Gyerekszemmel a zsaruk

2020. 09. 16., sze - 15:36
Zsaru Magazin

Az Országos Rendőr-főkapitányság a tavasszal meghirdetett centenáriumi rajzpályázatán kimagaslóan szereplő gyerekeket látta vendégül a Rendőrségi Igazgatási Központban szeptember 10-én. Az ünnepélyes eredményhirdetésen három kategóriában értékelték a helyezetteket, de a több száz induló közül, ha utólag is, mindenki kapott ajándékot.

Az egységes magyar rendőrség fennállásának 100. évfordulója alkalmából összeállított programsorozat részeként három korosztályban küldhettek be rajzokat a gyerekek. A pályaművek mottója: „Szolgálnak és védenek – értünk vannak!”

A zsaruk által meghívott gyerekek az eredményhirdetés délelőttjén birtokba vehették a rend­őrség Teve utcai székházának auditóriumát. A szervezők a kisebbeknek külön játszósarokkal is kedveskedtek, hogy mindenki jól érezhesse magát. Az ünnepséget Gál Kristóf alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője moderálta, aki olykor kilépett „hivatalos szerepéből”, megcsillogtatta színészi kvalitásait. Az alezredest a rendezvény szervezői kérték fel előzetesen, hogy a gyerekek számára tartott műsor kedvéért olvasson fel egy neki kedves mesét. A szóvivő örömmel tett eleget a kérésnek, majd Lázár Ervin Bab Berci kalandjai című mesekönyvéből felolvasott egy fejezetet. A csodapatika vicces tanulságokkal átszőtt történet, az emberi gyarlóságnak állít görbe tükröt gyermeknyelven. Majd a zsaruk az elhangzó mese világából  a képi megjelenítés felé „repítették” az egybegyűlteket. Levetítették a rendőrség imázsfilmjét, majd a centenáriumi évfordulóra készített filmösszeállítást, melyben egymást követően ikonikus rend­őralakok jelennek meg a képkockákon.

A rendezvény ezután a komolyabbik oldalát mutatta meg. Az elöljáró, Pozsgai Zsolt vezér­őrnagy, személyügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes vette át a szót. Köszöntőbeszédében elmondta, hogy a vetélkedőt azért kezdeményezték, mert kíváncsiak voltak arra, hogy a gyerekek miként látják a kék ruhás testületet, és nem is csalódtak. Megköszönte egyúttal a szülőknek és az óvodapedagógusoknak a támogatást, mellyel a „kis művészeket” a pályázaton való elindulásra biztatták. Megosztotta a hallgatósággal azt is: örömmel töltötte el a rendőri vezetőket, hogy ekkora számban érkeztek alkotások, még a Vajdaságból is postáztak rajzot.

Az eredményhirdetés alatt minden gyerek örömmel és büszkén fogadta a gratulációkat, majd átvették a nekik átadott oklevelet, és kíváncsian fürkészték a jutalmukat. Az ünnepség zárásaként a legeredményesebben szereplő pályázókat és kísérőiket közösen elfogyasztott ebédre látták vendégül a zsaruk. A díjazott pályaművek, a Teve utcai székház előcsarnokában kaptak megbecsült helyet, ahol az arra járó kollégák és látogatók hosszú ideig gyönyörködhetnek bennük.

 

A RAJZPÁLYÁZAT EREDMÉNYE

 

5–6 éves korcsoport:

1. Patkó Tímea

2. Koczka Sára

3. Gulyás Panna

 

7–10 éves korcsoport:

1. Balogh Borbála Liliána

2. Rőth Lilla

3. Dudás Borbála

 

11–14 éves korcsoport:

1. Tanai Kitti

2. Baski Bella

3. Farkas Réka Veronika

 

DÍJAZOTTAK


Gattyán Luca (5)

„Ötéves vagyok, nagycsoportos óvodás. Újhartyánból érkeztem ide. Anyukám tanárnő, és az ő iskolájában szóltak, hogy meghirdettek egy rendőrös rajzversenyt. Eddig már indultam két rajzversenyen is, az egyiken a tesómmal közösen, azt meg is nyertük. Most a legfiatalabbnak járó különdíjat kaptam meg. Az oklevelet majd beviszem az óvodába megmutatni, szerintem megtapsolnak érte a többiek.”


Lencse Zalán (8)

„Komáromból jöttem el az apukámmal. A tanító nénim szólt, hogy van egy ilyen rajzverseny. Majd az egész osztálynak feladta, hogy készítsünk szép rajzokat, a legjobban sikerülteket pedig beküldjük. Állatokat rajzoltam, és őket öltöztettem rendőrruhába. Volt közöttük mackó, kutya és papagáj. Jól sikerülhetett, mert nyertem.” Zalán kreatív kategóriában lett különdíjas korcsoportjában, egészítette ki az apukája.

 

Tanai Kitti (14)

„A Vas megyei Narda településen lakom. Anyukám és apukám is rendőr. Anyu szólt, hogy a rendőrség meghirdetett egy rajzpályázatot. Művészeti iskolába járok, és nagyon szeretek rajzolni. Szívesen jelentkeztem. A rajzomon különböző rendőri szolgálatokat jelenítettem meg. Legjobban kutyás rendőrt szerettem rajzolni, de hangulat kérdése, hogy éppen mihez volt kedvem. Reggel úgy indultam el otthonról, hogy megnyerem, de igazából nem gondoltam komolyan. Valahogy mégis megérezhettem, mert a legidősebbek között az én munkámat találták a legszebbnek.”


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Elfogták a bőcsi támadókat

Még aznap azonosították, majd elfogták azokat a fiatalokat, akik rátámadtak egy idős nőre bőcsi otthonában.