Az Örs

2021. 08. 09., h - 09:22
Zsaru Magazin

Az Örs. Nem rendőr, nem kisdobos, hanem az a Kelet-pesti, a Sugárral, az Ikeával, az Árkáddal, a Gombával.

Az Örs vezér tere, egészen hivatalos nevén: az Örs vezér tér. Fekszik mégpedig a főváros óriástere Zugló és Kőbánya határán, itt panelszegélyezte, ott szocreál-határolta, flaszterét naponta tízezrek tapodják. A pesti oldal közlekedési csomópontja, kishajót, fogaskerekűt és a Budavári Siklót leszámítva képviselteti magát az egész BKK-viszonylat-paletta HÉV-vel, metróval, trolikkal, buszokkal, villamosokkal.

   „Az Örs” mérete, funkciója miatt önmagán túlmutató közterület. Esztétikus? Ízlés dolga. Praktikus? Jó eséllyel igen, megfelelőbb módozat ezidáig nem született helyette. Problémás? Talán. Városépítészettel, bűnmegelőzéssel és bűnüldözéssel foglalkozó szakemberek már számtalan tanulmányt tettek le az asztalra: mitől lesz „jó”, vagy „rossz” egy településrész, hogyan válik veszélyessé, vagy biztonságossá egy utca, tér, kerületrész. A rendészet határterületén, jog, szociológia és pszichológia mezsgyéjén egyensúlyozva keressük a válaszokat Wieszt Ferenc ezredessel, a Budapesti Rendőr-főkapitányság Közrendvédelmi Főosztályának (BRFK KVFO) vezetőjével:

– Fővárosi rendőri vezetőként ismernem kell azt a területet, amivel – ahol – kollégáimmal dolgozom. Az Örs vezér tere kiterjedése okán, az ide befutó, vagy érintő közösségi közlekedési járatok sokasága örvén, forgalmasságából kifolyóan már önmagában is egy kiemelt funkciójú rész, ehhez járulnak hozzá a téren nagy számban megtalálható úgynevezett csoportképző-helyek. A kifejezés alatt értjük azokat a kereskedelmi-vendéglátóipari egységeket, amelyek a téren áthaladókat „megállítják”, vagy tudatosan választott célpontjai a sétáknak. Azt is tudjuk, hogy az átmenő, és a téren tartózkodó tömeg vonzerővé válik azok számára, akik a közterületen töltik el idejüket, ők a leírt külső csomópontot forgalmas mivolta miatt ideális adománygyűjtő területeknek ítélik meg. A folyamatokat, jelenségeket nem csak szemléljük és értelmezzük, de igyekszünk befolyásunk alatt is tartani. Az Örs vezér terének közbiztonsága fölött – kiemelt események híján, általánosságban – szinkronban négy szervezeti egység őrködik. A területileg illetékes X. és XIV. kerületi rendőrkapitányságok kollektívájának munkavégzését segítik a BRFK KVFO és a Készenléti Rendőrség egységei. A téren így állandó a rendőri jelenlét, amit a Budapesti Rendőr-főkapitányság most meg is emelt. Az élőerős járőrözést kiegészíti a térfigyelő kamerahálózat, amely „látja” és dokumentálja is a történéseket. A BKK-val együttműködésben a térről induló, oda érkező, azon áthaladó villamosokat, buszokat is ellenőrizzük. A tér nagy. Ha a járőrpáros az egyik részén intézkedik, értelemszerűen nem lehet jelen más pontjain, ám mindenki megnyugtatásául kijelenthető: ott vannak. Közvetlenül, vagy az említett kamerarendszer és azok figyelőinek tájékoztatása útján értesülnek minden eseményről. Igen, a tér vendéglátóegységeiben alkoholárusítás folyik, a szeszbevitel kire-milyen hatással van. Az ittasság önmagában nem bűncselekmény, a pityókás táncolás sem büntetőjogi kategória, viszont a látókörünkbe kerülő randalírozókkal, megfélemlítő magatartást tanúsító személyekkel szemben minden esetben intézkedünk. Az Örs vezér tér nagy, forgalmas, különböző neveken és formákban 89 éve velünk élő örökség, a rendőrségnek volt ideje megtanulni specialitásait, és korszerű válaszokat adni jellegzetességeire, hogy ne válhasson a bűnözés csomópontjává.


Szilágyi Attila
Béres Attila            


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Holttestet találtak Szegeden

A Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság járőrei egy holttestet találtak Szegeden. A nyomozók vizsgálják az eset körülményeit.