Csapatmunka a TIK-ben

2016. 03. 16., sze - 11:11
Zsaru Magazin

A 2015-ös év TIK osztályvezetője címet Német József alezredes, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság tevékenységirányítási központjának vezetője érdemelte ki. Egysége működéséről, feladatokról, beosztottakról, precíz protokollról is beszél a főirányító.

– A korábbi, ügyeletesi rendszerről belügyminisztériumi döntés értelmében állt át a rendőrség 2013. december 1-jén a modernebb szemléletű, EU-kompatibilis tevékenységirányítási szisztémára. Teljesen új működési elven, korszerű informatikai háttérrel indult a munka a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság tevékenységirányítási központjában is. A szakmai alapok, a jogszabályi háttér kidolgozása után a gyakorlatba kellett átültetni a reagálóképesség növelését célzó irányelveket. A jelenlegi módszer átfogóbb szemléletet követel, a közelmúltig alkalmazott ügyeleti leosztással szemben folyamatosan átlátható, kik mozgathatók az állományból. Térképen  látjuk az illetékességi területünkön szolgáló összes egységet, tiszta képet kapunk elhelyezkedésükről, az éppen folytatott intézkedésükről – foglalja össze bő kétéves tapasztalatait Német alezredes.

 


Német József alezredes: Alapfeltétel a szakmai jártasság

 

Modern eszközökkel felszerelt helyiségben zajlik napi 24 órában az irányítás. A katasztrófavédelemmel közösen használt teremben tíz állandó munkaállomásnál futnak össze az információk. A TIK tart kapcsolatot a rendőri egységekkel és a lakossági bejelentőkkel is. Szükség esetén tartalék irányítási platformok is hadrendbe állíthatók. Ezeket beüzemelhetik előre tervezett feladatok, például nagy létszámú csapaterős tevékenységek, fokozott ellenőrzések, átfogó bűnügyi akciók idején, illetve nem várt helyzetekben, például sok embert érintő balesetek, nagyobb együttműködést kívánó bűnüldözési cselekmények alkalmával. Ilyen esetekben akár néhány órára szóló berendelésekkel is felduzzasztható az irányítóállomány létszáma a gördülékeny feladatellátás érdekében. De vajon kikből lesznek jó tevékenységirányítók?

 

 


A munkaállomások száma szükség szerint növelhető

 

– Idősebb, tapasztaltabb munkatársak ugyanúgy vannak a kollektívában, mint fiatal, friss erők. Előbbiek évtizedes rutinja, utóbbiak korszerű ismeretei jó csapatmunkát eredményeznek – vallja az osztályvezető. – Az ideális irányítótól elsősorban akaratot, elszántságot várok. Természetesen alapfeltétel a rendőri végzettség, a szakmai jártasság. A felvételi rendszert én dolgoztam ki, összetett kérdéssorokkal, kompetenciák tesztelésével vizsgáljuk, ki alkalmas erre a feladatra. Szükség van lényeglátásra, tudni kell kiragadni a beérkező információk magvát. Tudnom kell, hogy aki hozzánk kerül, gyakorlati ismeretei vannak, nemcsak beszélni tud egy adott rendőri munkamozzanatról, hanem bármikor végre is tudná hajtani. A megfelelő jelentkezők speciális szaktanfolyamon sajátítják el az irányítási ismereteket. Elvárás a kulturált hangnem, az értékítélet-mentes információátadás, a rövid, határozott, lényegre törő közlésmód. A TIK-es beosztás nem egyszerű diszpécserszolgálat. Igen nagy felelősséggel jár, egy ügyeletvezető munkaidőn kívül a megyei rendőrfőkapitány bizonyos hatásköreivel is rendelkezik. Az irányítás kettősen szervezett szolgálat. Beosztottaim összedolgoznak, közös munkájuk garantálja az eredményességet, de döntéshozatalnál a vezetőnek kell nagyon határozottnak lennie, majd álláspontja mellett következetesen kitartania. Pest megye rendőri szempontból egy sűrű, nagy lakosságszámú és kiterjedésű, aktív terület, nemcsak a közterületi állomány, hanem a tevékenységirányítók számára is. A TIK-esnek kell gondoskodnia egy tudomására jutott baleset helyszínelése közben esetleg további egységek útbaigazításáról, a társszervek értesítéséről, autómentő rendeléséről egyaránt. Ha a rendőr külföldi állampolgárral kerül kapcsolatba, szükség esetén szintén a TIK értesíti a tolmácsot vagy a külföldi hazájának konzulját.

 

Ha kell, veszélyes bűnözőnek a Tápió erdőségeiben zajló elfogásához hangolják össze több kapitányság, a Készenléti Rendőrség egységeinek, helikoptereinek és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőreinek munkáját, becsatornázva a helyismerettel bíró polgárőröket, vadászokat. Más esetekre is kidolgoztak protokollt, a cselekvési sorrend segít, hogy egy intézkedéskor minden lényeges lépés megvalósuljon.

 

– A bejelentéseket a hívásfogadó központtól kapjuk, amely már eleve megszűri a jelzéseket – teszi hozzá Német József. – Kiválasztják, melyik hívás tartozik valóban a rendőrségre, igyekeznek leleplezni a valótlan bejelentéseket, és nem engedik be a rendszerbe a csak beszélgetni akaró lakosokat. Néha így is akad kakukktojás, aki hónapokkal korábbi lopásról referál, családi pótlék folyósításáról kér információt, vagy marslakókról, esetleg pusztán a képzeletében létező kígyók felbukkanásáról értesít bennünket.

 

Szilágyi Attila
Fotó: Sebestyén Jenő

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

1 + 16

Embercsempészés gyanúja miatt indul eljárás az ellen az 54 éves német sofőr ellen, aki 16 embernek nyújtott segítséget az országhatár tiltott átlépésében.

 

1+14

Embercsempészés gyanúja miatt indul eljárás az ellen a 28 éves bosnyák sofőr ellen, aki 14 embernek nyújtott segítséget az országhatár illegális átlépésében.