Fordulat Cegléden

2022. 01. 21., p - 13:29
Zsaru Magazin

Mi okoz olyan gyökeres változást egy rendőrkapitányság életében, hogy a bűncselekmények száma kilenc év alatt a harmadára esik vissza? Egyáltalában mi minden lehet a mozgatója egy ilyen változásnak?

A 2010-es évek elején még a Pest megyei bűnügyi statisztikák utolsó helyeinek egyikén kullogó, ma pedig kiemelkedő eredményeket felmutató Ceglédi Rendőrkapitányság dolgozóinak egy napját láthattuk munka közben.

A maga közel 36 ezer lakosával a negyedik legnépesebb város a megyében. Csupán 74 kilométerre van Budapesttől, nem utolsósorban a róla elnevezett, 12 önkormányzatot működtető járás székhelye is. Amikor megérkezünk a rendőrkapitányságra, a vezető, Török Csaba ezredes fogad minket. Kiderül, hogy ő maga is Cegléd szülötte. Épp ezért 2012-ben egyszerre felemelő, de egyben félelmetes is volt a számára, hogy ő lehet a helyi rendőrség új kapitánya.

– Nekem mindig az volt az elvem, hogyha szeretem azt, amit csinálok és van eredménye, akkor boldogan maradok a helyemen, bármilyen beosztásban legyek is. Ha viszont nem vagyok egységben a munkámmal, akkor inkább váltok – bocsátja előre, amikor arról kezd beszélni, hogy az 1996-ban indult pályája utolsó állomásáról, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetői pozíciójából érkezett a Ceglédi Rendőrkapitányságra. – Tudtam, hogy akkor a mutatók alapján milyen nehéz helyzetben volt a kapitányság. Az első pillanatban kicsit az is súly volt rajtam, hogy a szülővárosomban ilyen adottságok mellett kell megmutatnom, hogy a szervezet, amit vezetek, képes lesz megújulni.

Amikor itt tartunk, kiderül, hogy egy rögtönzött értekezlet keretében csatlakozik hozzánk több osztály vezetője is. Karasz Csaba alezredes, a vizsgálati, Hevesiné Szőke Mária alezredes, az igazgatásrendészeti, Juhász Tibor alezredes, a bűnügyi és Bori Zoltán alezredes, a közrendvédelmi osztály vezetője, kapitányságvezető-helyettes. Az ő szavaikból lassan bomlik ki az elmúlt kilenc év története. Az is világossá válik, hogy a vezetők számára mindennél fontosabb a régi kollégák megtartása. Az évek óta teljes létszámmal működő bűnügyi osztályon 47 év az átlagéletkor. Szinte mindegyik nyomozó valaha járőrként kezdte.

.

– Talán a bűnügy és a közrendvédelem közötti együttműködés a mozgatórugója az eredményeinknek. Az, hogy gyakorlattá vált: bármi, amit egy közrendes kolléga tapasztal a szolgálatban, élő információ a számára, amit megoszt a bűnügyesekkel, ha szükséges – mondja Bori Zoltán. – 2012-ben még rengeteg volt a járásban a személy elleni bűncselekmény, garázdaság, súlyos testi sértés. Több mint harminc rablás történt évente, ma pedig az ötöt sem éri el ez a szám. Az utóbbi hat évben nem történt olyan rablás, amit ne derítettünk volna fel. Hatalmas feladat volt anno úgy kezdeni egy szolgálatot, hogy rohant a járőr egy címre, utána pedig címről címre, mert annyi ügyben kellett intézkednie.

Bő egy év alatt kezdték érezni, hogy valami alapvetően megváltozott. A megújuláshoz elengedhetetlen volt, hogy a rendőri vezetés teljesen új koncepció mentén kezdett dolgozni. Ennek lényege az volt, hogy átcsoportosították az erőiket a bűnügyi szempontból kifejezetten problémás területekre. Ebben a polgárőrség is a segítségükre volt. Mint a rendőrkapitány kiemeli, ha nem is tudtak a polgári erők intézkedni, a szemük, a fülük voltak a rendőröknek. Ha történt egy bűncselekmény, rendszeresen információkkal segítették őket. Ekkor tudjuk meg, hogy egy olyan szolgálatot láthatunk majd, amelyet a bedei városrész körzeti megbízottja, Papp Dávid főtörzsőrmester egy polgárőr segítségével ad majd. Velük elmegyünk a pályaudvarra is, a helyszínre, amely az utóbbi évek több bűnügyéhez is kapcsolódott. Végszóra megérkezik a főtörzsőrmester. Percekkel később Gigor István polgárőrrel együtt indulunk egy közeli tanyára, Fertályos kaszálóra. A körzeti megbízott munkájának a része az is, hogy az elhagyott tanyák lakóit, itt két idős asszonyt, rendszeresen meglátogassa, ellenőrizze, hogy nincsenek-e veszélyben. Van-e bármi, ami miatt segítségre szorulhatnak.

