Általános iskolában tartottak órát a rendőrök Szegeden

2017. 02. 19., v - 09:21
Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság

Új prevenciós mintaprogramot indított „Kék tér” elnevezéssel a CSMRFK Bűnmegelőzési Osztálya. Egy szegedi általános iskolában tartottak rendhagyó órát.

A Csongrád Megyei Rendőr Főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának munkatársai a mintaprogram keretében, balesetmegelőzési témában, 2017. február 17-én a Gedói Általános Iskolában megtartották első játékos tanórájukat a harmadik osztályos gyerekeknek.

A főkapitányság által kifejlesztett oktatási modell lényege, hogy az alsó tagozat harmadik, negyedik osztályában tanító pedagógusok olyan alapvető bűn-, és balesetmegelőzési ismereteket tudjanak átadni - rendőrszakmai támogatás mellett - a gyereknek, amely életkori sajátosságaiknak megfelelően, játékos és szórakoztató módon készíti fel őket az áldozattá, elkövetővé válás elkerüléseinek lehetőségeire.

A 11 témát feldolgozó ”pilot projekt” foglakozásait ebben a félévben pedagógus végzettségű rendőrtisztek tartják, hospitációs lehetőséget biztosítva az intézmény tanítóinak, illetőleg ifjúságvédelem terén dolgozó rendőröknek.

A foglakozások témái: közlekedésbiztonság, káros szenvedélyek, veszélyes szerek, felelősségvállalás, konfliktus-erőszak-agresszió, a tévézés veszélyei, idegenek, vízbiztonság, vagyonvédelem, internethasználat, egyedül otthon. A program alapját a „Zita, Miki és a két kutya kalandjai” című foglalkoztató munkafüzet adja. Az egyes munkalapok témabevezető részében a két főszereplő, Zita és Miki, valamint kutyáik egy napjának állomásait, történéseit követhetik végig a gyerekek. A bevezető történet után általában a két kutya hívja fel a figyelmet a gyerekek helyes és helytelen döntéseire, a témakörökkel kapcsolatos főbb tudnivalókra. Ezt követi az adott téma feldolgozása elméleti részekkel és gyakorlati feladatokkal, szabályok és tanácsok gyűjteményével, illetve az egyes témakörökhöz kapcsolódó érdekességekkel.

A program sikeres zárását követően a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság lehetőséget szeretne biztosítani, hogy a 2017/18-as tanévben a megye többi általános iskolája csatlakozhasson a „Kék Tér” programhoz. A program kiteljesítéséhez a CSMRFK Bűnmegelőzési Osztálya egy pályázatot is benyújtott a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácshoz, mely projekt elbírálása folyamatban van.

A mintaprojekt, melynek a szegedi Gedói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola ad otthont, február 17-én közlekedési ismeretek órával indult


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Idős embereket loptak meg Pápán

Egy nap alatt két idős embert is meglopott Pápán egy 47 éves helyi férfi. Az egyik alkalommal társa is volt. A pápai rendőrök mindkettőjüket előállították a helyi kapitányságra.

 

Telefont lopott, keressük

A terézvárosi rendőrök a lakosság segítségét kérik az ismeretlen férfi azonosításához.

 

Felismeri?

A pilisvörösvári rendőrök a lakosság segítségét kérik.

 

Ittasan hajtott az árokba

A férfi családi vita után italozott, majd autót vezetett Dombóváron, amivel az árokba hajtott. A dombóvári rendőrök vádemelést javasolnak ellene.

 

Marihuánát és speedet árult

A budapesti nyomozók pont akkor jelentek meg a ferencvárosi díler lakásánál, amikor a férfi hat kábítószer-fogyasztóval volt a pincében.

 

Segítsenek azonosítani!

A miskolci rendőrök ismeretlen tettesek azonosításához kérik az állampolgárok segítségét.