Kötelesség és becsület

2016. 06. 22., sze - 14:18
Zsaru Magazin

„Erőt, egészséget!” – zengte be több száz végzős tanuló hangja Nagykovácsit, Szegedet és Körmendet június 17-én és 18-án. A rendészeti szakközépiskolák diákjai kibocsátó ünnepségen zárták le kétéves tanulmányaikat.

Az eseményekkel Magyarország három városában összesen 468 végzős rendészeti szakközépiskolai tanulónak ért véget a tanév. Az intézményeket övező utcákban ünneplőbe öltözött rokonok és toporogva várakozó fiatalok jelezték, nagy esemény készül. Nem kellett sokat várni, dobpergés és kürtszó teremtett csendet a zsizsegő tömegben. A végzős állomány alakzatban, a Készenléti Rendőrség Zenekarának felvezetésével, indulóra érkezett a ceremóniák helyszínére.

 

A bakancsok dobogása Nagykovácsiban június 17-én az iskola alakuló teréig vezetett. A két másik helyszín másnap a város szívében adott otthont a ceremóniának. Adyligeten, valamint Szegeden a Széchenyi téren és Körmenden a Szabadság téren kórusban, szinte egy emberként erősítették meg a 2014–2016-os évfolyam végzősei a tanév kezdetekor, tavaly ősszel a budapesti Hősök terén tett esküjüket.

 


A 177 végzőst az elsőévesekkel búcsúztatták Nagykovácsiban

 

A Pest megyei kibocsátó ünnepség elöljárója, Balogh János vezérőrnagy, műveleti országos rendőrfőkapitány-helyettes, a Készenléti Rendőrség parancsnoka köszöntőjében elmondta, az eskü megtartása nemcsak kötelesség, hanem becsületbeli ügy is. A frissen végzettek nemcsak maguknak tartoznak felelősséggel, hanem embertársaiknak is, akik bíznak abban, a rendőrség megvédi biztonságukat. A tanulók fogadalomtételkor megerősítették, szolgálati kötelezettségüket, ha kell, életük kockáztatásával is teljesítik. „Legyenek hűek esküjükhöz, és tartsák meg azt a szolgálat során” – zárta sorait a parancsnok.

 

Szegeden az esemény elöljárójaként Kovács István vezérőrnagy, gazdasági országos rendőrfőkapitány-helyettes köszöntötte a résztvevőket, és méltatta az iskola által elért eredményeket. Kiemelte, a tanulók válsághelyzetben a világ szeme láttára bizonyították emberséges, áldozatkész hozzáállásukat a bajba jutott emberek megsegítésében. Ismét bebizonyosodott, hogy az élet a legjobb tanítómester. Főleg, ha olyan kiváló oktatók alapozzák meg a tudást, mint akikkel a rendészeti szakközépiskolák falai közt találkozhatnak a diákok.

 


Szegeden 133 tanuló tette le esküjét

 

A körmendi kibocsátó elöljárója Dsupin Ottó dandártábornok, a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ igazgatója volt. Dsupin dandártábornok hangsúlyozta, büszkék a végzősök helytállására, melyet az utolsó tanulmányi évük alatt, a rendőrség hivatásos állományú tagjaiként tanúsítottak a Magyarország déli határain megjelenő migrációs válsághelyzet kezelése során. Ezt a rendkívüli terhet jelentő feladatot úgy kellett végrehajtaniuk, hogy közben a tanulmányi kötelezettségeiknek is eleget kellett tenniük, és ahogy ezt az ünnepség is bizonyította, sikerrel teljesítették ezt a feladatot.

 


Körmenden is végeztek

 

Mindhárom elöljáró sok sikert, kitartást és helytállást kívánt a most pályájukat kezdő fiataloknak, és azt, legyenek büszkék választott hivatásukra.

 

A tanulói állomány nevében válaszbeszédet mondó végzősök az elmúlt két év emlékeit idézték fel a búcsúzáskor. Elmesélték, ők és társaik hogyan élték meg az utóbbi éveket, és köszönetüket fejezték ki az iskola vezetésének, tanárainak, a háttérben mindig kitartásra buzdító szülőknek, barátoknak.

 

Papp Károly altábornagy, országos rendőrfőkapitány tárgyjutalomban részesítette a kiváló tanulmányi eredményt elérő őrmestereket. Az elismeréseket a ceremóniák elöljárói a válaszbeszédet követően adták át. Az ünnepségeket, melyek során a tanulók a Magyar Köztársaság Rendőrségének hivatásos állományú tagjaivá váltak, a második évfolyam díszmenete zárta.

 

Harle Szilvia
Fotó: André Ildikó, Erdei Mihály, SZRSZKI


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Újra járható a 48-as főút

A rendőrök a baleset helyszínelését befejezték, a félpályás útlezárást 15 óra 45 perckor feloldották, a forgalom ismét zavartalanul haladhat.

 

„Jó buli” volt

A rendőrök néhány nap alatt elfogták a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható 19 éves férfit.

 

Őrizetben egy ózdi díler

A rendőrök elfogtak egy ózdi drogterjesztő férfit, akit elfogása után gyanúsítottként hallgatták ki a nyomozók.