Sokan feladták, ő sosem

2020. 10. 22., cs - 10:57
Zsaru Magazin

Hat éven át nyomozott két olyan gyilkossági ügyben, amiket korábban már több rend­őri szerv is megoldhatatlannak tartott.

Most, miután ezt a két ügyet felderítette, újabb lehetetlen küldetésre vállalkozott. Ő az a rendőr, aki hétről hétre, újra és újra elmegy Budapestről Debrecenbe, mert bulldog módjára keresi a golfütős gyilkosságként hírhedtté vált ügy elkövetőjét.

Troják Krisztián alezredes, a Készenléti Rendőrség kiemelt ügyeket felderítő főosztály kiemelt főelőadója egykor sorkatonaként, ejtőernyősként szolgált Szolnokon. A Kilián Laktanyában, a Szandaszőlős Reptéren töltött idő alatt döntötte el, hogy rendőr szeretne lenni. 2001-ben végezte el a Rendőrtiszti Főiskolát, majd a Váci Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának nyomozója lett. Akkor már tudta, hogy később gyilkossági nyomozóként szeretne dolgozni. 2002 januárjában teljesült a vágya a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság életvédelmi alosztályán.

A kezdetek

– Nagyon jó csapatba kerültem. Tipikusan olyan kollégák közé, akiktől rengeteget lehetett tanulni – emlékszik, amikor az első olyan ügyről kezd beszélni, ami valamiért élesen megmaradt benne. 2001. december 15-én kettős gyilkosság történt Gyálon. A saját házában különösen kegyetlen módon végeztek egy 51 éves férfival és 48 éves élettársával. A tettes a férfit egy vascsővel bántalmazta, majd egy dróttal fojtotta meg. Az asszonyt, aki a gyilkosságot követően ért haza, vascsővel leütötte, majd ugyanezzel az eszközzel letolt egy kétujjas bundakesztyűt a torkán. Az áldozatokat lemeztelenítették, az összes értéküket elvették. Nagyon gyorsan kiderült, hogy a megölt férfi hetekkel a halála előtt befogadta a házába a 27 éves unokaöccsét, B. Lászlót és annak 16 éves barátnőjét. Minden jel arra utalt, hogy a fiatal pár követte el a gyilkosságokat.

– Amikor ez kiderült, a két gyanúsított már szökésben volt. Kaptunk egy információt, hogy Poroszlón látták őket – folytatja Troják alezredes. – Emlékszem, egy Lada Nivával mentünk Poroszlóra. Egyre több bejelentést kaptunk, hogy hol látták a férfit, akit végül egyik éjjel egy nádas, mocsaras helyen nem is mi, hanem a helyi kmb. fogott el. Máig megmaradt bennem, ahogy ezután B. László azonnal egy őszinte, feltáró jellegű vallomást tett. Szerelmes volt a barátnőjébe, és mindenképp tisztázni akarta, hogy a lány nem vett részt a két ember megölésében. Ez volt az első alkalom, hogy egy emberölési ügy gyanúsítottjának a kihallgatásán ott voltam.

.

Troják Krisztián szerint a kihallgatások elején nem szabad sajnálni az időt arra, hogy kontaktust teremtsen a rendőr a gyanúsítottal. De nem csak azért, hogy olyan légkör alakuljon ki, amikor megnyílik a kihallgatott ember. Nem ritka ugyanis, hogy valaki egy arcrándulással, vagy önkéntelen mozdulattal árulja el magát. Így történt 2002-ben egy ügyben, ahol Piliscsaba mellett egy prostituáltat fejszével ölt meg két fiatalember. Egyiküket Troják alezredes hallgatta ki közvetlenül a gyilkosság utáni napon.

– A környéken dolgozó egyik lovász fiút kellett elszámoltatnom – fejti ki az alezredes. – A kérdésemre részletezte, hogy milyen útvonalon ment a gyilkosság napján haza. Feltűnt, hogy más irányba indult el, mint ahogy logikus lett volna. Plusz tudtam, hogy esett is aznap az eső. Nem értettem, miért ment a sárban, kerülőúton haza. A kihallgatás egy pontján vissza­kérdeztem erre. Már nem emlékszem pontosan mit válaszolt, de arra igen, hogy a kérdés hallatán megrándult az arcizma, amit ő szinte biztos, hogy észre sem vett. Én ezzel kaptam egy jelzést arra, hogy valami vele kapcsolatban nem kerek. Szóltam a kollégáimnak, hogy úgy érzem, több időt kell szánnunk erre az emberre. Később ő lett az egyik gyanúsított, feltáró jellegű vallomást tett.

