Elnök úr, mennünk kell!

2018. 08. 15., sze - 11:12
Zsaru Magazin

A köztársasági elnök és családja védelmét ellátó Készenléti Rendőrség (KR) Köztársasági Elnöki Őrség tagjai képzést tartottak a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE).

Az intézmény kiképzői, instruktorai a tudást a tisztjelölteknek adják majd tovább.

Ha cikket írnak róluk – márpedig ez sikereik okán megtörténik olykor – az írásoknak szinte kivétel nélkül azt a címet adják az újságírók: Az elnök emberei. A legtöbb ember csak az öltönyös, füldugós, napszemüveges romantikát látja a munkájukban, pedig az államfő védelmén dolgozó csapat munkatársai nem csupán elrettentő biodíszletek Magyarország első számú közjogi méltósága mellett. Jól kiválasztott, alaposan felkészített és kulturált emberek óvják Áder Jánost.

A FELADAT ÖSSZETETT

Régebben a Kormányőrség feladata volt az államfő védelme, majd a Köztársasági Őrezredé, később a Terrorelhárítási Központ vette át a feladatot, 2015 áprilisa óta Áder János köztársasági elnök és családja védelmét a KR Köztársasági Elnöki Őrsége látja el. Pomozi Sándor ezredes, az egység parancsnoka azt mondja, a feladatra a hatékonyság és a szakszerűség jegyében speciális csapatot állítottak össze. Ehhez figyelembe vették a személyvédelem követelményeit és a világ jelenlegi kihívásait, a terrorizmus vagy a szervezett bűnözés veszélyeit. Az egység személyvédelmi, műveleti, terrorelhárító és bevetési tapasztalatokkal rendelkező szakemberekből áll.

Mindenekelőtt arról, hogy miféle feladat a köztársasági elnök védelme, a legtöbb ember bizonyára azt mondaná: romantikus. Fontosabb kellékei az öltöny és a fülhallgató. Az ezredes mosolyog:

– Az emberek többsége olykor tényleg csak a filmekben látható öltönyös, füldugós testőrromantikát látja. Azt senki nem tudja, hogy aki az elnököt kíséri, mennyi munkát végzett, hogy egy autóban ülhessen vele. És mennyi munkát végeznek azok a munkatársai, akik néhány hónappal előbb elkezdik egy-egy program előkészítését. Június 1-től van egy felderítő-műveleti csoportunk, amely elemzi és értékeli a veszélyeztetettségi adatokat, és háttér-információkat ad a különféle programoknál. Munkatársaink bejárják és felmérik a programhelyet, adatokat gyűjtenek. Az elemzések után modellezik a lehetőségeket, mi és hogyan történhet, ezek alapján megtervezik a védelmet. Ők teremtik meg annak a lehetőségét, hogy az elnök mellett állóknak már látszólag semmit se kelljen csinálniuk.

Amúgy Pomozi ezredesék 24 órás, állandó szolgálatban vannak. Részben az elnök munkahelyén, a Sándor-palotában, részben a rezidencián, a Béla király úton, részben pedig az elnök hivatalos és magánprogramjain. A feladat tehát állandó, összetett és kemény.

ŐK VÁLASZTANAK TÁRSAT

Akárki nem is alkalmas a feladatra.

– Mi választhatjuk ki az állományunkat, a kiképzésüket magunk tervezzük, szervezzük és hajtjuk végre – folytatja Pomozi Sándor. – A személyügyes háttérvizsgálati előszűrőt kétnapos fizikai, gyakorlati, majd szakmai kiválasztás követi.

S hogy ez milyen, arról Fedor Tibor törzszászlós, a személybiztosító alosztály vezetője mesél. Ő rakta össze a rendszert, és a biztosítások megszervezésével közvetlenül is foglalkozik.

– Nemcsak az elnök úrért felelünk, hanem azért is, akit szolgálatba küldünk, hiszen valamennyi munkatársunkat biztonságosan kell a napi munkába állítanunk. Mi nem nindzsákat és jedi lovagokat keresünk, hanem karaktereket. Embereket olyan képességekkel, amelyeket a valóság igényel. A kiválasztás egy kemény, de célirányos fizikai, lövészeti és fegyverkezelési felmérésből áll, egy valós küzdelemből, azaz egy közelharc-jártassági felmérésből, ahol kiderül, hogyan viselkedik valaki nyomás alatt, például provokációnál, valamint egy olyan gyakorlatból, amelyben kemény rendőri intézkedési helyzeteket modellezünk. Vizsgáljuk később a pszichikai állapotot is, nézzük, hogy a jelentkező kiegyensúlyozott személyiség-e. Előny a kiemelkedő kommunikációs képesség, a nyelvtudás, az intelligencia és a bajtársiasság. És számít még számos egyéb „szaktudás”, hiszen a csapat tagjai között akad ejtőernyős, búvár és mesterlövész. Végül talán nem elhanyagolható érdekesség: a védelem az elnök magánprogramjait is érinti, legyen ez külföldi magánút vagy a szenvedélye szerinti horgászat, kerékpározás, márpedig ezekhez is szakértelem kell…

Az elmúlt három évben a 320-ból 18 jelentkező felelt meg.

