Motorral is biztonságban

2017. 06. 16., p - 13:24
Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság

Hasznos tanácsok motorosoknak!

Megérkezett a nyár, megérkeztek a motorosok! A motorral való biztonságos közlekedés elengedhetetlen feltétele a motorkerékpár kifogástalan műszaki állapota. A jó műszaki állapotú járművel történő motorozás nemcsak kellemesebb és biztonságosabb közlekedési élményt nyújt, hanem lehetővé teszi, hogy egy esetleges veszélyhelyzetben a motoros a szükséges elkerülő manővereket nagyobb biztonsággal és eredményességgel hajthassa végre.

Fontos a fokozatosság! Idő kell ahhoz, hogy újra berögzüljenek az előző szezon rutinos mozdulatai, manőverei. Saját biztonságunk érdekében viseljünk speciális ruházatot a motoron! A motorkerékpárosokat a gépkocsikban utazókkal ellentétben nem védik passzív biztonsági berendezések, ezért közlekedési baleset esetén testük közvetlen fizikai behatásoknak van kitéve. Ezért fontos, hogy mind a motort vezető, mind az utasa megfelelő ruházatot, illetve védőfelszerelést viseljen, ha motorra ül.  

A legfontosabb alapelv motorozás közben, hogy mindig mindenki a saját tempójában közlekedjen. Mérjük fel reálisan a tudásunkat! Sokan túlvállalják és veszélyes szituációkba hajszolják magukat.  

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a sebesség helyes megválasztását sem. A sebességhatárokon kívül a relatív gyorshajtásra is oda kell figyelni, vagyis mindig az út és látási viszonyoknak megfelelően válasszuk meg járművünk sebességét.

Fontos az is, hogy hosszabb motorozás eset gyakrabban kell pihenőt tartani. A vezetés során nagyon fontos a megfelelő fizikai és mentális állapot. Soha ne üljenek úgy a motorkerékpárra, ha nincsenek biztonságos vezetésre alkalmas állapotban, legyen szó fáradtságról, nem megfelelő pszichés állapotról, éhségről, szomjúságról.

Balesetmentes közlekedést motorozást kíván a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság.

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Pályaorientációs nap Tiszalökön

Az egyenruhások a rendezvény ideje alatt kötetlen beszélgetések során felhívták a gyerekek figyelmét a biztonságos gyalogos és kerékpáros közlekedésre.

 

Lopott, csalt, garázdálkodott

Békéscsabán és Szegeden történt bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja miatt javasol vádemelést a rendőrség egy békéscsabai férfi ellen.

 

Lopás miatt keressük

Az angyalföldi rendőrök az állampolgárok segítségét kérik az ismeretlen férfi azonosításához.

 

Illegális migránsok egy macedón kamionban

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba három férfi Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.

 

Színesfémet lopott

Éppen egy komlói telephelyről lopott alumínium lemezeket egy férfi, amikor összetalálkozott a tulajdonossal.