Elkapták a gyilkos testvérpárt

2021. 01. 13., sze - 14:43
Zsaru Magazin

Bestiális kegyetlenséggel végzett egy hegymegi testvérpár egy 94 éves asszonnyal: kirabolták, megbecstelenítették, megölték.

Civil vagy sokat látott bűnügyes is csak ugyanazt gondolhatja: egy emberi élet így nem érhet véget, egy efféle cselekedet nem maradhat elszámoltatás nélkül.

Az áldozat egyedül élt, de korántsem elfeledve: családjával tartotta a kapcsolatot, lakóközössége is tudott róla, négy éve faluszinten ünnepelték meg 90. születésnapját. Sok mindenen keresztülment. Tanult, dolgozott, szülőként, nagyszülőként felnevelt generációkat, nyugdíjas éveit töltötte az apró borsodi faluban. Vagyoni helyzete olyan volt, amilyen, egészsége a korának megfelelő. Megélt világválságot és túlélt világháborút, látott rendszerváltást és társadalmi átrendeződéseket, de egyvalami kifogott rajta: az elfajzott emberi gonoszság és romlottság. Az idős nő életét visszaadni már nem lehetett, a zsaruk arra törekedtek, amire esküjük kötötte őket: minden erejüket latba vetve igyekeztek felderíteni és elfogni az elkövetőket, így segíteni az igazságszolgáltatást.

– A november 26-án történt esetről az áldozat unokája tett bejelentést, aki élettársával a család által a nagymamának megvásárolt cikkeket vitte el a házhoz – vázolta a hatóság első értesülését Tóth Róbert alezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályának megbízott vezetője. – Az áldozatot mozdulatlanul, életjelek nélkül, lemeztelenítve találta meg az egyik helyiségben, a berendezés teljesen fel volt forgatva. A helyszínre először a területileg illetékes Edelényi Rendőrkapitányság hivatásosai érkeztek ki, előzetes helyzetelemzésük után a megyei rendőr-főkapitánysági hatáskörbe tartozó bűncselekményt valószínűsítve vonultunk ki kollégáimmal Miskolcról. Orvos szakértő állapította meg a halál beálltát, a helyszíni szemlével párhuzamosan azonnal megkezdődött a tanúkutatás és az adatgyűjtés. Hangsúlyoznom kell, hogy a tragédia az első perctől rendkívüli együttműködéssé kovácsolta a különböző szervek tevékenységét. A szélsőséges brutalitással, elállatiasodott módon kivitelezett cselekmény kiemelt hatósági figyelmet kapott, törekedtünk a közösséget érthető módon megrázó ügyben minél előbb eredményt produkálni, és garantálni, hogy a tetteseket mihamarabb elfogjuk és elszámoltassuk. Helybéli munkatársaim már az este folyamán kamatoztatták hely- és személyismeretüket, a bűncselekmény jellegének ismeretében lehetséges elkövetőkre koncentrálva a nyomozást. Mind több részletet ismertünk meg, ebben kiemelt szerepe volt a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ közreműködésének. Riz Ádám intézményvezető soronkívüliséget biztosított az ügynek, két szakember bevonásával így a helyszíni halottszemle időveszteség nélkül boncolással folytatódott. Az elhunyton elsőre nem látszottak erőszak nyomai, a részletes vizsgálat azonban torka körül fojtásra utaló jeleket, több lágyrész zúzódásos sérülését, külső hámsérüléseket fedett fel, valamint kriminalisztikai tapasztalataink szerint jellemzően a mozgásképtelenség előidézésére alkalmazott fizikális leszorítást valószínűsítő bordatöréseket tárt fel. Sajnálatos, egyben dermesztő magyarázatot kaptunk az áldozat pőreségét illetően is: a 94 éves asszonyon szexuális abúzus nyomai voltak fellelhetők.

Az edelényi zsaruk eközben már szűkítették a kört a számításba jöhető személyek körül. A körzeti megbízottak saját tapasztalataikat gondolták végig, a bűnügyesek korábbi nyomozásaik részleteit vetették egybe az elkövetés sajátosságaival. Hamar fennakadt a szűrőn egy helybéli testvérpár, amely több mint ismert volt a zsaruk számára, egyebek mellett erőszakos cselekményeikről. Sőt, korábban napvilágra került a hatóságok előtt szélsőséges szexuális orientációjuk is. Az ötvenes éveikben járó fivérek anyagi helyzete nem mondható kiegyensúlyozottnak, ez kombinálva előéletükkel és gátlástalanságukkal, okkal juttatta őket a felderítés látókörébe.

– A tett helyszínétől néhány száz méterre lakó 51 éves B. Gábort két órán belül elfogtuk és előállítottuk, 55 éves bátyját, B. Gézát másnap délelőtt találtuk meg – folytatta Tóth Róbert alezredes. – A testvérpár először tagadta a terhükre rótt cselekményeket, védekezésük közben egy helybéli ismerősüket nevezték meg elkövetőként, később hamis állításukat visszavonták. Többszöri kihallgatásuk során képet kaptunk a történtekről, amelynek pontos részleteibe kegyeleti okokból nem térnék ki. A két férfi azon a napon elsődlegesen pénzszerzési szándékkal, erősen ittas állapotban érkezett meg az áldozat házához, ahová a konyhaablakon keresztül hatoltak be. B. Gábor tudta, hogy az az ablak nem zárható, mert nyáron látta, amint a nyílászárót a tulajdonos rokonai nem tudták használhatóvá tenni, emellett arról is volt információja, hogy a nő pénzt tart otthon. Az asszonyt fojtogatták és bántalmazták, a házból jelenlegi ismereteink szerint százezer forintot vittek el, amit elosztottak egymás között. Szakértői álláspont szerint az asszonyban még pislákolhatott az élet, amikor sorsára hagyták. A halál az elsődleges vélemény alapján zsírembólia miatt következett be, közrejátszhatott a nyitott ablakon beáramló hideg miatti kihűlés is, de véglegesnek tekinthető eredmény csak a szövettani vizsgálat után várható. Mindkét férfival szemben halált okozó testi sértés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indítottunk eljárást, a bíróság előterjesztésünkre november 28-án elrendelte letartóztatásukat.


SZILÁGYI ATTILA
FOTÓ: MAROSFALVI PÉTER, RENDŐRSÉG

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Felismeri?

Szeméremsértő módon viselkedett, a váci rendőrök keresik.

 

Újra megcsinálták

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság két munkatársa is teljesítette saját távját az emberfeletti tettet igénylő hétvégi futóversenyen.