Ezután a rendőrök őrizetbe vették a 21 éves M. Istvánt, aki a kihallgatás során elismerte: ő és barátja, a budapesti Sz. János ölték meg a lányt. Elvették az övtáskájában talált 51 ezer forintját, és még aznap éjszaka elszórakozták szinte a teljes összeget. Mindketten pénzszűkében voltak, ezért beszélték meg, hogy kirabolják az örömlányt. Tartottak azonban a fiatal nő futtatójának bosszújától, ezért döntöttek úgy, hogy végeznek vele.

 

A pénzváltó halála

Troják Krisztián alezredes 2013 februárja óta dolgozik a Készenléti Rendőrség kiemelt ügyeket felderítő főosztályán. 2014-ben egy akkor 24 éves gyilkossági ügyet kapott meg. 1990. január 6-án Budapesten a XV. kerületi Kőrakás parkkal szembeni parkerdőben találták meg egy szír–magyar férfi holttestét, akit pisztollyal lőttek le. A nyomozás legelején kiderült, hogy a férfi, aki családos ember volt, a feleségével és a kislányával Halásztelken lakott, illegális pénzváltással foglalkozott. Rengeteg valutát tartott egyszerre magánál, a gyilkosai minden pénzét elvették. Az V. kerületben, az Astoria közelében egy presszó volt a törzshelye. Akkor látták utoljára, amikor 1990. január 6-án délelőtt 10-kor innen indult el gyalog.

A pénzváltó holttestét egy XV. kerületi parkerdőben találták meg
A pénzváltó holttestét egy XV. kerületi parkerdőben találták meg

A BRFK rendőrei egy évig nyomoztak, majd felfüggesztették az eljárást. 2008-ban a Nemzeti Nyomozó Iroda vette át az ügyet, de ők is megszüntették a nyomozást. 2014-ban, miután Troják alezredes megkapta a korábbi nyomozások aktáit, elkezdett egy tanúként kihallgatott emberre fókuszálni.

– Több tanú is látott a helyszín közelében egy nappal a gyilkosság előtt, illetve az emberölés napján is egy 2107-es, kék Lada gépkocsit, amiből annak idején viszonylag kevés volt az országban – idézi fel az alezredes. – Az egyik tanú a rendszám első két karakterét is megjegyezte. Így jutottak el egy akkor 18 éves fiatalemberhez, L. Józsefhez, akit a rendőrök mint zsebtolvajt már jól ismertek, és pont ilyen autóval közlekedett.

Időközben az is kiderült, hogy az áldozatot valószínűleg nem ott ölték meg, ahol találták. A sértetten talált vérszennyeződésekből egyértelmű volt, hogy a teste a halála után is függőleges helyzetben maradt. A rendőrök feltételezték, hogy egy autóban történhetett az emberölés. A BRFK első nyomozásában alaposan átkutatták L. József Ladáját, de nem találtak bűncselekményre utaló nyomokat. Az idő múlásával az is kiderült, hogy az áldozaton találtak egy véres sálat, ami nem az övé volt. Valószínűleg a tettesek a vérzés csillapítására használták. Amikor Troják Krisztián arra jutott, hogy tanúként az ügyben újra kihallgatja L. Józsefet, már tudta, hogy a férfinak volt egy pont ugyanolyan sálja, mint amilyent a megölt pénzváltó holttesténél találtak.

– Amikor először tanúként hallgattam ki a férfit, vagyon elleni bűncselekmények miatt volt előzetes letartóztatásban – emlékszik Troják alezredes. – Ő akkor arra számított, hogy kedvezőbb helyzetbe kerülhet, ha feltár egy olyan ügyet, amivel segíti az igazságszolgáltatás munkáját. Hirtelen előállt azzal, hogy tudja, ki ölte meg 1990-ben a siófoki Napfény Szálloda portását.

