Kézben tartják az eseményeket

2022. 01. 27., cs - 14:16
Zsaru Magazin

Nemrég készült el a Népliget szomszédságában található, 20 ezer néző befogadására alkalmas, új budapesti sportaréna, amely a magyar–szlovák, közös rendezésű férfi kézilabda-Európa-bajnokság több mérkőzésének ad otthont. Az esemény rendőri biztosítását néztük meg, miközben az MVM Dome-ban sorsdöntő meccset játszott a magyar kézilabda-válogatott.

Szlovákiában két városban, három helyszínen, Magyarországon pedig Budapesten, Debrecenben és Szegeden rendezik, rendezték a 2022-es férfi kézilabda-Európa-bajnokság mérkőzéseit. Budapesten jártunk, mégpedig a magyarok csoportkörének utolsó meccsén. Válogatottunk Izland ellen lépett pályára, sorsdöntő összecsapás, a versenyben maradás volt a tét.

A feszültség már az MVM Dome felé haladó, szurkolókkal tömött 1-es villamoson is érzékelhető. A „Hajrá magyarok!” feliratú sálat viselő drukkerek inkább csendesek, mintsem mámorosan éltetnék a csapatot, mint azt általában a vérmesebb drukkerek szokták. A villamosmegállóban rendőrök is várják őket, de nekik most nincs dolguk, a szurkolók alighanem magukban fohászkodnak, hangoskodásnak nyoma sincs.

BIZTOSÍTÁS KÍVÜL-BELÜL

A valóban impozáns MVM Dome immár nem csupán 45 ezer köbméter monolit vasbeton és 4400 tonna acélszerkezet, nem egy gigantikus sportaréna, egy lehetőség, amely a hírek szerint több mint harminc sportágat tud befogadni, köztük teremsportokat, ökölvívómeccseket, birkózó-, lovas-, vívó- vagy tornaversenyeket, tömegsportrendezvényeket, de még jégkorongmérkőzéseket vagy úszóversenyeket is. Ezúttal a kézilabda ünnepének fő helyszíne. Belülről is hatalmas, 20 ezer ember befogadására alkalmas.

Az MVM Dome teljes pompájában fogadja az érkezőket: az új stadiont piros-fehér-zöld fénycsíkok ölelik körbe. A beléptetés különben flottul megy, a hármas csoportokban itt-ott felbukkanó egyenruhások figyelik ugyan az egyre duzzadó tömeget, de látható, hogy feszültség ide vagy oda, nekik ma nem sok tennivalójuk lesz. Legfeljebb a 3 méter magas reklámjegesmedvét kell majd kimenteniük a látogatók közül, mert mindenki vele szeretne fényképet készíteni, és bár a mackó bírja a rohamot, láthatóan már nem sokáig. Aztán összetalálkozunk Wieszt Ferenc ezredessel, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közrendvédelmi főosztályának vezetőjével, és az esemény biztosításáról faggatjuk, melynek ő a parancsnoka.

– A BRFK a Készenléti Rendőrséggel közösen biztosítja a rendezvényt mind rendészeti, mind bűnügyi szempontból – mondja. – Természetesen a közlekedésrendészet bevonásával tesszük mindezt, hiszen nemcsak az aréna külső és belső rendjére ügyelünk, hanem az ahhoz vezető útvonalakat is biztosítjuk. Tegyük hozzá, legalább ilyen fontos, hogy segítsük a szurkolók mozgását az említett útvonalakon és a stadionba érkezéskor is, illetve akkor is, amikor tömegesen és egyszerre elhagyják azt. Valamennyi, az MVM Dome-ban rendezett találkozó kiemelt mérkőzés, a magyar vonatkozású meccsek tekintetében eddig mindhárom esetben telt ház volt, ami a sportcsarnok esetében 20 ezer nézőt jelent. A biztosításban sokat segít a rendőrséggel együttműködő biztonsági szolgálat is, amelynek tevékenységét az igazgatásrendészeti szolgálat jogszabályi kötelezettségének eleget téve ellenőrzi.

