Sárbogárd behavazva

2016. 01. 20., sze - 13:37
Zsaru Magazin

Fejér megye legdélibb kapitányságának állományát temperamentumos, pörgő, egymásért dolgozó zsaruk alkotják. Kiadós havazás napján jártunk a Sárbogárdi Rendőrkapitányságon.

– Javarészt helybéli kollégákkal dolgozunk, egyenes, vidéki emberek. Összeállt egy olyan csapat, amelynek minden tagjáról tudom, amit ígér, megcsinálja. Kilencvenen vagyunk, tavaly júliusig Fejér megye második legnagyobb illetékességi területű kapitánysága voltunk, ám a területnek a járásokhoz igazítása óta is bőven maradtak ránk bízott települések, nem beszélve az erdőkről, termőföldekről. A folyamatosan iparosodó középső megyerésszel szemben itt még óriási növénykultúrák találhatók, aktív mezőgazdálkodás folyik – mutatja be szűkebb pátriáját Bognár Endre őrnagy, a Sárbogárdi Rendőrkapitányság rendészeti osztályának vezetője.

 


Bognár Endre őrnagy

 

A kapitányság munkáját két előretolt helyőrségként a Sárkeresztúri és a Cecei Rendőrőrs segíti. Ezek könnyebben elérhetők a környékükön élők számára, a zsaruk gyorsabban reagálhatnak, ha intézkedniük kell.

 

– Idén és tavaly sem volt hótól elzárt településünk, a területünkön élők nem kerültek veszélybe – mondja Budavári Árpád ezredes, a kapitányság vezetője. – Nyáron rajta tartjuk a szemünket az 1999 óta minden évben megrendezett Ozora Fesztiválon. Megfelelő jelenléttel és intézkedési stratégiával, a megyei főkapitányság és a Készenléti Rendőrség megerősítő erőinek hathatós közreműködésével az egykor igencsak rossz hírű rendezvénynek immár méltó helye van a nyári fesztiválok térképén. Tavaly kivettük a részünket a határvédelmi feladatokból is, a megyei csapatszolgálati századba adtunk embereket. Szervezéssel megoldottuk, hogy az átcsoportosítások ellenére nem keletkezett közbiztonsági deficit. Sőt kiderült, a lakosság várakozáson felül jó szívvel viseltet irántunk: ki egy bogrács pörköltet, ki egy szekérderék pizzát vitt volna, más pénzt akart küldeni a fiúknak a határra. Udvariasan elhárítottuk a felajánlásokat, mindenesetre beszédes gesztus volt.

 

A sárbogárdi zsaruk nagyszámú átutazóval kerülnek kapcsolatba, a szerb határ felől érkező gépkocsiforgalom a kapitányság illetékességi területén keresztül halad az M7-es autópályára, közlekedésrendészeti kihívásokban nincs hiány. Tavaly az első negyedévben viszonylag sokat helyszíneltek a 62-es, 63-as és 64-es főúton.

 


Ferti százados, Bognár őrnagy és Dániel százados

 

Ferti Csaba százados, a közlekedésrendészeti alosztály vezetője elmondta: a baleseti gócok elemzésével, folyamatos rendőri jelenléttel és az intelligens kamerarendszer bevezetésével az év végére sikerült nyolc százalékkal csökkenteni a balesetek számát az előző évihez képest.

 


Badics Ferenc törzszászlós tájékoztat

 

Szolgáltatnak is a zsaruk: Juhász Gábor főtörzsőrmester és Badics Ferenc törzszászlós, körzeti megbízottak kamionosoknak adnak információt Cecén.

 

– Tolna megyében a hóhelyzet miatt nem engedik közlekedni a 7,5 tonnánál súlyosabb járműveket. Tájékoztatjuk a sofőröket, keressenek kerülő utat, vagy készüljenek fel a bizonytalan hosszúságú várakozásra – mondja a törzszászlós.