A siófoki portás megölése

A siófoki Napfény Szállodában történt gyilkosság rejtélye súlyos teherként nehezedett a magyar rendőrségre. A Somogy Megyei Rend­őr-főkapitányság rendőreinek, a Budapesti Rend­őr-főkapitányságról és az ORFK-tól vezényelt nyomozókkal megerősítve sem sikerült éveken át a tettesek nyomára bukkaniuk.

1990. július 27-én éjjel kivégzésszerűen, egyetlen fejlövéssel ölték meg a közkedvelt hotel portását. A fiatalember holttestét néhány órával később a takarítónő találta meg, a férfi véres fejjel feküdt a padlón, kezében egy kulcscsomóval. Életét a gyors orvosi beavatkozás sem menthette meg. L. József tanúkihallgatásakor elmondta, hogy ugyanaz a D. György végzett a portással, akit kilenc évvel később Budapesten, egy rákospalotai presszóban öltek meg. A férfi a nyolcvanas-kilencvenes évek hírhedt bűnözője volt. Több ember megölésével is összefüggésbe hozta a rendőrség, de egyetlen ember­ölést sem tudtak rábizonyítani. L. József több vallomást tett az üggyel kapcsolatban. Utóbb kiderült, hogy ezekben jócskán volt hazugság, de igazság is. Minél többet hallgatták ki a férfit, annál egyértelműbbé vált, hogy ő maga lehetett az egyik elkövetője az emberölésnek.

A siófoki Napfény Szálloda a gyilkosság idején
A siófoki Napfény Szálloda a gyilkosság idején

– Több olyan információról beszélt, amit csak a tettes tudhat – mondja Troják Krisztián, aki csaknem hat évig dolgozott egyszerre a szíriai magyar pénzváltó és a siófoki portás megölésének ügyében. – Például elmondta, hogy a siófoki Napfény Szálloda recepciója mögött volt egy kisméretű szőnyeg a földön. A portáspult viszont olyan magas volt, hogy azt a vendégek, így L. József sem láthatta volna, ha mondjuk megszáll a hotelben. Ő valószínűleg azért beszélt erről a részletről, mert ezzel akart előttünk hitelessé válni. Azt egyébként tapasztalatból tudom, hogyha történik egy ilyen súlyos bűncselekmény valakinek az életében, annak a jellegzetes részleteit nem felejti el. Az törlődhet, hogy negyvenszer szúrt, vagy tizenháromszor. De azt, hogy milyen színű dzseki volt az áldozaton, merre nyílt a szoba ajtaja, vagy milyen szőnyeg volt egy helyiségben, erőteljesebben megmarad az elkövetőben.

Az évek során Troják Krisztián alezredes folyamatosan konzultált Petőfi Attila vezér­őrnaggyal, a Készenléti Rendőrség kiemelt ügyeket felderítő főosztályának vezetőjével és Zsótér Ferenc alezredessel, az életvédelmi osztály vezetőjével. Sorra hallgatta ki a tanúkat, akik szerepeltek L. József vallomásaiban. Így találta meg a férfi egyik hozzátartozóját, akinek sok évvel a siófoki gyilkosság után bevallotta, hogy D. Györggyel együtt ketten követték el a rablógyilkosságot. Ezenkívül egy szemtanú minden valószínűség szerint látta a két elkövetőt az emberölés után. Pontos személyleírást adott róluk. Mint utóbb kiderült, azt is megjegyezte, hogy milyen zakóban volt a magasabb feltételezett tettes, tehát D. György. Troják alezredesnek a nyomozás során sikerült egy 30 éves videofelvételt találnia a férfiről, ami két héttel az ember­ölés előtt készült egy olaszországi nyaraláson. D. György vélhetőleg ugyanazt a zakót viselte ekkor, mint amit a tanú leírt a vallomásában. 2018 februárjában már közvetett és közvetlen bizonyítékok zárt logikai láncolata támasztotta alá a gyanút, hogy a siófoki portást a D. György – L. József páros ölte meg.

