Dupla páros elfogás

2022. 01. 07., p - 12:27
Zsaru Magazin

Egy idős férfi jóhiszeműségét használta ki két román állampolgárságú házaspár. Pénzt csaltak ki tőle, és drága műszaki cikkek vásárlására vették rá több mint 1,3 millió forint értékben, ám a Veszprémi Rendőrkapitányság munkatársai összehangolt akció során elfogták őket.

November 20-án este egy nőtől érkezett a feljelentés, mely szerint idős hozzátartozóját egy nappal korábban ismeretlenek leszólították az utcán, és némi beszélgetést követően anyagi segítséget kértek tőle több mint egymillió forint összegben. A becsapott férfit az egyik veszprémi idősek otthona környékén szólította le M. Andrei (33) és felesége, G. Edit Klaudia (29), valamint ismerősük, M. Iosif Valentin (34) és az ő neje, M. Luiza Andrea (33).

– A négy Magyarországon élő, román állampolgár szóba elegyedett a férfival – eleveníti fel a történteket Bódi Erik főhadnagy, a Veszprémi Rendőrkapitányság kiemelt fővizsgálója –, majd arról panaszkodtak, hogy az ünnepekre visszautaznának Romániába, de elfogyott a pénzük, arról nem beszélve, hogy karácsonyi ajándékokat is szerettek volna vásárolni, de anyagilag nehéz helyzetbe kerültek, így hát nem maradt pénzük egyikre sem. Lassan-lassan rátértek arra is, hogy az idős férfi vajon tudna-e segíteni nekik némi pénzzel. A férfi pedig, merthogy jólelkű ember, segített.

Bódi Erik főhadnagy
Bódi Erik főhadnagy

Ekkor a csalók autóba ültették az idős embert, akivel bankautomatához mentek, és pénzt vetettek fel vele; több száz ezer forintot. Ezt követően az egyik házaspár egy műszaki áruházban nagy értékű, 250 ezer forintba kerülő kávéfőzőt vetetett a jótevővel. A másik házaspár másnap, azaz szombaton ismét megjelent a sértettnél, és ők is pénzt vetettek fel vele egy bankautomatánál, majd ők is műszaki áruházba vitték, ahol arra kérték, vegyen nekik egy nagy értékű televíziót. Miután mindez megtörtént, a csalók úgy váltak el a férfitól, hogy vasárnap is jönnek, hogy újabb anyagi segítséget kérjenek.

– Meg is beszéltek egy délelőtti időpontot, ezért mi november 21-én az idősek otthonánál figyelőszolgálatot szerveztünk – folytatja Bódi Erik. – Ebben részt vett a Veszprémi Rendőrkapitányság vizsgálati és közrendvédelmi osztálya. Vártuk az elkövetőket, és ők meg is jelentek. Előbb M. Iosif Valentin és felesége, M. Luiza Andrea érkezett; elfogtuk őket, és néhány óra múlva ugyanez történt a másik párral is, azaz M. Andreijel és G. Edit Klaudiával.

A zsaruk a négy embert előállították a Veszprémi Rendőrkapitányságra, ahol őrizetbe vették őket, és folytatólagosan elkövetett csalás megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki őket. Össze­sen­ 1 millió 325 ezer forinttal károsították meg a sértettet. A nyomozás során megtartott kutatás alkalmával a pénz és elektronikai eszközök megkerültek, és ezeket lefoglalták a nyomozók. A két házaspár tagjai bár elismerték, hogy minden úgy történt, ahogy az a vizsgálók tudomására jutott, és amit bizonyítani is tudtak, de azzal védekeztek, hogy ők úgy gondolták, az idős férfi valóban segíteni akar nekik, és szívjóságból adja a pénzt, valamint vásárolja számukra a műszaki cikkeket.

A gyanúsítottak letartóztatását a bíróság elrendelte.  

     

TRENCSÉNYI ZOLTÁN
FOTÓ: SZABÓ GABRIELLA


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Senkiét, egy rendőrét se!

Nem rongálható senki tulajdona büntetlenül. Egy váci nyomozót is választott áldozatai közé egy 29 éves váci férfi - a sértett kollégái elfogták.

 

Egyedi kombináció

Virágláda-, és kameratolvajok azonosításához kérnek segítséget a dunakeszi nyomozók.

 

Pozitív értéket jelzett a szonda

Debrecen külterületén történt anyagi káros baleset vasárnap reggel. Az egyik sofőrnél jelzett a szonda, a rendőrök eljárást indítottak vele szemben.

 

Kiiktatva

Embercsempészetre szakosodott 8 tagú bandát számoltak fel a Csongrád-Csanád vármegyei rendőrök.