Bűnügyi technika

Helyszínelők- a magyar CSI
Tevékenységük kiemelten fontos: megalapozza a bizonyítást, objektív bizonyítékokat szolgáltat az igazságszolgáltatás számára. Legyen az egy egyszerű lopás, rablás, vagy gyilkosság, a bűnügyi helyszínelők sokat látott szemei előtt feltárul az igazság.

 

 

Szakértők
A kriminalisztikai szakértők a bűnügyi technikai munka szakmai csúcsát képviselik. Munkájukkal hozzájárulnak a helyszíni szemlék sikereihez, leginkább azonban a laboratóriumokban vallatják a helyszínelők által rögzített nyomokat és anyagmaradványokat. A klasszikus kriminalisztikai szakértői ágak, mint a daktiloszkópia, nyom-, fegyver-, írás-, okmányszakértés mellett napjainkban fokozott hangsúly helyeződött a kriminálpszichológiára és a poligráfos vizsgálatokra is. A nem kifejezetten kriminalsztikai, de a kriminalisztikában is gyakran használt tudományok, mint a fizika, kémia, biológia, szintén jelentősséggel bírnak az ügyek felgöngyölítésében. E területeket teszi teljessé a bűnügyi orvoslás, mely a kiemelt jelentőségű gyilkosságoknál rendkívül fontos információkat szolgáltat a nyomozás számára.
 

 

és kutyák…
A bűnügyi kutyás szolgálat tevékenysége ugyancsak titokzatos: a kutyák nemcsak jelenlétükkel és testi erejükkel tudnak a bűnözőknek kellemetlenséget okozni, hanem orrukkal is: képesek kilométereken át követni az elkövetőt, eltűnt személyeket és kábítószert keresni. E szakterület évtizedek óta a bűnügyi technika szerves része, hasznos segítője.

Technikai fejlődés
Ahogy a modern tudományok, úgy fejlődik a krimináltechnika is: a modern fotótechnikai eszközök, technikai berendezések, anyagok, vegyszerek mind egyre több segítséget nyújtanak ahhoz, hogy a nyomozás során mielőbb kézre kerítsék a bűnözőket, továbbá, hogy az igazságszolgáltatás során minél nagyobb bizonyossággal lehessen megállapítani vagy kizárni valaki bűnösségét.

 


Kapcsolódó oldalak