„Üzenet az Advent biztonságáért!”

2022. 12. 05., h - 13:13
Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Fogadja meg a Pest megyei rendőrök ünnepi időszakhoz kapcsolódó tanácsaikat!

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság az év végi ünnepek időszakában kiemelt figyelmet fordít a nagy bevásárló- és üzletközpontok, kirakodóvásárok, pályaudvarok, továbbá a nagy tömegeket vonzó rendezvények biztonságára.

A főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának munkatársai 2022. december 3-án egy pest megyei bevásárlóközpontban települtek ki az „Üzenet az Advent biztonságáért!” elnevezésű kampányukkal. A Mikulással karöltve prevenciós programokkal, tanácsokkal és karácsonyi képeslapok átadásával hívták fel az érdeklődők figyelmét az adventi időszakban gyakrabban előforduló bűncselekmények megelőzéseinek lehetőségeire.

Bűnmegelőzési tanácsaink:

A zsebtolvajok zsúfolt bevásárlóközpontokban, tömegközlekedési eszközökön, a figyelmet elterelve próbálják elemelni a pénztárcákat és egyéb értéktárgyakat.

 

 • Legyen elővigyázatos, az ünnepi bevásárláskor ne a bevásárlókosárba helyezze el kézitáskáját, illetve ne tartsa bankkártyáját és annak PIN kódját egy helyen!
 • Az ünnepi utazás ideje alatt értékeit soha ne hagyja egy pillanatra sem őrizetlenül!
 • Legyen óvatosabb az ünnepek ideje alatt, és tömegközlekedés során kézitáskáját mindig tartsa testközelben, zártan!

Sokan hagynak értéket látható helyen az autóban. A parkolóban őrizetlenül hagyva akár másodpercek alatt feltörhetik a gépjárművet, megszerezve a benne hagyott értékeiket, jelentős kárt okozva az autóban is.

 

 • Az ünnepi utazások ideje alatt gépkocsiját minden esetben zárja be, és ne hagyjon semmit az autó utasterében!
 • Amennyiben autóúton vagy autópályán megállítják, kiszállást követően zárja be gépkocsiját!

Karácsony közeledtével, egyre gyakrabban találkozhatunk adománygyűjtőkkel az utcákon és lakókörnyezetünkben egyaránt. Előfordulhat, hogy az „adománygyűjtők” valamilyen nemes célra hivatkozva próbálják megszerezni a pénzünket, saját maguk számára. Fontos tudni, hogy a valódi adománygyűjtő szervezetek soha nem kérnek készpénzt, minden esetben csekk befizetésével, illetve átutalással lehet őket támogatni.

 

 • Az ünnepre készülődést a csalók is kihasználhatják, ezért kérjük, legyen bizalmatlanabb, amennyiben családtagjaival kapcsolatos hírt kap, minden esetben ellenőrizze annak valódiságtartalmát!
 • Ne posztolja az ünnep minden eseményét a világhálón!
 • Internetes vásárlások előtt, csak ellenőrzött oldalakról, személyektől rendeljen!
 • Legyen elővigyázatos, és ajtó nyitás előtt győződjön meg róla, hogy ki akar bejutni a lakásába. Idegent soha ne engedjen be otthonába, bármilyen indokra is hivatkozik!
 • Legyen elővigyázatos, és utazási szándékáról ne beszéljen idegenek előtt, lakása pótkulcsát ne tartsa elrejtve a bejárati ajtó közelében!
 • Legyen figyelmesebb az ünnepek ideje alatt, és ha hosszabb időre elutazik, lakása nyílászáróit többször ellenőrizze le, hogy biztosan zárva legyenek!
 • Készítsen értékeiről (pl: műszaki cikk és annak gyári száma, jótállási jegy, ékszerek) fényképes értéklistát,  azt helyezze biztonságos helyre!
 • Legyen elővigyázatos, ne tartson otthonában nagyobb összegű készpénzt!

Amennyiben bűncselekmény áldozatává vált, jelezze azt személyesen a legközelebbi rendőrkapitányságon, vagy a 112-es  központi segélyhívón!

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Kifosztás a liftben

Rövid idő alatt elfogták a rendőrök azt a férfit, aki egy bevásárlóközpont liftjében fosztott ki egy idős nőt Miskolcon.

 

Kicsörgött a lopott telefon

A rendőrök felhívták a feltételezett betörőket, de nem vették fel a telefont, ezért az egyenruhások bementek értük.

 

Autókat rongált meg Kisvárdán

A kisvárdai nyomozók gyors felderítés után kilenc gépjármű megrongálásával gyanúsították meg a feltételezett elkövetőt.

 

Petőfi 200 szavalóverseny Tolnában

A Területi Kisebbségi Kapcsolattartó Munkacsoport és a Tolna Vármegyei Cigány Nemzetiségi Önkormányzat pályázatot hirdet elsősorban hátrányos helyzetű diákok számára.

 

Segítsen, ha felismeri!

A csornai nyomozók az állampolgárok segítségét kérik az ismeretlen férfi azonosításához.