Biztonságos óvodák

2019. 10. 09., sze - 15:12
Zsaru Magazin

Három éve a gyerekek szabályos és biztonságos közlekedésre nevelése céljából indították útjára a Biztonságos Óvoda programot.

A Közlekedéstudományi Intézet (KTI) kezdeményezésére kiírt és az Országos Rendõr-fõkapitányság Országos Balesetmegelõzési Bizottság (ORFK-OBB) által támogatott pályázat alapján csatlakozhatnak az óvodák.

 

A tanévkezdéssel új idõszak köszönt be a közlekedésben is, amit az ORFK-OBB jelképesen minden szeptemberben sajtótájékoztatóval nyit meg egy nevelési évet egy iskolában és egy óvodában. Az elmúlt években egy pályázati felhívásra több mint 600 intézmény teljesítette a feltételeit annak, hogy viselhesse a Biztonságos Óvoda címet. A megjelölés azt hirdeti, hogy az óvoda vállalja, az oda járó gyerekeket felkészítik a biztonságos közlekedésre.

– A Biztonságos Óvoda program 2016-ban indult, melyre az intézmények önállóan pályázhattak – tájékoztatott Berzai Zsolt alezredes, az ORFK-OBB fõtitkára. – Az intézményektõl azt vártuk, hogy a közlekedési témacsoportot beépítik nevelési programjukba, és kijelölnek egy közlekedési koordinátort. Idén az ORFK-OBB támogatásával folytatódik ez a program, és igyekszünk még inkább felhívni a kisgyermekek felkészítésének fontosságára a figyelmet. 2016-ban megyénként és Budapesten tíz-tíz, azaz összesen 200 óvoda bevonását vállalta az Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából a KTI Közlekedésbiztonsági Kutatóközpontja. Az óvodák számára kevés pályázati lehetõség nyílik, ezért minden lehetõséget megragadnak a fejlesztésre. Az intézmények száma egyre növekedett, mára 600 óvoda vesz részt a programban. Trénerek tartanak konzultációt az óvodapedagógusoknak, illetve egy mintafoglalkozást bemutatva szemléltetik, miként lehet a közlekedést a kicsik számára érdekesen és motiválóan oktatni. Az óvodák a további munkához a gyermekeknek szóló OviJogsit és abba ragasztható matricákat kaptak. Magasságmérõt is készítettek nekik, amin a testmagassághoz mérten a megfelelõ gyermekbiztonsági rendszerek (gyerekülés, ülésmagasító) használatáról, illetve a magasságukhoz illõ kerékpárméretekrõl kapnak információkat. A program végén a tréner és a pedagógusok felmérik a gyermekek tudását, közlekedési ismereteit. Az elsõ 200, érvényes pályázatot benyújtó óvoda, amelynél minden programelem teljesült, elnyerte a Biztonságos Óvoda címet. Errõl elismerõ oklevelet kapott, és kapuján hirdetheti, hogy az intézmény fontosnak tartja a gyermekek közlekedésbiztonságát, és tesz is érte. A pályázat második részében Hogyan hasznosíta­nék egy KRESZ pályát címmel ötletpályázatot hirdettek meg a 200 óvoda között. Azt vártuk az óvodáktól, hogy írjanak egy komplett programot, melyet arra hegyeznek ki, hogy milyen módon tudnának egy KRESZ-pályát hasznosítani. Erre nagyon sok pályázati anyag érkezett be, a szakmai zsûri öt nyertes óvodát választott ki, amelyek komplett KRESZ-pályát és mágnestáblát nyertek.

.

Az ORFK-OBB és a KTI képviselõje közösen nyitotta meg az óvodai nevelési évet a XI., Keveház utcai óvodában szeptember 25-én, az Újbudai Önkormányzat polgármestere pedig használatba adta az új KRESZ-pályát. A kicsik nem zavartatták magukat, nagy lelkendezéssel vették birtokba a pályát.      

FENYVESI BEÁTA

FOTÓ: BÉRES MÁRTON


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Ki ismeri fel?

A miskolci nyomozók a lakosság segítségét kérik egy bolti tolvaj azonosításához.

 

Kétkerekűt lopott

Lezárult a nyomozás annak a férfinak az ügyében, aki eltulajdonított Szegeden egy biciklit.

 

Elfogták

Többrendbeli kifosztás és más bűncselekmények miatt indult büntetőeljárás a Bicskei Rendőrkapitányságon egy helyi lakossal szemben.

 

Remekeltek

A Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság csapata a 2. helyen végzett az Országos Rendőr Kispályás Labdarúgó Bajnokságon. Kollégáink ezzel a sikerrel jogot nyertek a Belügyminisztérium szervei részére szervezett tornán való részvételre is.

 

Közösen ellenőriztek

A kunszentmiklósi rendőrök a közlekedési hatóság közreműködésével nézték át az autókat.