BKKB

 

Tisztelt Látogató!

 

Köszönjük, hogy meglátogatta a Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság honlapját.

Engedje meg, hogy pár gondolatban bemutassam a bizottság megalakulását, munkájának céljait.

 

A Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság (továbbiakban: Bizottság) több évtizedes múltra tekint vissza, megalakulását az indokolta, hogy a kilencvenes évek elején a Balaton régió jellemző negatívumai között a rossz közbiztonsága is szerepelt.

 

A Bizottság az Országos Rendőr-főkapitányság felügyelete alatt jött létre annak érdekében, hogy a szezon időszakában a régióba és a Velencei-tó térségébe látogató bel- és külföldi turisták komfortérzete a megfelelő közbiztonság hiányában ne csökkenjen, ezáltal az idegenforgalmi bevételek és hazánk nemzetközi megítélése ne szenvedjen csorbát. A négy főkapitányság – Fejér, Somogy, Zala és Veszprém - tradicionálisan együttműködik ebben a munkában, a feladataikat is a turisztikai szezon elvárásainak rendelik alá.

 

A Bizottság működését országos szintű rendőrségi belső norma szabályozza, munkáját minden évben június 1. és szeptember 15. között látja el. Illetékessége a Dél-Zalában található Zalakaros várostól a Dunántúlt átszelve a Velencei-tó észak-keleti csúcsánál található Velence településig terjed.

 

Ebben az esztendőben a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti rendőrfőkapitány-helyettese kapott arra felhatalmazást, hogy a turisztikai idényben a négy megye rendőri szerveinek tevékenységét összehangolja. A Bizottság tevékenységét előre kidolgozott munkaprogram alapján végzi. A meghatározott feladatok célja a régióban a rendőri munka hatékonyságának növelése - ezzel összefüggésben bűnügyi, közbiztonsági, bűn- és baleset-megelőzési koordinációt, tapasztalatokra alapozó ajánlásokat fogalmaz meg, illetve a rendőrség szezon biztosításával kapcsolatos kommunikációs tevékenységét helyezi előtérbe.

 

Az idény során kiemelt hangsúly kap a közvélemény tájékoztatása, a prevenciós jellegű tanácsok célba juttatása. A kommunikáció elsődleges fóruma a Bizottság weblapjának működtetése. A weblap az érdeklődésre számot tartó rendőrségi híreken túl olyan hasznos linkeket is tartalmaz, amelyek mind a helyi lakosok, mind pedig az idegenforgalmi területekre érkezők számára fontosak lehetnek, akár a minden napi életben is segítséget nyújthatnak.  A weblap tartalmának frissítése folyamatos az idegenforgalmi szezon során.

 

A Bizottság munkaterve szerint a főkapitányságok által delegált tagok minden hónapban koordinációs értekezleten vitatják meg az aktuális közbiztonsági és bűnügyi kérdéseket. Ezen a fórumon többek között olyan információk is elhangzanak, amelyek segíthetnek egy-egy bűncselekmény elkövetőjének felderítésében, elfogásában. A régiót érintő, illetve helyi jellegű, különböző célú fokozott ellenőrzések, illetve rendezvények biztosításához szükséges erők, eszközök igénylése, kölcsönös segítségnyújtás pontosítása a koordinációs értekezletek alkalmával történik meg. A tanácskozásokon minden alkalommal kiemelt hangsúlyt kap a polgárőrséggel történő együttműködés kérdése, állandó napirendként szerepel a közös szolgálatok megtervezése, megszervezése, illetve azok eredményeinek értékelése.

 

Valamennyi ide látogató és itt pihenni vágyó vendégnek kívánok balesetektől és bűncselekményektől mentes kikapcsolódást!

 

 

Anda György r. ezredes

rendőrségi főtanácsos

mb. rendőrfőkapitány