Bonyhád: teljes megújulás

2022. 01. 07., p - 11:57
Zsaru Magazin

A legnagyobb jóindulattal sem lehet mindennapi helyzetnek tekinteni, ha egy rendőrkapitányság épületében olyan hatalmas, több száz milliós beruházás zajlik, mint Bonyhádon.

A zsaruk 2021-ben kilenc hónapon át ad hoc módon alkalmazkodtak nap mint nap ahhoz, amit a teljes felújítással okozott munkálatok hoztak. Egy héttel a minden  tekintetben modernizált épület ünnepélyes átadása után pedig beengedtek az életükbe.

– Mindig úgy szoktuk jellemezni a bűnügyi statisztikák ismeretében Tolna megyét, hogy maga a béke szigete. Ha azonban a bonyhádi járást külön is számba vesszük, akkor a megye inkább a béke tengere. Azon belül pedig rendőrkapitányságunk a béke szigete – magyarázza Bíró Attila alezredes, aki 2020 óta irányítja a Bonyhádi Rendőrkapitányságot, amikor részletezi, mit is kell tudni a 13 ezres lélekszámú város rendőrségéről. Rögtön eszembe jut, hogy tavasszal, amikor legutóbb a városban jártam, a béke szó nem feltétlenül ötlött volna fel bennem. Akkor az épületben porral és nem kevés zajjal járó építési munkálatok folytak, annak az átfogó felújításnak a keretében, amellyel az 1983-ban átadott épület műszakilag és esztétikailag is teljesen átalakult. A kapitány szavaiból kiderül: akkoriban mindennap kijelölték, hogy az épület melyik szektora lesz munkaterület, és attól legtávolabbra biztosítottak irodát és tartalék hivatali helyiséget, ahol ütemezve zajlottak a kihallgatások és adott esetben a szembesítések is. Hozzáteszi, hogy ettől függetlenül több nagy, sikeres bűn­ügyet is lezártak. Mielőtt azonban ezekről nyilatkoznának, Gyergyói Tamás alezredes, kapitányságvezető-helyettes eligazításra kísér minket. A szavaiból kiderül, hogy két elkövetőt fognak előállítani egy falopási ügyben.

– Váralja külterületén, egy erdőből másfél köbméter fát tulajdonítottak el tegnap. A bűnügyi osztálynak és a körzeti megbízotti alosztálynak sikerült annyi adatot gyűjteni, hogy egyértelműen azonosítani tudtuk a gyanúsítottakat – avat be a részletekbe. Az eligazításon is ez az első dolog, amiről beszélnek a zsaruk. Rögzítik, hogy honnan állítják elő az apát és a 17 éves fiát. Amikor percekkel később mi is ott vagyunk a megadott címen, már kint állnak egy málladozó ház, vélhetőleg az otthonuk előtt. A fiú leszegi a fejét, szó nélkül ül be a rendőrautóba. Az apán is látszik, hogy egy pillanatig nem hitte, azért, amit tett, bilincsben viszik majd a rendőrségre.

– Azoknak, akik a törvényesség határain belül szeretnének tüzelőhöz jutni, van erre lehetőségük. Az erdészetek rendszeresen szerveznek ágfagyűjtést. Igaz, hogy nagyon sok munkával jár, de így teljesen legálisan egész télre meg tudják szerezni a tüzelőjüket az arra rászorulók – mondja a ki nem mondott gondolatra, hogy apa és fia vajon a szociális helyzetük miatt került-e egy eljárás fókuszába.

Miközben elkezdődik a kihallgatás, Bonyhád egyik főútjára kísérnek minket, ahol a járőrök épp ellenőrzik az arra haladó autókat. Gyorshajtó nincs, úgy tűnik, tényleg a béke szigetén vagyunk. Mindenki zokszó nélkül veszi tudomásul, hogy megállítják, és ellenőrzik az iratait. Itt találkozunk a szomszéd helység, Kakasd körzeti megbízottjával, Palkó Roland főtörzs­őrmesterrel, aki korábban nyomozóként dolgozott. Ő kifejezetten vágyott arra, hogy kmb. legyen. Élvezi, hogy folyamatosan kapcsolatot kell tartania az emberekkel, és bármikor segíteni tud volt kollégáinak, ha szükséges. Miközben egy terepjáró megelőzi az ellenőrzés alatt feltorlódott kocsisort, és eltűnik az egyik keresztutcában, kiderül, a körzeti megbízott nemrég épp egy betörési ügyben segített kollégáinak. Az egyik üzletből ugyanis elloptak egy mobiltelefont, és a főtörzsőrmesterrel később pontosan azonosítani tudták a nyomozók, hogy kit gyanúsíthatnak a bűncselekménnyel.