NŐ A FESZÜLTSÉG

Megtudjuk: a biztosítás tervét a BRFK készítette, ugyancsak a rendőr-főkapitányság adja a biztosítás parancsnoki állományát, de Wieszt Ferenc hozzáteszi azt is, nem csupán a mérkőzésnapokon akad dolguk, hiszen segíteniük kell a csapatok mozgását edzésekre, illetve a mérkőzésekre menet, illetve a meccseket megelőző bejárásokra. Hozzáteszi még, hogy a mérkőzésnapokon a városban mobil csoportokkal vannak jelen, külön felügyelik a belvárost, figyelik a szurkolói mozgásokat, és azt is egészen pontosan tudják, mely országok drukkerei vehemensebbek. Azt mondja, ezek a szurkolói csoportok, különösen az úgynevezett „ultrák” tagjai, kiemelt kockázatot jelentenek, ezért rájuk nagyobb rendőri figyelem jut.

És persze azt is tudják, mely szurkolói csoportok nem szeretik egymást, ha már itt tartunk, nem volt nehéz kitalálni, hogy például Szegeden a Horvátország–Szerbia-mérkőzést követően a két ország válogatottjának szurkolói nem fognak közösen szelfizni, és nem fognak kedélyesen koccintgatni a helyi szórakozóhelyeken. Tegyük hozzá, kézilabda esetében a hazai szurkolói csoportok teljes egységben drukkolnak a válogatottnak, ami azért könnyebbséget jelent a biztosítást tekintve, ők sem zrikálják vagy bántják egymást.

Miközben mi a parancsnokkal beszélgetünk, a küzdőtéren zajlik a Magyarország–Izland-mérkőzés, a csapatok fej fej mellett haladnak, az összecsapás hallatlanul izgalmas. Az aréna különben félelmetes, a nézőtéren megállva egy pillanatra azt tapasztaljuk, hogy egy-egy magyar gól után mintha felrobbanna a stadion, olyan dübörgő, elementáris a hangorkán, mintha egy gőzmozdony belsejében utaznánk.

„NE LEGYÜNK FŐSZEREPLŐK!”

– Ez az eseménysorozat annyiban jelentett kihívást, hogy nekünk is egy teljesen új sportlétesítményt kellett megismernünk, ki kellett dolgoznunk, hogy hol, hogyan lehet elhelyezni a rendőri erőket, hogy megfelelő létszám álljon rendelkezésre, ha a szükség úgy hozza, hogy be kell avatkoznunk – folytatja a parancsnok. – A lényeg, hogy ne legyünk főszereplők, a segítségnyújtást kivéve még szereplők se! Minden nagyobb rendezvény eligazítása végén azt szoktam mondani a kollégáknak, hogy akkor lesz jó a rendőri biztosítás, ha az esti hírek nem a rendőrségről szólnak.

Megnézzük aztán azt a központi helyiséget, a vezetési vagy információs központot is, ahol a rendőrségi vezetők a biztonsági szolgálat és a mentősök vezetőivel számos monitoron és egy üvegfalon keresztül figyelik az eseményeket, hogy azonnal közbelépjenek, segítséget nyújtsanak, ha arra szükség lenne. A kamerák mindent látnak, ezúttal éppen azt, hogy a sportlétesítmény környékén alig lézeng valaki, ellenben az arénában izzik a hangulat. A magyarok elszántan harcolnak a továbbjutásért, de erejükből épp csak az egyenlítésre futja, ami nem jó hír.

Röviddel később a végeredmény is megszületik, ami elég szomorú: egyértelmű lett, hogy a magyar férfi kézilabda-válogatott nem juthat tovább a részben hazai rendezésű Európa-bajnokság csoportköréből, miután 31–30-ra kikapott Izlandtól. Nincs tehát ok a szurkolói dínomdánomra, a rendőröknek sem lesz majd munkájuk, de magánemberként nem boldogok ők sem. Segítenek abban, hogy a végén egyszerre távozó tömeg zökkenőmentesen tudja elhagyni a területet, és ez így is történik. Hideg van az utcán és a szurkolók lelkében is.

 

TRENCSÉNYI ZOLTÁN
FOTÓ: MAROSFALVI PÉTER


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Közlekedésbiztonsági ellenőrzés

A kunszentmártoni rendőrök a balesetek megelőzése, valamint a gyorshajtók kiszűrése érdekében közlekedési akciót tartottak az illetékességi területükön.