Sérülékeny mobileszközök - videóval

2016. 10. 24., h - 13:00
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Adathalász-támadás, kártevő alkalmazás, zsarolóprogram, fertőző webhely. Védekezzen tudatosan a mobileszközét fenyegető kibertámadások ellen!

Az Europol Kiberbűnözés Elleni Központ koordinációja mellett megvalósuló - a kiberbűnözés elleni közös uniós fellépést összehangoló - 2016-os Operatív Akciótervben 25 ország - köztük Magyarország - vesz részt.  A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Osztályának koordinációjával október utolsó hetében kifejezetten a mobileszközöket érintő fenyegetésekre hívja fel a figyelmet partnereivel együtt a rendőrség.

 

Az asztali számítógépeket és laptopokat érintő magas fokú „malware” fenyegetés mellett évről évre egyre több kártékony programot, alkalmazást készítenek kifejezetten mobileszközök megfertőzésére, amelyek párosulva az okostelefonok terjedésével igen komoly biztonsági kockázatot jelentenek. A kártékony programok esetenként a banki alkalmazásokhoz, az eszközökön végzett pénzügyi műveletekhez kapcsolódhatnak, de a külső forrásból elérhető játék- és alkalmazás-letöltések is jelentős veszélyt jelentenek.

 

Nagyon fontos a felhasználói tudatosságnövelés, a veszély megelőzésének lehetőségeit is magába foglaló tájékoztatás, ezért a mobileszközöket érő kiberfenyegtés témájában a Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Osztálya és a Nemzeti Kibervédelmi Intézet közös sajtótájékoztatót tartott 2016. október 24-én.

 

 

A tájékoztatón elhangzott, hogy az eszközöket ért támadások elsősorban a felhasználók megtévesztésével érik el céljukat, ezért nagyon fontos az óvatosság. Készült egy másfél perces videó, öt GIF animáció, valamint több infografika is, amelyek a tudatos felhasználói magatartást hivatottak erősíteni.

 

Az infografikák a cikkhez tartozó dokumentumok között találhatóak, a GIF-eket a rendőrség innen is elérhető hivatalos twitter csatornájára töltöttük fel.

 

Védekezzen tudatosan a mobileszközét fenyegető kibertámadások ellen!

Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

A checklista első pontja: Ajtót bezárni! …hogy más ne feküdjön az ágyába!

Nem fér hozzá kétség, hogy a kertkaput, bejárati ajtót zárni kell! Figyelemre int az a tiszaújvárosi eset, amikor egy nő befeküdt egy másik család ágyába. Bizonyára minden kétséget eloszlat az az eset, ami Szerencsen történt, egy férfi besurrant a házba és az alvó sértett feje mellől elemelt egy telefont!

 

Bilincsben

Nyilvános helyen, egy kisvárdai élelmiszer-áruházban szidalmazta a hivatása miatt.

 

Taxival vitte a migránsokat

A Tolna megyei rendőrök az M9-es autóúton, Bogyiszló térségében ellenőrizték a magyar férfit a kora reggeli órákban, aki autójában négy külföldit szállított.

 

Elfogva

A mosonmagyaróvári járőrök 12 migránst tartóztattak fel és egy azeri embercsempészt fogtak el.