Együtt a dopping ellen

2017. 06. 28., sze - 14:31
Zsaru Magazin

A Magyar Sport Háza adott otthont a Magyar Doppingellenes Szövetség által szervezett szakmai konferenciának, amelyen a rendőrség mint a tiltott teljesítményfokozó szerek elleni hatósági együttműködés kulcsszereplője is képviseltette magát.

csoport

 

A tanácskozást követő sajtótájékoztatón Fülöpné Csákó Ibolya alezredes, az ORFK Bűnügyi Főigazgatóságának kiemelt főreferense arról beszélt, hogy bár a rendőrségnek nincsen tudomása hazai doppingszert előállító laboratórium működéséről, de a szerek terjesztése tekintetében Magyarország egyszerre tranzit- és célország is. Ez lehetővé teszi azt, hogy az egyes termékek a feketepiacon gyakorlatilag bárki számára könnyen elérhetőek, és emiatt sokan – különösen a szabadidő-sportolók – használnak szteroid-készítményeket, köztük ellenőrizetlen eredetű és összetételű anyagokat, amely számos, jelenleg akár még nem is ismert veszélyt rejt magában.

Elmondta, hogy a doppingellenes harc összehangolt munkát igényel, melynek központjában a szerek behozatalának megállítása, a kereskedőkkel szembeni fellépés és a fogyasztók számára a tiltott szerekhez való hozzájutás mind nehezebbé tétele áll. Ehhez a rendőrség állományának folyamatos továbbképzésével, a doppingszerekkel kapcsolatos ismereteknek az általa szervezett kábítószer-prevenciós programokba való integrálásával, a tiltott szereket áruló üzletek, személyek és internetes portálok felderítésével, valamint a kapcsolódó szervek közötti együttműködés előmozdításával járul hozzá.

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a profi sportolók különböző biológiai paramétereit megfigyelő és összehasonlító Biológiai Útlevél Program mellett elengedhetetlen a doppingszerekkel kereskedők felderítése és felelősségre vonása, mely folyamatnak a rendőrség megkerülhetetlen tényezője. Fazekas Attila, az EMMI helyettes államtitkára ismertette a hazai és a nemzetközi doppingellenőrzés szabályait, majd az eljárást jogi szempontok mentén is bemutatták.      


KUTLÁN


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Bevetették a drónt a jászságban

A közlekedési balesetek megelőzése, valamint a szabályszegések visszaszorítása érdekében ellenőrizték a járművezetőket a rendőrök.

 

Lezárt ügyek: Mélyzseb

A Mezőkövesdi Rendőrkapitányság befejezte annak az ügynek a vizsgálatát, amelyet egy üzletekben üzletszerűen tolvajló nővel szemben folytatott.