Ősszel és télén is balesetmentesen Somogyban

2014. 10. 21., k - 10:07
Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Valamennyi járművezető számára fontos feladat az őszi, téli közúti közlekedésre való felkészülés, hiszen a megváltozott időjárási- és útviszonyok miatt fokozott veszélyhelyzettel kell számolni mindenkinek.

Ebben az időszakban a legtöbb problémát a csúszós utak és a romló látási viszonyok okozzák, ezért fontos, hogy minden járművezető megfelelően felkészítse járművét és saját magát ezekre a megváltozott körülményekre.

 

A gépjárműveket ajánlatos alaposan átnézni és érdemes megvizsgálni minden biztonsági berendezést, tartozékot. Sokan csupán az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzésére figyelnek, azonban az őszi közlekedés fontos kelléke lehet a jól működő ablaktörlő, a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő is. Az ablaktörlő gumikat érdemes kicserélni, hiszen az elhasználódott ablaktörlők gátolják a gépkocsiból történő megfelelő kilátást.

 

Az őszi és téli időszakban a látási viszonyok gyakran rosszak, korán sötétedik, hosszabb ideig kell használni a gépjármű világítóberendezéseit, ezért is nagyon fontos, hogy azok megfelelően működjenek. Ugyanakkor a rosszabb látási viszonyok miatt nagyobb követési távolságot tartva lassabban, körültekintőbben kell vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkeztének kockázata, valamint rossz manőverezés esetén a hibák könnyebben korrigálhatók.

 

A megváltozott időjárási viszonyok miatt, amikor a hőmérséklet gyakran 7 fok alá süllyedhet, a biztonságos közlekedés érdekében célszerű a gépjárműveken a gumiabroncsokat téli gumikra cserélni. Még akkor is téli abroncsokkal induljunk útnak, ha éppen még nem esett le a hó, hiszen a nyári gumi a hideg időben nem biztosít megfelelő tapadást.

 

A kerékpárosoknak célszerű járművük előírásszerű felszereltségét ellenőrizni, hiszen egyre hamarabb köszönt be a szürkület, illetve egyre később kel fel a nap. Nélkülözhetetlen kelléke a kerékpároknak az első és hátsó lámpák, a küllőprizma és a piros színű, előírásoknak megfelelő hátsó prizma. A láthatósági mellény és a világosabb öltözet viselése is hozzájárul a biztonságukhoz. A gyalogátkelőhely előtt szálljanak le kerékpárjukról, s körültekintőbben lépjenek le az úttestre.

 

A gyalogosoknak is célszerű változtatni a közlekedési szokásaikon, hiszen a rosszabb látási viszonyok miatt biztonságosabb világosabb öltözetet viselni. Az úttestre való lelépés előtt alaposan szét kell nézni és figyelembe kell venni azt a körülményt, hogy a csapadéktól csúszóssá váló úton a járművek fékútja is jelentősen megnövekedhet.

 

Felhívjuk továbbá a közúti közlekedésben résztvevők figyelmét arra, hogy az ősz beköszöntével a fákról az úttestre lehulló falevelek rendkívül csúszóssá teszik annak felületét, amely szintén balesetveszéllyel jár.

 

A betakarítás kezdetével az utakon több munkagéppel, lassú járművel, valamint állati erővel vont járművel találkozhatunk. A földekről az útra felhajtó munkagépek vezetői sokszor az előírásoktól eltérően nem takarítják meg a járművük kerekeit a rátapadt sártól, mely az úttestre kerülve balesetveszélyt jelenthet. Az állati erővel vont járművek vezetői többször fényvisszaverő prizma, illetve világítás nélkül közlekednek szürkület után az utakon, ezért célszerű a járművezetőknek lassabban, körültekintőbben közlekedni.

 

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság kéri a járművezetőket, hogy saját maguk és mások életének, testi épségének megóvása érdekében, ha szeszes italt fogyasztanak, ne vezessenek, hiszen az alkohol nagymértékben tompítja a reflexeket, növeli a reakció időt.

 

A fentiek figyelembe vételével balesetmentes közlekedést kívánunk!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Specialista

A szolnoki rendőrök elfogták azt a 26 éves helyi férfit, aki kétkerekűekre szakosodott, és városszerte többet is ellopott az elmúlt időben.

 

Eltűnt Kiss Dominik

A pécsi rendőrök a lakosság segítségét kérik a 15 éves fiú eltűnése kapcsán.