.

Papp Dávid 2011-ben járőrként szerelt fel Cegléden. Később járőrvezető lett. Három éve pedig körzeti megbízott. 45 polgárőr segíti őt a munkájában.

– Nagyon szoros a kapcsolatom velük, sokat segítenek. A szolgálati telefonomon a szabadságom vagy a pihenőidőm alatt is rendszeresen hívnak – mondja. Vetésforgóban támogatják őt a jelenlétükkel is, amikor szolgálatban van. Gigor István – aki idestova ötven éve kőműves, de most, másfél évvel a nyugdíj előtt segélyből és alkalmi munkákból él – csakúgy, mint a társai, társadalmi munkában segíti a körzeti megbízottat.

Egy felfagyott földúton lassan közelítünk a tanyasi házhoz, Fertályos kaszálóra. Még le sem parkolunk, amikor meglátjuk a 63 éves Szűcs Katalint, aki a porta előtt vár minket. Bent a házban 88 éves édesanyjával azonnal áradozni kezdenek arról, hogy milyen segítséget kapnak a körzeti megbízottól és a csak Pisti­nek szólított Gigor Istvántól.

Juhász Tibor alezredes
Juhász Tibor alezredes

– Nekem az életemet jelenti, amikor hajnali háromkor telefonálunk, és szaladnak semmit nem ismerve, hogy a mentő helyett bevigyenek, mert rosszul lettem a szívemmel – mondja el Szűcs Katalin egy szuszra. Majd megtudjuk, hogy nem megy ritkaságszámba a látogatás, annak ellenére, hogy könnyen elérhetnék őket telefonon is. A rendőr és a polgárőr ugyanis hetente akár négyszer-ötször is megnézi, hogy van a két idős asszony.

Újra autóban ülünk, távolodunk a háztól, amikor Papp Dávid, aki a külterület mellett a belvárosban is teljesít szolgálatot, elmondja: őt boldoggá teszi, hogy a tanyavilágban élő embereknek rendőrként támaszt nyújthat. A téli időszakban nemegyszer ő szól az önkormányzatoknak, ha látja, hogy fogytán valakinek a tüzelője. Hozzáteszi, pontosan tudja, hogy azoknak az idős embereknek, akiket felkeresnek, az életük részévé vált. De valahol ő is olyan érzésekkel van irántuk, mintha a saját nagyszülein segítene.

– Más töltésük van ezeknek a kapcsolatoknak a tanyavilágban. Főleg, mert ezeknek az idős embereknek a legtöbbször nincs más kapcsolatuk a külvilággal, csak én – teszi hozzá, miközben már a városi pályaudvarhoz érünk.

Bori Zoltán alezredes
Bori Zoltán alezredes

Csak négy-öt ember lézeng itt. A járőrök számára nemrég még rendszeresen visszatérő feladat volt a veszteglő vagonok feltörése miatt intézkedni. Rögtön eszembe jut, ahogy órákkal korábban a vizsgálati osztályvezető, Karasz Csaba alezredes és a bűnügyi osztályvezető, Juhász Tibor alezredes részletezte a nagy volumenű ügyeket. Ezek vezettek ahhoz az eredményhez, amely egykor csak ábránd volt a helyi rendőrök számára. A legutóbbi ilyen bűnügy pont a tehervonatok dézsmálása volt. Ismeretlen tettesek felfeszítették a kocsikat, és sorozatban, attól függően, hogy épp mit találtak, 200 ezer forinttól akár 3-4 milliós kárértékig követtek el lopásokat. A gyanú szerint a 14 fős banda tagjai 2019 elejétől álltak rá a ceglédi és az albertirsai vasútállomáson, illetve a ferencvárosi pályaudvaron várakozó tehervagonokra. Feltörték a szerelvényeket, a zsákmányt az autójukba pakolták, később pedig eladták. A gyanú szerint az így keresett több mint tízmillió forintot felélték. Közel egy évig tartott a nyomozás. A rendőrkapitányság vizsgálati osztálya többrendbeli, üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett lopás bűntettének gyanúja miatt indított eljárást a banda tagjai ellen.

Miközben kint állunk a pályaudvaron, értem meg azt, hogy egy ilyen ügy felderítésénél milyen jelentősége van a mai fejlett technikának. A megfelelő helyekre kitett kamerák ugyanis elvezetik a rendőröket azokhoz, akik feltörik a vagonokat, innen pedig a nyomozástaktika kérdése, hogy mikor jutnak el a bűnszövetségben dolgozó banda felsőbb szintjeiig.

Török Csaba alezredes
Török Csaba alezredes

A rendőrkapitányság épületét 2015-ben újították fel. Az eltelt évek során a központi gépkocsi-utánpótlás mellett a civil összefogásnak köszönhetően kilenc új autót kapott a testület, részben önkormányzati támogatással. Épp aznap, amikor a riport készült egy, a kapitányság udvarán díszelgő, új Daciát adtak át a zsaruknak. Miközben fotók készülnek a csillogó, kék autóról, Osgyányi László főtörzszászlós, nyomozóval találkozunk. A tehervagonok megdézsmálására terelődik vele is a szó, amikor kiderül, hogy komoly szerepe volt a nyomozásban.

– Folyamatosan, évekre visszamenőleg kaptuk a vagonok dézsmálásával kapcsolatban az információkat, de sokáig nem tudtunk velük mit kezdeni. Azt tisztán láttuk, hogy hogyan, milyen szisztéma alapján követik el a tettesek a lopásokat, milyen kapcsolataik vannak, de csak 2019-ben egy katalizátorlopási ügy kapcsán jutottunk el odáig a kollégáimmal, hogy pontosan be tudtuk határolni az elkövetői kört is. Ez hozta az igazi áttörést a számunkra – mondja Osgyányi László, aki tavaly nyáron harmincéves rendőri munkája elismeréseként különleges jutalmat kapott: Áder János köztársasági elnök Magyar Ezüst Érdemkeresztben részesítette. A főtörzszászlós egyébként abban a nyomozásban is részt vett, amelynek eredményeképp 2018-tól, két év alatt a kapitányságnak a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitánysággal és a Terrorelhárítási Központ műveleti egységével együtt sikerült felszámolni egy kiterjedt drogkereskedő bűnszervezetet. Ismét a kapitány irodájában ülünk, amikor ez a nyomozás kerül szóba.

– Jászkarajenőn működött egy jellemzően dizájnerdrogokkal kereskedő hálózat – fejti ki Török Csaba ezredes. – Az ő kapcsolataik nyúltak át a szomszédos megyékbe Kecskemét és Szolnok térségében. Az eltelt évek alatt összesen több mint negyven gyanúsítottal szemben jártunk el ebben az ügyben. Volt olyan, aki a saját bevallása szerint évi 50–100 milliós forgalmat csinált a kábítószerek eladásából. Miután ez már jelentősen meghaladta a mi hatáskörünket, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságtól kellett külön kijelölést kérnünk, hogy mi vihessük végig a nyomozást.

Karasz Csaba alezredes
Karasz Csaba alezredes

– 2021-ben fejeztük be ezt az akciósorozatot – teszi hozzá Karasz Csaba. – Ezzel együtt a járás kábítószer-ellátási csatornáit is sikerült elvágni. A legpontosabban abból tudtuk ezt, hogy a vagyoni elleni bűncselekmények száma radikálisan visszaesett. Hiszen korábban a kisebb értékű lopások, betörések azért terjedtek el, mert a drogfogyasztók így szereztek pénzt a kábítószerre. Mi erről az eljárásról leválasztottuk azokat, akik csak fogyasztóként szerepeltek az ügyben. Ők kivétel nélkül elterelésre mentek.

A rendőrök egyetértenek abban, hogy a kábítószeres ügyekben sosem sikerül teljesen kifehéríteni egy területet. Az történt, hogy ezzel a kiterjedt nyomozással és akciósorozattal a más szerveknél dolgozó kollégáikkal együtt kivontak egy komoly kábítószer-kereskedő hálózatot, de tisztában vannak azzal, hogy bármikor újra, akár hasonló volumenű ügyben is dolgozniuk kell majd.

P. G. J.

FOTÓ: SZABÓ GABRIELLA

 

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Helikopter az M5-ös sztráda felett

Motoros rendőrök és szolgálati helikopter bevonásával folytatta a fokozott ellenőrzést a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság az M5-ös autópályán.

 

Lezárták: 13 balhé lett a vége

Jelenleg is letartóztatásban van az a 20 éves fiatal, akit a bajai rendőrök még májusban vettek őrizetbe tucatnyi lopás miatt. Most befejezték az ügy vizsgálatát, és vádemelést javasolnak a gyanúsított ellen.