Szenteste is keresték

2022. 01. 21., p - 12:59
Zsaru Magazin

A bíróság letartóztatásba helyezte azt a 47 éves, román állampolgárságú férfit, aki tavaly karácsony előtt néhány nappal kirabolt egy hévízi lottózót.

Ennek legfontosabb, terhelő bizonyítékait december 24-én délben kezdte el kutatni két keszthelyi rendőr, egy őrmester és egy törzsőrmester. Szerencsére mindenre rábukkantak hamar, így a szentestét már otthon tölthették.

Kicsit felkavarodott az amúgy csendes, pihenni vágyókkal teli Hévíz élete 2021. december 17-én, amikor egy férfi betoppant a Tófürdő közelében lévő lottózóba, és se szó, se beszéd, megtámadta az eladót. A pult mögé ugrott, a nőt székestül fellökte, megütötte, megrúgta, és igyekezett a pult felső fiókját kinyitni, hogy a benne lévő pénzhez hozzájusson. Az eladónő azonban egyfelől védekezett, másfelől igyekezett a támadót visszatartani; ezalatt minden erejével azon volt, hogy valahogy megnyomja a pánikgombot, de a dulakodás közben ez nem sikerült neki. Így az elkövető, miközben egyetlen szót sem szólt, és folyamatosan ütötte, rúgta a földön fekvő sértettet, végül kihúzta a pult felső fiókját, és magához vette a benne lévő 300 ezer forintot, majd a zsákmánnyal elmenekült. Ekkor végre a nő meg tudta nyomni a pánikgombot, a riasztás alapján pedig az üzlet tulajdonosa értesítette a rendőrséget. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a rablónál nem volt fegyver. Ki tudja, mit tett volna, látva áldozata masszív ellenállását?

Az esethez elsőként a Keszthelyi Rendőrkapitányság három munkatársa érkezett: Varga Zoltán törzszászlós, szolgálatirányító parancsnok, Benke Ádám törzsőrmester, járőrparancsnok és Mauz Áron őrmester, járőr.

– Amikor a bejelentést követően, három-négy perc múlva a helyszínre érkeztünk, igyekeztünk az elsődleges információkat begyűjteni – mondja Varga Zoltán törzszászlós. – Fontos volt megtudnunk, hogy az elkövető hogyan nézett ki, milyen ruhában volt, hogyan beszélt; volt-e például akcentusa. Időközben megérkezett a lottózó üzemeltetője, akitől elkértük a bolt kamerafelvételeit. Ezekből kiderült, hogy a körülbelül 170 centiméter magas, maszkos támadó világosszürke, kapucnis pulóvert és ugyanilyen színű melegítőnadrágot, valamint fekete cipőt viselt. Ezt az információt azonnal továbbítottam a közterületi állománynak és a nyomozóknak, remélve, hogy forró nyomon el tudunk indulni. Érdekességképpen, a megtámadott hölgy úgy érzékelte, hogy a támadó körülbelül tíz percig tartózkodott a boltban; valójában a rablást kevesebb mint egyetlen perc alatt hajtotta végre.

A rendőrök tehát egy világos­szürke melegítős férfit igyekeztek Hévíz kamerarendszerén keresztül megtalálni, ami sajnos nem sikerült. Mert bár a város jól be van kamerázva, azért akadnak vakfoltok, és véletlenül vagy tudatosan, a támadó hamar olyan területre szaladt, ahol kikerült a térfigyelők látószögéből. A rendőrök mindenesetre széles körű adatgyűjtésbe kezdtek, így jutottak el igen gyorsan a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható Carol F.-hez (47), akiről annyi tudható volt, hogy román állampolgár, október közepe óta dolgozott Hévízen, és egy keszthelyi munkásszállón lakott, de a rablás előtti napokban nem jelent meg a munkaterületen. Az is kiderült, hogy egy nappal az eset után a férfi elhagyta a várost. Carol F.-et végül a budapesti Népliget autóbusz-pályaudvaron fogták el december 21-én. Csomagokkal érkezett, valószínűleg Romániába indult volna tovább. Találtak nála jelentősebb mennyiségű pénzt is. Előállítását követően őrizetbe vették, és rablás bűntettének megalapozott gyanújával kihallgatták. Hanem az eset lezárásához jó lett volna egy nagyon erős bizonyíték, például az elkövetéskor használt melegítő vagy a cipő, de ezeket nem találták a férfi csomagjaiban. Valószínű volt tehát, hogy Hévízen maradtak. De hol?

– Dukai Róbert őrmesterrel elhatároztuk, hogy megkeressük ezeket a bizonyítékokat, és december 24-én dél körül nekiláttunk, hogy Hévízen valahol rábukkanjunk ezekre – folytatja a történetet Benke Ádám törzsőrmester. – Nem tűnt teljesen reménytelennek a dolog, mert amikor a rabló a bűncselekmény elkövetése után kirohant a lottózóból, egy szomszédos üzlet alkalmazottja egy darabig futva követte, és azt látta, hogy a férfi beszaladt egy elhagyatott telekre. Ezen egy lakatlan, koszos, omladozó, kis épület állt. Bementünk, és nem hiába.

– Amikor beléptünk a viskóba, elsőként kinyitottam az ott lévő hűtőszekrényt, és a fagyasztó részében megtaláltam az elkövető által használt fekete cipőt – veszi át a szót Dukai Róbert őrmester. – Volt még ott két szekrény és egy régi gáztűzhely. Ezeket is kinyitottuk, és a gáztűzhelyben szerencsére rábukkantunk a keresett világosszürke melegítőre is. Így aztán nem kellett a város többi, elhagyatott helyét végigjárnunk, bár ha éjfélig kellett volna kutatnunk, akkor azt tettük volna.

Dukai Róbert és Benke Ádám tehát nem törődött azzal, hogy december 24-e volt, közeledett a szenteste, de mivel délután három órakor megtalálták a keresett bizonyítékokat, mindketten időben hazaértek. Volt ünnepi vacsora, bejg­li és ajándékozás, valamint a családjuk is büszke volt rájuk.

A Keszthelyi Rendőrkapitányság indítványozta a romániai férfi letartóztatását, amit a bíróság el is rendelt. Indokként szerepelt az is, hogy anyagi helyzetére tekintettel feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén újabb bűncselekményt követne el, hiszen megélhetéshez, hazautazáshoz szükséges pénzzel, jövedelemmel nem rendelkezett.

 

TRENCSÉNYI ZOLTÁN
FOTÓ: FRANCZ ILONA


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Helikopter az M5-ös sztráda felett

Motoros rendőrök és szolgálati helikopter bevonásával folytatta a fokozott ellenőrzést a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság az M5-ös autópályán.

 

Lezárták: 13 balhé lett a vége

Jelenleg is letartóztatásban van az a 20 éves fiatal, akit a bajai rendőrök még májusban vettek őrizetbe tucatnyi lopás miatt. Most befejezték az ügy vizsgálatát, és vádemelést javasolnak a gyanúsított ellen.

 

Sikeres ellenőrzést tartottak a rendőrök

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság 2023. szeptember 28-án délelőtt az illegális migráció és az ahhoz kapcsolódó más jogellenes cselekmények felfedése érdekében nagyszabású összehangolt akciót hajtott végre.

 

Lopás miatt keressük

A szegedi rendőrök az állampolgárok segítségét kérik annak a nőnek az azonosításában, aki megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy egy szegedi üzletben napszemüveget lopott.