 

Közben bejelentés érkezik Pusztaegresről: hajnalban betörtek egy házba, amelynek tulajdonosát előző este a mentők kórházba vitték. Szabó Szabolcs főtörzszászlós nyomok után kutat, Sülyi Zoltán főtörzsőrmester, nyomozó és Evinger Beáta törzszászlós, szolgálatirányító parancsnok a szomszédokat kérdezeti. A házban óriási a felfordulás.

 

 


Tanúkutatáson Sülyi Zoltán főtörzsőrmester

 

– Szinte biztos, hogy helybéli volt az elkövető. Ne kérdezd, honnan tudjuk, de elég gyorsan meglesz az emberünk! – mondják.

 

Egész éjjel esett a hó, fehér paplan takarja a tájat. A kistelepüléseken a téli csapadékok miatti síkosság és a hideg veszélyt jelent az egyedül élő idősekre, ezért a zsaruk fokozottan figyelnek rájuk. Kőrösi Norbert főtörzsőrmester, Alap körzeti megbízottja épp a 85 éves Szluhák Lászlóhoz kukkant be egy gyorsvizitre.

 


Laci bácsi hálás

 

– Minden rendben, délután jön Gabi nővér, csöppent a szemembe – közli vígan az egykor az egyház, majd a Dunai Vasmű alkalmazásában álló, beszédes Laci bácsi.

 

– Akkor kérek egy lapátot, letakarítom a kocsibejárót Gabikának! – teszi hasznossá magát a főtörzsőrmester, és eldobálja a havat a ház elől.

 

Errefelé mindenki ismer mindenkit. Az idegenre rögtön felfigyelnek.

 

– Egy ismeretlen fotózta a házatokat reggel, tudsz róla? – kérdezi telefonon Dániel Zsolt százados, a közrendvédelmi alosztály vezetője. A válasz hallatán megnyugszik, bontja a vonalat.

 

– Nyitott szemmel járok, sokszor megtérül, ha apróságokra is figyelek – magyarázza. – Minap megállt egy korábban sosem látott, drága személygépkocsi Sárbogárd főterén, a vezetője kiszállt, és a telefonfülkéhez lépett. Te elhiszed, hogy többmilliós autója van, mobilja meg nincs? Feljegyeztem a rendszámát, lefuttatjuk a rendszerben. Rakosgatjuk a mozaikokat, nem lehet tudni, mikor lesz egy ügy felderítésének kulcsa egy önmagában ártalmatlannak tűnő momentum. Addig is bejárást tartunk a város szélén. Tegnap éjjel valaki a Kisipari-dűlőben betört nyolc ingatlanba, megrongálta az ajtókat, apósom házikója sem úszta meg. Fejszét, rotációs kapát vitt el, egy boroshordót öszszetört. Már hajnalban, amikor bejelentést kaptunk, kimentünk a helyszínekre, most napvilágnál újra megnézzük a nyomokat.

 

Hó, jég, dermesztő hideg nem számít, a zsarumunkában nincs fagyszabadság.

 

SZILÁGYI ATTILA
FOTÓ: ERDEI MIHÁLY


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Helikopter az M5-ös sztráda felett

Motoros rendőrök és szolgálati helikopter bevonásával folytatta a fokozott ellenőrzést a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság az M5-ös autópályán.

 

Lezárták: 13 balhé lett a vége

Jelenleg is letartóztatásban van az a 20 éves fiatal, akit a bajai rendőrök még májusban vettek őrizetbe tucatnyi lopás miatt. Most befejezték az ügy vizsgálatát, és vádemelést javasolnak a gyanúsított ellen.

 

Sikeres ellenőrzést tartottak a rendőrök

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság 2023. szeptember 28-án délelőtt az illegális migráció és az ahhoz kapcsolódó más jogellenes cselekmények felfedése érdekében nagyszabású összehangolt akciót hajtott végre.

 

Lopás miatt keressük

A szegedi rendőrök az állampolgárok segítségét kérik annak a nőnek az azonosításában, aki megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy egy szegedi üzletben napszemüveget lopott.