Fél órával később a kapitányságvezető-helyettesi irodában Gyergyói alezredestől tudjuk meg, hogy Bonyhádon közel 100 százalékig feltöltötték az állományt. 2021-ben nem volt leszerelő rendőr. A titok szerinte abban áll, hogy a viszonylag kis kapitányságon nagyon szorosan együttműködve dolgozik a rendészeti terület és a bűnügy. Mint mondta, nincs a vezetők előtt tabu téma. Nemegyszer beszélgettek olyan rendőrrel, aki a leszerelést fontolgatta, majd épp a közösségük ereje tartotta a rendőrkapitányságon.

– Több nagy ügyet lezártunk 2021-ben, az egyik egy több mint 600 rendbeli csalássorozat volt – fejti ki Schottné Folk Márta alezredes, bűnügyi osztályvezető. Ő december 1-jén váltotta elődjét, Nesz János alezredest, aki 15 évig töltötte be ezt a posztot. – Nagyobb vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás volt a gyanúsítás alapja. Összesen tíz embert hallgattunk ki gyanúsítottként.

Amikor ide érünk, az alezredes átadja a szót a nyomozó alosztályvezetőnek, Sántha Áron alezredesnek, aki röviden elmondja, hogy tulajdonképp 2018-ban indult a monstre ügy nyomozása. Az autóeladással foglalkozó elkövetők közel 5 millió forint kárt okoztak azzal, hogy rossz anyagi helyzetben lévő strómanok segítségével, hamis adásvételi szerződésekkel vettek meg kocsikat, amelyeket aztán továbbértékesítettek. Így próbálták megúszni az átírási illeték kifizetését.

– A későbbi gyanúsítottak sokszor tanúként szerepeltek a szerződéseken – mondja az alezredes. – Viszonylag gyorsan behatároltuk az elkövetői kört. Majd a sértettek legtöbbször teljes biztonsággal választották ki őket, amikor négy másik ember között álltak a felismerésre bemutatáson. Nem volt annyira ördöngös dolog kinyomozni az ügyet, aminek valójában a volumene volt nem mindennapi. Külön szervert kellett használnunk házon belül az egész eljárás adminisztrációjára, mert egyébként, ha megnyitotta az előadó, minden gép leállt a kapitányságon.

A beszélgetés után Bíró Attila arra is kitér, hogy a rendőrök az épület erőltetett menetben zajló felújítása alatt különös terhelésnek voltak kitéve. Végig nagyon együttműködőek voltak annak ellenére, hogy folyamatosan egyeztetniük kellett. Nemritkán a nyomozás sajátosságaiból adódó, váratlan szituációkban pillanatok alatt dönteniük kellett, hogy mikor melyik helyiségbe vigyék egy eljárás gyanúsítottjait. Néhány hónappal ezelőtt egy drogterjesztőt fogtak el, egy 56 éves asszonyt, aki már évek óta munkát adott a helyi zsaruknak. Bejelentések tömkelege érkezett a hozzá köthető drogeladásokról. Amikor azonban megjelentek nála, soha semmit nem találtak a ház átkutatásakor.

– Nagyon rafinált volt, egy közös udvarra és azon át az utcára nézett az ablaka – fejti ki Sántha Áron. – Mindig onnan figyelte, hogy tiszta-e a levegő. Aztán, ahogy megjelentünk, volt kb. 15 másodperce, hogy eltüntesse a cuccot. Valószínűleg lehúzta a vécén. Végül arra jutottunk, hogy szépen hajnalban, a ház mögött másztunk be az udvarba. Aludt még, amikor feltéptük az ajtókat. Úgy mentünk be, hogy esélye se legyen bármit is megsemmisíteni. Még az ágyban feküdt, amikor megérkeztünk. Több mint húsz előrecsomagolt, szintetikus kábítószernek, pontosabban bioherbálnak látszó anyagot foglaltunk le. Ezeket a szakértők vizsgálják még. Plusz a drog készítéséhez használt dolgokat, köztük több liter acetont.

– Ez egy nagyon szép, eredményes nyomozásunk volt. Kifejezetten büszke vagyok rá – teszi hozzá a kapitány. – Komoly felderítés előzte meg az elfogást, rendkívül jól összedolgoztak az ügyben érintett rendőrök. Nem utolsósorban, miközben teljes erővel zajlott a felújítás, úgy tudtuk mozgatni az épület több szárnyában az érintett tanúkat, gyanúsítottakat, hogy akiknek el kellett kerülniük egymást, nem találkoztak, azok pedig, akiknek találkozniuk kellett, megfelelő körülmények között tehették ezt.