– Az elnök közvetlen, intelligens ember, akinek nagyon sok mindenre van rálátása. A mezőgazdasági munkától a kulturális kérdésekig sok mindenhez ért – magyarázza Pomozi ezredes. És bár a mondatot nem folytatja, de világos: azok sem maradhatnak le mindezekben, akik a nap 24 óráját vele töltik. Kellene beszélnünk a bizalomról is: de erről mindennél többet mond az az eset, amely néhány éve történt Ausztráliában. Éjszaka földrengés volt, így az államfő védelmét biztosítók rohantak a szobájába, és annyit mondtak: „Elnök úr, mennünk kell!” Az elnök nem kérdezett semmit, tette, amit mondtak neki.

FORMABONTÓ MÓDON

Ahány személyvédelmi egység van az országban, az ezzel foglalkozók annyiféle taktikát alkalmaznak. Az még a laikusok számára is érthető: minél széttagoltabb a személyvédelmi rendszer, annál nagyobb a veszélye annak, hogy gond esetén mindenki mást csinál. Elhangzik tehát egy mottó is: „Egységesítés és egyszerűsítés.”

– A képzésben és a személyvédelemben erre az évre ezt választottuk mottónak – veszi át a szót Fedor Tibor. – A munkában az a leghatékonyabb, ha egységesítjük a kiképzési metodikát és az eljárási módszereket, hogy az intézkedésben részt vevők egy nyelvet beszéljenek. Ezt külföldről, főként Izraelből hazahozott és a mi számunkra is alkalmas tapasztalat alapján építjük föl. Lényege, hogyan lehet hatékonnyá tenni egy kis létszámú egységet. Először az egyéni képességeket önálló – vagy ahogy mi nevezzük: „egyes harcos” – szinten kell maximálisra fejleszteni. Utána lehet valakit magasabb szintre emelni, és behelyezni egy csapatba, ahol így már sokkal jobban koncentrálhat azokra a magasabb kihívásokra, amelyeket a csapatmunka támaszt vele szemben. Állítom, hogy az egyéni képességeket ebben az országban minden rendőrnek ezen a szinten kellene elsajátítania. Mi szélesebb körből válogathatnánk, az így kiképzett rendőrök pedig a napi munkában is hatékonyabban végezhetnék a feladataikat.

Egyre többen figyelnek fel Pomozi Sándorék módszereire, kiképzési és feladatkezelési metodikájára.

– Mi formabontó módon képzeljük a személyvédelmet – jelenti ki az ezredes. – Akinek tetszik és érdeklődik iránta, annak szívesen segítünk. Ezért tartottunk egy képzést az NKE kiképzőinek és instruktorainak. Ha ők beépítik a képzési rendszerükbe mindazt, amit tőlünk tanultak, az nekik is, nekünk is jó. Gyakran megesik, hogy közösen dolgozunk, és így gond esetén egyformán reagálunk. Különben pedig kétoldalú együttműködés ez. Miközben mi az említett képzéseket tartjuk, az NKE gyakran segít nekünk kiképzési eszközökkel, illetve sokszor biztosít az egyetemen kiképzési objektumokat, lehetőségeket, amelyek egyébként rendészeti berkeken belül a legjobb minőségűek az országban.


TRENCSÉNYI ZOLTÁN
FOTÓ: FÜLÖP MÁTÉ, rendőrség, J5 Imaging


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Valótlanságok

A pestisracok.hu közlésével ellentétben nem egy magánszemély beadványa miatt folytat nyomozást a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság az M1 autópályán 2023. március 11-én történt halálos tömegszerencsétlenség ügyében.

 

6 óra mérlege

A rendőrök kicsivel több mint 1000 járművezetőt ellenőriztek 6 óra leforgása alatt, közülük 3 sofőrnél pozitív értéket mutatott a szonda.

 

Segítsen, ha felismeri!

A soproni nyomozók az állampolgárok együttműködését kérik az ismeretlen nő azonosításához.

 

40 kilométer 20 perc alatt

Budapestig szántotta az aszfaltot két szentendrei rendőrautó, közrefogva egy civil járgányt. Nem megállítani akarták, hanem biztonságosan és minél hamarabb szülőszobába juttatni a benne ülő anyukát.

 

Egy nap alatt rendőrkézen

A gyanú szerint egy férfi betört egy műterembe és egy cukrászdába Debrecenben. A helyi nyomozók 24 órán belül elfogták.