Kampány az ittas vezetés ellen

2016. 08. 19., p - 12:21
Zsaru Magazin

Vendéglátóhelyek tulajdonosaival együtt-működve indított kampányt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság az ittas járművezetés visszaszorítása érdekében. Szinte minden szórakozóhely csatlakozott az akcióhoz.

Tavaly 164 260 esetben használtak szondát a megyében, hogy kiszűrjék a forgalomból az ittas és bódult állapotban vezetőket. Az intézkedések eredményeként a személyi sérüléseknél az ittas sofőrök korábban tapasztalt magas arányát sikerült 5,2 százalékkal csökkenteni. Hogy ezek a számok még jobbak legyenek, a megyei közlekedésrendészeti osztály és a baleset-megelőzési bizottság az év elején új módszert dolgozott ki.

 

– Ehhez az évtizedek óta fennálló problémához igyekeztünk máshogy hozzáállni – tájékoztat Lovassyné Németh Mária alezredes, a bizottság titkára. – Azzal a szándékkal közelítjük meg a kérdést, hogy feleslegesen ne avatkozzunk bele a közlekedők életébe. A cél ugyanis ez esetben sem a bírság kiszabása vagy a vezetői engedély elvétele, hanem éppen ellenkezőleg: közbelépni, mielőtt még valaki jogsértést követne el. Az elhatározáshoz a megfelelő módszert is meg kellett találni. Úgy gondoltuk, ott lenne a leghatékonyabb megszólítani őket, ahol esélyes lehet, hogy alkohol fogyasztása után ülnek volán mögé.

 


Lovassyné Németh Mária alezredes

 

– A városi kapitányságok közlekedésrendészeti munkatársainak segítségével felvettük a kapcsolatot a megye összes szeszes italt forgalmazó vendéglátó-ipari egységével – veszi át a szót Pitkó László alezredes, a főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője. – Az eredményen mi is meglepődtünk: a megkeresett szórakozóhelyek közel száz százaléka, összesen 587 egység a kezdeményezés mellé állt. Ezeken a helyeken kitettünk olyan plakátokat, amelyek mind az autósok, mind a kerékpárosok figyelmét felhívják az ittas közlekedés veszélyeire és következményeire. Emellett minden kapitányság kijelölt olyan, hely- és személyismerettel rendelkező egyenruhás kollégákat kapcsolattartónak, akik rendszeresen felkeresik e létesítményeket.

 


Pitkó László alezredes

 

Félreértés ne essék, a zsaruk nem állnak lesben a kocsmáknál ittas járművezetőkre vadászva. Ehelyett a pultosokkal és a vendégekkel beszélgetnek, ha pedig szükséges, emlékeztetik a járművel érkezőket a következményekre.

 

– Sokan azt gondolják, hogy két sör még nem számít, mi viszont rendszeresen találkozunk olyan esetekkel, amik ennek ellentmondanak – teszi hozzá Molnár Emil alezredes, a Miskolci Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője. – Ráadásul az ital másképpen hat, ha valaki kipihent, mint amikor fáradt, de számít az is, hogy mekkora a hőség, vagy éhgyomorra fogyaszt-e szeszt. A mindennapok során sok „ötszáz méteres” emberrel találkoztunk már, akik úgy gondolták, mivel közel laknak, nem lesz gond, hazaérnek rendben. Nem így történt.

 


Molnár Emil alezredes

 

– Először azt kellett megértetnünk a tulajdonosokkal, hogy nem molesztálni akarjuk a vendégeiket, hanem közúti baleseteket akarunk megelőzni – magyarázza Császár Viktor törzsőrmester, a Miskolci Rendőrkapitányság járőre, aki korábban közösségi rendőrként jó kapcsolatot alakított ki a helyiekkel. – Általában az esti órákban figyelem ezeket a helyeket. Ha látom, hogy több autó is áll a parkolóban, utánanézek, kik a tulajdonosok, majd bemegyek, és megnézem, hogy mit isznak. Ha szeszt, akkor kötetlen beszélgetés keretében szólok neki, ne üljön így kocsiba. Ehhez persze jó emberismeret kell, hogy megtaláljuk a közös hangot: elfogadja és jó szándékú intelemnek vegye a figyelmeztetést.

 

A beszélgetést hallva egy vendég megerősíti a remélt célt: „Visszafogó jellegű, jó kezdeményezés! Még a biciklisek is megfogadják!”

 

– A kerékpárosokra is figyelünk – teszi hozzá a törzsőrmester. – Noha nem tilos alkoholfogyasztás után nyeregbe pattanni, azt viszont a rendőr eldöntheti, alkalmas állapotban találja-e a biciklizéshez a delikvenst. Részegen ugyanis közlekedési baleset okozói és áldozatai is lehetnek, amit igyekszünk megelőzni.

 


Császár Viktor törzsőrmester

 

– A törzsvendégek mostanában ideadják a kulcsot, ha kocsival jöttek, de mégis ittak – jegyzi meg Alexa, az egyik miskolci bisztró pultosa. – Én is jobban figyelek, és szólok nekik, ha megfeledkeznének magukról. Császár Viktorral jó a kapcsolatunk, a vendégekkel is remekül szót ért.

 

Egy néhány utcával arrébb lévő sörözőben néhány sörösplakát adta át a helyét a falon a figyelemfelkeltő rendőrségi tájékoztatónak.

 

– Megnézik a vendégek a plakátot, és úgy tűnik, meg is fogadják az intelmet – mondja György, a tulajdonos. – Korábban is inkább taxiba ült az, aki nemcsak egy kávéra tért be hozzánk, de most még többen teszik le a kocsit, ha isznak.

 

Ferentzi Tünde
Fotó: Sebestyén Jenő


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Újra járható a 48-as főút

A rendőrök a baleset helyszínelését befejezték, a félpályás útlezárást 15 óra 45 perckor feloldották, a forgalom ismét zavartalanul haladhat.

 

„Jó buli” volt

A rendőrök néhány nap alatt elfogták a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható 19 éves férfit.

 

Őrizetben egy ózdi díler

A rendőrök elfogtak egy ózdi drogterjesztő férfit, akit elfogása után gyanúsítottként hallgatták ki a nyomozók.

 

Ki lehet?

Ha tudja jelentkezzen! Lopással gyanúsítható, a ráckevei rendőrök keresik.