Holtan találták az eltűnt nőt

2019. 12. 11., sze - 15:50
Zsaru Magazin

Egy eltűntnek gondolt nő holttestére lelt a tetemkereső kutya egy albertirsai épület pincéjében november 27-én.

A speciálisan képzett segítő nem véletlenül cövekelt le a megtalált tetem mellett: jól felépített rendőri következtetés után indították kutatóútjára a helyszínen.

A félrevezetési szándék és az átgondolt tetemrejtegetés ellenére három és fél hónappal az emberölés után is eredményt tudtak produkálni a Pest Megyei Rend­őr-főkapitányság (PMRFK) zsarui. Egy nő eltűnésének ügyében indított közigazgatási eljárást minősítettek át bűnügyi nyomozássá, aminek keretében egy nap alatt elfogták a gyilkosság gyanúsítottját.

Szépvölgyi Ádám főhadnagy
Szépvölgyi Ádám főhadnagy 

– A történet idén augusztus 12-ére nyúlik vissza, amikor egy huszonéves fővárosi nő tett bejelentést édesanyja eltűnéséről – mondta Szépvölgyi Ádám főhadnagy, a PMRFK életvédelmi alosztályának főnyomozója. – Elmondása szerint anyja két nappal korábban egy üzenetet küldött mobilkészülékén, amiben arról adott hírt, hogy elutazik, közelebbről nem meghatározott helyre és időtartamra. Aztán annyival zárta közlését, hogy „majd jelentkezem”. A lány számára gyanús lett az sms, mivel anyját nem olyannak ismerte meg, aki kurtán-furcsán határoz egy sorsfordító kérdésben, arról egy rövid üzenetben tájékoztatva környezetét. Tovább erősödött a rosszérzése, amikor anyja tartózkodási helyére látogatva azt tapasztalta, hogy a nő mindenét hátrahagyta, tehát ruhák, csomagok, iratok és pénz nélkül távozott – ha igaz, amit írt. Az asszony élettársi kapcsolatban élt a Ceglédhez közeli településen, de állandó lakcíméül hivatalosan egy budapesti, ferencvárosi cím volt bejegyezve. Ezért a nyomozás ott, az illetékes IX. Kerületi Rendőrkapitányságon indult, először eltűnés ügyében. Egy tapasztalt kolléga osztozott a bejelentő kételyeiben, ezért a kezdetektől kiemelt figyelmet szentelt az esetnek. A gyanú hetek múlva sem szűnt meg, mivel az asszony egyetlenegyszer sem jelentkezett, semmilyen formában nem kereste meg a lányát, noha állítólagos elutazása előtt kimondottan intenzív kapcsolatban voltak.

Az Országos Rendőr-főkapitányság szakirányítása a tulajdonképpeni budapesti esetben a nő albertirsai utolsó felbukkanását figyelembe véve a PMRFK célkörözési alosztályát jelölte ki eljáró szervnek. A ködös körülmények miatt azonban az életvédelmi alosztály kezdettől fogva bekapcsolódott az eset felderítésébe. Tanúkat hallgattak ki, rekonstruálták, mi történhetett augusztus 10-én, igyekeztek minél pontosabb képet kapni az – ekkor még változatlanul – eltűntként számontartott asszony utolsó ismert óráiról, napjairól. November 27-én, minden lényeges körülmény tisztázása után a nyomozók tudatosan kialakított sorrend felépítésével a nő élettársát, az 56 éves P. Zoltánt hallgatták ki.

.

– Ismereteink szerint ő látta utoljára élve az asszonyt, és maga sem tagadta, hogy augusztus 10-én találkozott vele közös lakóhelyükön – folytatta Szépvölgyi Ádám főhadnagy. – Információt szereztünk arról, hogy a 2018 végétől együtt élő pár kapcsolata nem volt zökkenőmentes. Elbeszélések alapján egy aszimmetrikus viszony rajzolódott ki előttünk, a férfi mindinkább eluralkodó féltékenységével terhelve. Megtudtuk, hogy P. Zoltán gyakorlatilag kisajátította a nőt. Anyagi biztonságot teremtett ugyan neki, cserébe azonban azt követelte, hogy szakítsa meg kapcsolatát mindenkivel, azt sem engedte, hogy dolgozzon. A férfit részletesen beszámoltattuk a kérdéses nap történéseiről annak alapos körüljárásával, hogy mi történt a párjával, hová távozhatott a nő. A férfi folyamatosan ellentmondásokba keveredett, majd az önmaga által vállalt poligráfos vizsgálaton is megbukott. Azt a gyanúnkat, hogy szerepe volt a nő eltűnésében, az is alátámasztotta, hogy megtudtuk: az ominózus augusztus 10-e éjszakáját elvált feleségénél töltötte, noha ilyet korábban a környezete ismeretei alapján soha nem tett. Addig jutottunk következtetéseinkben, hogy valaminek történnie kellett aznap, ami összefüggésbe hozható azzal, hogy a férfi nem akart a házban maradni. Az elmúlt időszakban a nyomozásainkat már többször segítő Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat közreműködését kértük, és ők egy tetemkereső ebet indítottak az albertirsai ház közelében. Szimba rövid kutatás után a pár lakóhelyével szomszédos, szintén a P. Zoltán tulajdonát képező telken, egy romos épület pincéjében jelzett a neki megtanított módon: keresztbe tett mellső lábbal leheveredett a pince egy pontján. Néhány perces ásás után emberi maradványokat találtunk egy hevenyészett sírgödörben. Az áldozat ruhái, tetoválásai alapján hozzátartozói az elhunytat P. Zoltán élettársaként azonosították. P. Zoltán a vele szemben felhozott bizonyítékok hatására beismerő vallomást tett. Elmondta, hogy a szóban forgó reggelen meghallott egy telefonbeszélgetést, amiben párja épp arról beszélt a lányának, hogy el fogja őt hagyni. Nem tudta feldolgozni a hallottakat, és egy kezébe kerülő zsineggel a nő mögé került, majd megfojtotta. A testet átvonszolta a szomszédos, lakatlan ingatlanba, aminek a pincéjében elföldelte.

Vizsgálták azt is, hogy egyedül képes volt-e a meglehetősen testes nőt mozgatni. Felmerült eshetőségként, hogy két fia segített neki, de gyermekei részvételét a hulla eltüntetésében és minden más mozzanatban is sikerült kizárniuk. P. Zoltán ellen emberölés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indítottak eljárást, a bíróság november 29-én elrendelte letartóztatását.

SZILÁGYI ATTILA

FOTÓ: BÉRES ATTILA, FÜLÖP MÁTÉ


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam