Fejvadászok célkeresztjében

2016. 08. 31., sze - 11:29
Zsaru Magazin

Hat hónappal az Európa legkeresettebb, szökésben lévő bűnözőit bemutató weboldal indítása után 14 körözött embert fogtak el a hatóságok, köztük nyolc topbűnözőt.

A honlap (www.eumostwanted.eu) létrehozását és működtetését a Célkörözési Egységek Európai Hálózata (ENFAST) projekt keretében valósítja meg az Europol (Zsaru, 2016/32.). Ez a 28 tagállam rendvédelmi szakembereiből álló speciális szervezet a hét minden napján, nonstop elérhető, tagjai ellenőrzött információk alapján azonnal képesek reagálni: felkutatják és elfogják a körözött bűnözőket.

– A kapcsolattartás nyelve az angol, de van a kollégáim között, aki jól beszél németül vagy szerbül, horvátul – mondja Vajda Péter százados, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) célkörözési alosztályának megbízott vezetője. – A Célkörözési Egységek Európai Hálózata 2011-ben jött létre, a tevékenység közös nyomozást, felderítőmunkát is jelenthet. Az a cél, hogy kölcsönösen felhívjuk egymás figyelmét a legkeresettebb bűnözőkre.

 

Vajda Péter százados

 

A fokozott médiafigyelemnek és a lakossági információknak köszönhetően a rendészeti szervek Európában nyolc, a weboldalon szereplő szökevényt fogtak el, közülük hatot más országban, mint amelyben eredetileg körözték őket.

– A honlap 17 nyelven elérhető tartalmát a tagállamok célkörözési egységei kezelik és szerkesztik, az adminisztrátorok a saját nemzeti körözési listáikról töltik fel az információkat, és közvetlenül értesítést kapnak a rájuk vonatkozó bejelentésekről – folytatja a százados. – Az ORFK célkörözési egysége 1999-ben alakult, később átkerült az NNI jogelődjéhez. Feladatunk, hogy felderítsük a körözött bűnözők tartózkodási helyét, és elfogjuk őket. Olyanokról van szó, akik tudatosan próbálnak eltűnni a hatóságok elől. Ennek érdekében gyakran külföldre mennek, új, hamis okmányokat szereznek be, s előfordul, hogy plasztikai beavatkozással vagy más módon jelentősen megváltoztatják a kinézetüket is.

Amikor egy bűnözőt keresnek, megnézik, hogyan élt és viselkedett a bűncselekmény elkövetése vagy a lebukása előtt. Majd próbálják megtudni, mit tett ezután.

– Ahhoz, hogy erről minél több információnk legyen, fel kell térképeznünk a teljes kapcsolatrendszerét. A család és a rokonság mellett a barátok, ismerősök ellenőrzése hozhat új adatokat. Sokszor ez sziszifuszi munkával jár. Néhány konkrét példa: T. Tamás kilenc évig bujkált Franciaországban. Egy másik körözött Angliában élt 14 esztendeig, és már majdnem állampolgárságot szerzett, lassan elévült volna a bűncselekménye. H. Gábor már az első kihallgatása előtt megszökött, és mindössze egy 15 évvel korábbi, fekete-fehér képünk volt róla, mégis megtaláltuk. Ehhez minden törvényes módszert és eszközt alkalmazhatunk, a titkosakat is. Az előbb már utaltam a felderítésre, nyilvántartásokból, adatbankokból szintén beszerzünk minden információt, és az internet is jól hasznosítható forrás. Az általánosságokon túl természetesen a speciális, csak a körözött személyre jellemző, illetve vonatkozó adatoknak van igazi értéke. Nemcsak a külföldre szökött magyar bűnözőket keressük, hanem a hazánkban elrejtőzni szándékozó külföldieket is. Nincs két egyforma ügy. Mi akkor intézkedhetünk, ha az elsődleges körözés nem vezetett eredményre. Az elmúlt hetekben Budapest belvárosában fogtunk meg valakit, akinél jó minőségű szlovén okmány volt, benne a saját fényképével. Minket nem lehetett átverni, mert pontosan tudtuk, ki ő, de egy rutinigazoltatáson nem akadt volna fenn – teszi hozzá Vajda százados.

TAKÁTS LÁSZLÓ

FOTÓ: SZABÓ, RENDŐRSÉG


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Őrizetben a tolvaj

Besurrant egy férfi Szegeden egy lakásba, ahonnan televíziót, mobiltelefonokat és laptopot is lopott. A rendőrök elfogták.