Csalók a telefonvonalban

2017. 02. 17., p - 08:48
Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság

Fogadják meg tanácsainkat, ne higgyenek a telefonon nyereményt ígérőknek!

A közelmúltban a Balassagyarmati Rendőrkapitányságon egy férfi tett feljelentést csalás miatt. A sértett elmondta, hogy egy ismeretlen férfi hívta fel telefonon, aki azt állította, hogy a telefonszolgáltatótól keresi, mert több, mint százezer forintot nyert. Megkérdezte a sértett születési adatait és közölte vele, ahhoz, hogy a nyereményhez hozzájuthasson, el kell mennie egy bankautomatához. Hozzátette, hogy aznap este egy autó kisorsolására is sor kerül. A sértettet arra bírta rá, hogy több telefonkártyát is feltöltsön, majd a vonal megszakadt. 

A gyanútlan áldozatokat ehhez hasonló történettel hívják fel a csalók telefonon. Az ismeretlen telefonáló szinte minden esetben rejtett számról hívja fel a sértettet. Általában azt mondja, hogy a telefonszolgáltató társaság kisorsolta a sértett telefonszámát, és így nyert egy nagyobb összeget. A nyeremény azonban csak akkor kerülhet a számlájára, ha regisztrációs költségként több tízezer forint összeget rátölt egy, vagy több, a telefonáló által megadott számra. Vagyis egy, a tettes által megadott telefonszám egyenlegét kell feltöltenie a sértettnek ATM-en keresztül.  A csaló által előadott történet csak később válik gyanússá, és aztán kiderül, hogy szó sincs nyereményről, a telefonáló becsapta az áldozatot.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a mobilszolgáltatók nem folytatnak a fentiekben leírt nyereményjátékot.

A bűnözők a bűncselekmények elkövetésénél gyakran azt használják ki, hogy az áldozatok hiszékenyek, többnyire egyedül vannak, és túlzott bizalommal fordulnak az idegenek felé.

Fogadja meg tanácsainkat

a hasonló módszerrel elkövetett csalások megelőzése érdekében!

  • Telefonon senkinek ne adja meg személyes és banki adatait! Ismeretlen részére semmilyen esetben ne utaljon át pénzt!
  • Bármilyen kecsegtető ajánlatot kap, kezelje azt kellő fenntartással és óvatossággal! Ne hagyja, hogy az anyagi haszonszerzés lehetősége megzavarja tisztánlátását!
  • Törekedjen arra, hogy azonosítható legyen a hívó személye! Kérjen telefonszámot, honlap elérést, ahol objektív információkat tud beszerezni az állítólagos nyereményről. Mondja el a telefonálónak, hogy mielőtt döntene, először meg akar győződni az ajánlat valódiságáról. Ha csalóval áll szemben, a kérdezősködésre azonnal meg fogja szakítani a hívást.

 

Ha a csalók, az Ön elővigyázatossága ellenére, mégis megkárosítják, haladéktalanul tegyen bejelentést a rendőrségen személyesen, vagy a 112-es ingyenes segélyhívó számon!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Élet a reptéren

Amikor utoljára, még tavaly ősszel a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren jártunk, szinte teljesen kihalt volt.

 

Csúcsban kerekeznek

A magyar tenger nyugati szegletében, Keszthelyen és Hévízen is felkészültek a rendőrök a nyári idegenforgalmi csúcsszezonra.

 

Ittas járművezetés, baleset, baleset

Mezőkövesd közelében vezetett ittasan egy férfi, aki az út melletti árokba hajtott, majd az ennek következtében kialakult forgalmi torlódás során egy másik figyelmetlen sofőr is balesetet okozott.