A kapitány szerint a felújítási munkák utolsó időszakában már kicsit elkezdett fogyni a kollégái türelme. Valami módon mégis mindig sikerült átlendülniük ezen. Azóta, hogy mindennap a felújított épületben dolgoznak, jótékony homályba merült, milyen nehézkes is volt a vége már.

 

AZ ÁTÉPÍTÉS

Az ORFK és a Belügyminisztérium 2015-ben kiválasztott tíz rendőri egységet az országban, amelynek égetően fontos volt az átfogó energetikai felújítása. Az egyik a Bonyhádi Rendőrkapitányság volt, amit akkor még Marcsek Sándor ezredes irányított. A projekt irányítója a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság gazdasági helyettese, Taukerné Pusztai Erika ezredes lett, míg a műszaki lebonyolítói feladatokat Angyal István alezredes kapta meg.

– Az alezredes nagyon régóta osztályvezető a főkapitányságon. Több mint húsz éve együtt dolgozunk – mondja a kezdetekről az ezredes asszony. – Neki nagyon nagy része van abban, hogy ezek a felújítási munkálatok elkészülhettek.

A felújítás maga két ütemben zajlott le. Az elsőben közel 192 millió forintot költöttek a gyengeáramú hálózat rekonstrukciójára, a vizesblokkok, a vízvezetékek cseréjére és a villamos hálózat részleges felújítására. A másodikban pedig többek között a homlokzati nyílászárók cseréje, a hőszigetelés, a hőszivattyú és a napelemtelepítés, illetve a fűtési rendszer átalakítása történt meg összesen 370 millió forint értékben.

– 562 millió forint komoly költség egy ilyen átfogó munkára, de azt is látni kell, hogy ezen az épületen az 1983-as átadásától kezdve jelentős felújítás nem történt – kezdi Angyal alezredes.

Az alezredes és az ezredes egyetért abban, hogy a kapitányság felújítása rengeteg kompromisszummal járt. Ez általában természetes velejárója egy-egy ilyen projektnek. Főleg, miután a rendőrkapitányságnak működnie kellett közben. Mindezt szem előtt tartva határozták meg a feladatokat. Ez okozta, hogy voltak párhuzamosságok a munkák során.

– A villamos hálózat felújításának egy részét az egyik, a másik részét a másik projektben hajtották végre – folytatja Angyal István. – Mind a két esetben be kellett menni az irodákba, ki kellett költözniük a dolgozóknak, és úgy kellett megcsinálni a második ütemet, hogy az elsőben elkészült új dolgok ne sérüljenek. Tehát eléggé összetett volt a kivitelezés, illetve maga a műszaki ellenőrzés kérdése is, de szerintem a legnehezebb a dolgozóknak volt, akik durván két és fél év alatt átélték az egész projektet.

A felújítás szakmai vezetői szerint a rendőrök a végére elfáradtak ugyan, de kárpótolta őket, amit kaptak. Egy minden tekintetben modernizált kapitányságot, ami nemcsak kívül-belül újult meg, de az épület valamennyi helyiségének belső hőmérsékletét, hűtését, fűtését is központilag – akár irodákra lebontva – lehet szabályozni, ami nagymértékben megkönnyíti az életüket.

 

P. Gál Judit
Fotó: Béres Attila, Fülöp Máté


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Egy pályán a biztonságos közlekedésért

A MOL-Tatabánya Kézilabda Klub és a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság együttműködési megállapodást kötött a biztonságos közlekedés elősegítésében.

 

Helikopterrel keresték az illegális migránsokat

Elfogtak egy svéd embercsempészt Balotaszállásnál a megye rendőrei. A férfi 35 határsértőt szállított, akik közül 34-en elszaladtak, végül a Készenléti Rendőrség helikoptere segített a felkutatásukban.

 

Lezárt akta: ingázó betörő

A Szegedi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztályának munkatársai befejezték a nyomozást egy gyulai férfi ellen, aki Szegeden több családi házat tört fel.

 

A mérleg: hétrendbeli lopás

A rendelkezésre álló adatok alapján hét bűncselekményt követett el egy férfi az elmúlt időszakban Kunmadarason. A karcagi rendőrök kitartó munkája vetett véget a sorozatnak.