– 2018. február 28-án L. Józsefet meggyanúsítottuk a siófoki portás megölésével, majd 2018. május 16-án a szír–magyar pénzváltó meggyilkolásával is – fejti ki Troják Krisztián alezredes. – Végül mindkét ügyben megtagadta a vallomást. Idén májusban már az iratokat rendeztük, napokon belül vádemeléssel adtuk volna át az ügyet az ügyészségnek. Akkor kaptam a telefont, hogy L. József súlyos betegség következtében meghalt Tökölön a börtönben, ahol a lopásokért kiszabott büntetését töltötte.

Az alezredes sajnálja, hogy a gyanúsított halála miatt nem tárgyalhatta le a bíróság az ügyet. Emellett viszont jó érzéssel tölti el, hogy a két gyilkosság elkövetésére rengeteg bizonyítékot gyűjtöttek össze. 30 év távlatából pedig mindkét áldozat hozzátartozóinak elmondhatták, hogy ki, miért, milyen körülmények között végzett a szerettükkel.

2014. július 21-én Debrecenben, a Poroszlai út egyik emeleti lakásában eddig ismeretlen elkövető végzett egy 22 éves fiatalemberrel. Az áldozatot, aki a nyomozás adatai szerint könnyű drogokat árult az ismerőseinek, egy eszközzel verték halálra. A tanúk szerint a kifejezetten népszerű, jóindulatú fiatalembert leginkább gördeszkával látták.

– Tudom, hogy baseballütő és golfütő is megjelent a gyilkosság eszközeként a sajtóban. Én a nyomozás érdekére tekintettel nem szeretnék ezzel kapcsolatban nyilatkozni – mondja nyomatékosan az alezredes, aki heti rendszerességgel jár Debrecenbe az ügy kapcsán. – Ezt a nyomozást a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság folytatta, és felfüggesztette, mert ismeretlen maradt az elkövető személye. Tavaly januárban került hozzánk az ügy, én vagyok az előadója, így rendszeresen járok Debrecenbe. Ami a helyzetet bonyolítja, hogy a sértettnek kiterjedt kapcsolatrendszere volt. Feljártak hozzá nagyon sokan: barátok, meg fogyasztók, akik marihuánát vásároltak tőle, ennek ellenére még a mai napig ismeretlen tettes ellen folytatjuk az eljárást.

Az alezredes szerint a rendőrök nagy esélyét látják annak, hogy egy fiatal férfi elkövetőt kell keresniük. Ő személy szerint most ezzel az üggyel kel és fekszik. Sorra felkeresi a megölt fiatalember ismerőseit. Rendszeresen DNS-mintát is vesz a tanúktól. Miközben biztos benne, hogy a tettes kifejezetten erős személyiség, aki vagy nem beszélt senkinek a gyilkosságról, vagy egy olyan embernek adta ki, hogy mit tett, aki érzelmileg nagyon közel áll hozzá.

P. Gál Judit

Fotó: Béres Attila, Rendőrség, Archív

 

 

Kitüntetés

.

Troják Krisztián alezredest kiváló szakmai munkája elismeréséül Töreki Sándor vezér­őrnagy, bűnügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes szeptember 30-án pénzjutalomban részesítette. A kitüntetés ünnepélyes átadásakor kiemelték, hogy az előre kitervelten, nyereségvágyból több ember sérelmére elkövetett emberölés megalapozott gyanúja miatt indított, több éven át folytatott nyomozásának elismeréseként kapja a jutalmat a kiemelt főelőadó.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Ki ismeri fel?

A miskolci nyomozók a lakosság segítségét kérik egy bolti tolvaj azonosításához.

 

Kétkerekűt lopott

Lezárult a nyomozás annak a férfinak az ügyében, aki eltulajdonított Szegeden egy biciklit.

 

Elfogták

Többrendbeli kifosztás és más bűncselekmények miatt indult büntetőeljárás a Bicskei Rendőrkapitányságon egy helyi lakossal szemben.

 

Remekeltek

A Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság csapata a 2. helyen végzett az Országos Rendőr Kispályás Labdarúgó Bajnokságon. Kollégáink ezzel a sikerrel jogot nyertek a Belügyminisztérium szervei részére szervezett tornán való részvételre is.

 

Közösen ellenőriztek

A kunszentmiklósi rendőrök a közlekedési hatóság közreműködésével nézték át az autókat.