Kézírása buktatta le

2022. 01. 07., p - 11:51
Zsaru Magazin

„Mutasd az írásod, megmondom, ki vagy!” Bár az ügy főszereplője mindent elkövetett, hogy kézírása ne leplezze le, szeptemberi elfogásához mégis túlzott óvatossága vezetett.

Először csak érdeklődni ment be a rendőrségre. Azt szerette volna megtudni, mit tehet, ha adósságbehajtás folyik ellene, de nem tudja, hogy miért. Az esetet úgy adta elő, mintha belekeveredett volna egy hiteltartozás behajtásának kellős közepébe, amiről igazából fogalma sincs. A sztorijához kapóra jött, hogy hét évvel ezelőtt ellopták tőle az iratait, és erről rendőrségi feljelentés is készült.

Radics Benedek főtörzszászlós
Radics Benedek főtörzszászlós

– P. Sándort (72) tanúként hallgattuk ki, miután feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, aki adataival visszaélve 300 ezer forint hitelt vett fel egy pénzintézettől – ismerteti Radics Benedek főtörzszászlós, a Tiszakécskei Rendőrőrs nyomozója. – Elmondta, hogy korábban az albérlője ellopta az iratait, amiből eljárás is lett, és nem tartja kizártnak, hogy egykori lakója vette fel nevében a hitelt. Megkezdtük az ügy vizsgálatát, és csalás miatt indítottunk nyomozást. Feltűnt, hogy a „sértett” szinte minden dokumentumot nyomtatott betűkkel töltött ki, sőt, nyomtatott betűkkel is írt alá, holott évekkel korábban még minden hivatalos iratot folyóírással töltött ki. Kértünk tőle egy írásmintát, amit „természetesen” nyomtatott betűvel töltött ki, ezért beszereztünk egy korábbi ügyiratot, amin az aláírása szerepelt. Ezt elküldtük az írásszakértőnek a banknál kitöltött szerződésen lévő aláírásával együtt. Ezzel egy időben lekértük az egyik pénzintézetnél vezetett bankszámlakivonatát, amit időközben már megszüntetett. Hamarosan kiderült, hogy az ő számlájára utalták át a pénzt, illetve az írásszakértő is megállapította, hogy a hitelfelvételi szerződésen lévő írás is az övé volt. Hamis tanúzás miatt továbbítottuk az ügyet a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságra.

P. Sándort hamis tanúzás bűntettével és a hatóság félrevezetése vétségével gyanúsították meg, szabadlábon védekezik.


RÁDI MÓNIKA
FOTÓ: FRANCZ ILONA, RENDŐRSÉG

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Egy pályán a biztonságos közlekedésért

A MOL-Tatabánya Kézilabda Klub és a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság együttműködési megállapodást kötött a biztonságos közlekedés elősegítésében.

 

Helikopterrel keresték az illegális migránsokat

Elfogtak egy svéd embercsempészt Balotaszállásnál a megye rendőrei. A férfi 35 határsértőt szállított, akik közül 34-en elszaladtak, végül a Készenléti Rendőrség helikoptere segített a felkutatásukban.

 

Lezárt akta: ingázó betörő

A Szegedi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztályának munkatársai befejezték a nyomozást egy gyulai férfi ellen, aki Szegeden több családi házat tört fel.

 

A mérleg: hétrendbeli lopás

A rendelkezésre álló adatok alapján hét bűncselekményt követett el egy férfi az elmúlt időszakban Kunmadarason. A karcagi rendőrök kitartó munkája vetett véget a sorozatnak.