24-én a rendőrség napján kapott elismerést az év iskolai bűnmegelőzési tanácsadó tisztje kategóriában. – Egy leendő építőipari szakmunkásokat és vendéglátóipari dolgozókat oktató szakképző iskolában kezdtem meg a munkát iskolai bűnmegelőzési tanácsadóként. Megismertem és beépítettem előadásaimba a rendőrség Ellen-szer elnevezésű prevenciós programját, ami a kamaszok kritikus periódusában nyújt segítséget, ad fogódzót az életkoruk és egyéb sajátosságaik miatt könnyebben sérülő fiataloknak. Ez a program egyszerre koncentrál a fiatalok áldozattá és bűnelkövetővé válásának megakadályozására, hiszen mindkét szerepkör egyértelműen vesztessé tenné őket már középiskolás korukban. Meg kell mondjam: a közös munka elején csak tűzoltást tudtam végezni, komoly erőfeszítést igényelt a legégetőbb gondok felszámolása. Szolgálatba lépésem előtt különösen az egyik intézményben uralkodtak nemkívánatos állapotok: verekedések, lopások miatt szinte naponta jöttek ki járőrök az iskolához. Fokozatosan sikerült kialakítani a rendet, ezután már lehetőség nyílt előre felépített, tematizált foglalkozások megtartására is. A beszélgetések széles skálán mozognak: foglalkozunk a drogokkal kapcsolatos bűncselekményekkel, a bántalmazással, a rongálással és büntetőjogi következményeivel, a családon belüli erőszak kérdésével, de például a graffitik hatósági elbírálásával is, így kialakítva azt a tudatosságot, hogy gyerekként sem kötelező mindent eltűrni, ám egyben rámutatva a felelősségre is. A tanulók megkedvelték ezeket az ismeret­átadó, de nem számonkérő tan­órákat. Megnyíltak, beszéltek gondjaikról, rendőrként hiteles válaszadónak tekintenek.

 

Bátorságért érdemjel - Lantos Tamás és Zsély Patrik őrmesterek

.

 

A rendőri munka helytállást, ha kell, önfeláldozást is jelent. Nem csupán a történések jó megfigyelését követeli meg, de olykor a feladatokon való túltekintést is. Nehéz néha lehatárolni, hogy meddig terjed a szolgálat, és mi az, amit a szív vezérelte emberségből kell elvégeznie egy zsarunak. Egy idős, mozgásképtelen asszony megmentéséért kapott miniszteri elismerést a Salgótarjáni Rendőrkapitányság két fiatal tiszthelyettese. Az életük kockáztatásával közbeavatkozó, ezért Bátorságért Érdemjellel kitüntetett Zsély Patrik őrmester, járőrvezető és Lantos Tamás őrmester, járőr elevenítik fel a tavaly novemberben történteket:

– Somoskőújfalui gázrobbanásról kaptunk bejelentést reggel fél hét óra körül. Megkülönböztető jelzéssel, amennyire biztonságosan lehetett, időveszteség nélkül közelítettük meg a mondott helyszínt, elsőnek érkezve oda. Rögtön információt kaptunk, hogy egy propán-bután gázpalack robbant fel a melléképületben, és azt is megtudtuk, hogy az ingatlanban két idős ember volt. A detonáció közelében tartózkodó, korosabb férfi belehalt az elszenvedett sérülésekbe, rajta nem tudtunk segíteni. Felfigyeltünk rá, hogy a robbanás következtében kigyulladt épületrészből füst terjed át a főépületre, ezért késlekedés nélkül behatoltunk. A bent gomolygó füstben, az egyik helyiségben egy idős, magatehetetlen nőt találtunk, kivittük az utcára. Rövidesen megérkeztek a mentők és a tűzoltók, előbbiek gondozására bíztuk a hölgyet, magunk pedig bekapcsolódtunk a tűz felszámolásába. Az asszonyt a mentőautóban ellátták, az ijedségen kívül annyi baja esett, hogy belélegzett némi füstöt, de állapota az egészségügyi dolgozók megítélése szerint nem igényelt kórházba szállítást. Mi a katasztrófavédelmi kollégák munkáját segítettük: biztos távolságba irányítottuk a járókelőket, részt vettünk az oltótömlők kipakolásában és beüzemelésében, ezenkívül a házból kivitt további gázpalackok hűtésében is.

 

Bűnügyi technikus - Szabó Tibor Antal törzszászlós

 

.

 

Miből ered a belső erő, ami napokon át hajtja a helyszínelőt, hogy hét holttest szemléjét végezze el, köztük egy anyáét és 5 éves kislányáét? Szabó Tibor Antal törzs­zászlós, a BRFK munkatársa a bűnügyi technikusi kategóriában lett az év rendőre. Ma sem tudja megmondani, mi hajtotta, amikor a Hableány áldozatainak helyszínelésekor kollégáival együtt megfeszített erővel teljesítették a feladataikat.

– Járőrként kezdtem 2001-ben Mátészalkán dolgozni, de már akkor elmentem egy boncolást megnézni. Tudni akartam, bírni fogom-e, ha egy közlekedési balesetnél kell majd helyszínt biztosítanom – fejtette ki, amikor arról beszélt, munkája kapcsán mikor látott először holttestet. Úgy érezte magát, mint egy orvostanhallgató. Nem volt benne semmi viszolygás, sőt valamiféle csodálattal szemlélte, milyenek teljes valójukban az emberi szervek. Egy éve sem volt még rendőr, amikor megüresedett egy hely a bűnügyi technikusoknál, amit neki ajánlottak fel.

– Az élet úgy hozta, hogy az országban több helyen is laktam és dolgoztam, de sosem váltottam szakterületet, a bűnügyi helyszínelésben találtam meg a hivatásom. Soha nincs két egyforma szolgálat, mindennap fejleszteni lehet és kell is a tudást ezen a területen.

Korábban amatőr szinten triatlonozott, de mind a mai napig fontos számára a sport. Próbálja magát jó kondícióban tartani, mert tudja, a munkája igénybevétellel jár.

– 24 óra szolgálat után 72 óra a pihenőidő. Jól hangzik, de nemritkán a huszadik órában jön egy olyan helyszín, ahol akár több órán át kell koncentráltan és hiba nélkül dolgozni – folytatta. – A Hableány-katasztrófa ideje alatt éltem át eddigi pályám legmegterhelőbb periódusát. Aznap este, amikor beborult a Dunába a hajó, reggel adtam le a 24 órás szolgálatomat. Utána úgy telt a nap, hogy nem pihentem. Este másfél órája aludtam, amikor csörgött a telefon, a parancsnokom szólt a történtekről, természetes volt, hogy azonnal indultam felvenni a szolgálatot. Másnap estig erőn felül dolgoztunk, az elsőként kiemelt halottak szemléjét és boncolását végeztük. Bár visszagondolva szinte lehetetlennek tűnik, hogy mindezt végigcsináltam, de van az a terhelés, amit az ember mindennél jobban akar és bírja, mert erre van felvértezve.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Nem adta meg

Egy személygépkocsi vezetője az „Elsőbbségadás kötelező!” jelzőtábla ellenére úgy hajtott be az útkereszteződésbe, hogy baleset lett a vége.

 

Remekül szerepeltek

Az előkelő hatodik helyen végzett a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság csapata az országos strandröplabda bajnokságon.