Ellenőrzött temetők

2016. 10. 27., cs - 10:58
Zsaru Magazin

Már a Mindenszentek és a halottak napja előtt nagy erőket és energiát fordít a rendőrség a temetők, sírkertek biztonságára.

Ilyenkor megnő a temetők forgalma, a rendőrség is felkészült, hogy a látogatók biztonságos és nyugodt körülmények között emlékezhessenek elhunyt rokonaikra, barátaikra.

 

– Alapállás, hogy ezeken a napokon, amelyekre amúgy is rányomja bélyegét némi szomorúság, senkit ne érjen kár – mondta Czigány János őrnagy, a Kecskeméti Rendőrkapitányság körzeti megbízotti alosztályának vezetője. – Járőröket vezénylünk a temetők környékére, a forgalom rendjének biztosítására, de belül, a sírkertekben is folyamatos a rendőri jelenlét az ünnepi nyitvatartás idején. Nem csak a két jeles napon, már előtte odafigyelünk a temetők biztonságára, igyekszünk felhívni a polgárok figyelmét arra, mire vigyázzanak.

 


Czigány János őrnagy

 

Idén először, egy héttel az ünnepek előtt lakossági fórumot is tartottak a kecskeméti rendőrök a témában. Orgovány és Jakabszállás polgármestere jelezte, a temetőket leginkább látogató nyugdíjas korosztály igényli, hogy a zsaruk személyesen mondják el nekik halottak napi tanácsaikat.

 

– Október 25-ére invitáltuk a Kecskeméti Rendőrkapitányság épületébe az érdeklődőket, ahol felhívtuk a figyelmüket a temetők látogatásának veszélyeire – folytatta az alosztályvezető. – Nemcsak arra kértük a sírkertek látogatóit, hogy ügyeljenek saját biztonságukra, értékeikre, hanem ahogyan lakóhelyükön odanéznek a szomszéd portájára, a temetőkben is figyeljenek arra, mi történik a másik sírnál, segítsenek, hívjanak rendőrt, ha valaki bajba jut.

 

Takács Péter és Ernhoffer István főtörzszászlósok, a Kecskeméti Rendőrkapitányság körzeti megbízottai október 18-a óta járják a temetőket. Szinte mindenkihez van egy jó szavuk, tanácsokat adnak. A szentesi Fazekas György (67) gépkocsival hajtott be a kecskeméti sírkertbe, örült, hogy a rendőrök figyelmeztették: ellenőrizze, jól zárta-e le autóját!

 

– Jólesett a két udvarias rendőr fellépése, tanácsa, ilyenkor az emlékezés uralja az ember gondolatait, velem is előfordult, hogy elfelejtettem lezárni a kocsim csomagtartóját. Jó látni, hogy az egyenruhások itt vannak a sírok között, így nem érheti baj a gyászolókat.

 


A sír mellett hagyott táska jó célpont

 

Egy 87 éves kecskeméti aszszony a rendőrök köszönésére sem hagyta abba szerettei sírjainak gondozását:

 

– Sietek, megy a buszom, nem udvariatlanság, hogy nem álltam le beszélgetni az urakkal. Megköszöntem, hogy figyelmeztettek, a virágok elhelyezésekor is figyeljek a táskámra, még ha csak másfél méterre is van tőlem.

 

Takács főtörzszászlós szerint ennyi is elég ahhoz, hogy egy fürge tolvaj felkapja a táskát, és elszaladjon a benne levő pénztárcával. A tapasztalatok szerint főleg az idős, magányos sírlátogatókat szemelik ki maguknak a tolvajok: ha a táskát nem tudják megszerezni, akkor viszik a rokon távozása után a sírról a koszorút, a mécsest, hogy azt máshol értékesítsék.

 

– Figyelünk a temetőben egyedül csatangoló fiatalokra, sokszor elég a jelenlétünk, hogy visszavonuljanak. Ellenőrizzük a környékbeli árusokat is, kétséges származású koszorú, virág árusítása súlyos bírságot vonhat maga után.

 


A legkisebbekre is odafigyelnek

 

A járőröző rendőrök mellett egy kétgyermekes anyuka is megállt. Megköszönte a zsaruk jelenlétét, szerettei sírja mellett a kicsikre is rá kellett néznie, a rendőri biztosítás mellett nyugodt volt abban, értékei biztonságban vannak, a rend őrei most a temetők látogatóinak őrei is egyben.

 

Végh Attila
Fotó: Erdei Mihály


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Újra járható a 48-as főút

A rendőrök a baleset helyszínelését befejezték, a félpályás útlezárást 15 óra 45 perckor feloldották, a forgalom ismét zavartalanul haladhat.

 

„Jó buli” volt

A rendőrök néhány nap alatt elfogták a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható 19 éves férfit.

 

Őrizetben egy ózdi díler

A rendőrök elfogtak egy ózdi drogterjesztő férfit, akit elfogása után gyanúsítottként hallgatták ki a nyomozók.

 

Ki lehet?

Ha tudja jelentkezzen! Lopással gyanúsítható, a ráckevei rendőrök keresik.