Ékes-példa: társadalmi bűnmegelőzés

2014. 03. 04., k - 13:26
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság

Társadalmi összefogás eredményeként közel 300 elektronikus ajtóéket, személyi riasztót adtak át a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányságon civilszervezetek és szociális intézmények képviselőinek.

A rendőrség fontos feladatának tartja az állampolgárok felkészítését a veszélyhelyzetekre, ahogy az áldozattá válás lehetőségeinek csökkentését is. Dudás Péter r. alezredes a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője a 2014. március 4-én megtartott rendezvényen többek között elmondta, hogy a bűnmegelőzési információáramlást az elmúlt évben közel kétszáz lakossági fórum biztosította a megyében. Az előadásokon különböző védelmi eszközökkel kapcsolatos bemutatók is szerepeltek annak érdekében, hogy a figyelem a viszonylag olcsó, de megbízható technikai eszközök használatára terelődjön.

 

A rendőrségi tapasztalatok szerint azonban az idősebb korosztály tagjai nehezen mozdulnak ki otthonról. Dr. Toldi-Tóth Gábor r. alezredes a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság vezetője elmondta, hogy éppen ezért a rendőrség szakemberei otthonukban keresték fel a veszélyeztetett nyugdíjasokat, illetve megjelentek a vallási eseményeken is.

 

A 82 éves izsófalvai Terike néni is a templomban hallott először a különböző biztonságtechnikai eszközökről, amelyekből egy hozzá is eljutott, amivel két támadóját sikerült megfutamítania.

 

Rablás bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított eljárást a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság ismeretlen tettesek ellen. A nyomozás adatai szerint 2013. december 25-én a hajnali órákban a 82 éves nyugdíjas lakása teraszán zajokat hallott, majd két férfi a konyhába tuszkolta. Az egyik elkövető bántalmazta az idős asszonyt és az értékeit követelte.

Egy alkalmas pillanatban a lélekjelenlétét megőrző sértett az elkövetőket megtévesztette, és sikerült a riasztót magához vennie, amit azonnal működésbe hozott. A zaj hatására a támadók értékek nélkül menekültek el a helyszínről.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Nyolc szír határsértő Mórahalomnál

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba nyolc migráns Mórahalom közelében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.

 

Öt szír határsértő Kiszombornál

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba öt migráns Kiszombor közelében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.