Fókuszban a modernkori rabszolgaság

2015. 11. 19., cs - 08:15
Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság

Az „Időtlen rabszolgaság?” című projekttel összefüggésben szervezett tréning célja a hazai oktatásban résztvevők időszerű kihívásokra történő felkészítésének segítése volt.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya az Anthropolis Közhasznú Egyesülettel együttműködésben 2015. november 17-én egész napos tréninget tartott Kecskeméten a modernkori rabszolgaság témakörében.

Korábban, 2015. május 18. és 2015. június 2. közötti időszakban a civilek érdeklődését felkeltő „Időtlen rabszolgaság?” címmel meghirdetett projekt kapcsán három alkalommal szakember-képzésekre került sor a jelzőrendszeri tagok számára Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság központi objektumában.

 

Jelen tréningen tanárok, trénerek, nevelők, ifjúságsegítő szakos főiskolai hallgatók és a 11-18 éves korosztállyal hivatásszerűen foglalkozó érdeklődők voltak jelen. A szemléletformáló tevékenység arra irányult, hogy a hazai oktatásban széles körben jelenjen meg a globális dimenzió, segítve ezzel az oktatásban részvevők felkészülését az időszerű kihívásokra. A projekt célja az iskolai és iskolán kívüli oktatás perspektívájának szélesítése, módszereinek megújulása, a globális nevelés nemzetközi gyakorlatának és tapasztalatai hazai terjedésének és népszerűvé válásának elősegítése.

 

Az Anthropolis Közhasznú Egyesület kiadásában hiánypótló képzési kézikönyv jelent meg „Modernkori rabszolgaság” címmel. A tréning résztvevői megismerkedtek a könyv tartalmával és elsajátíthatták a kiadványban ismertetett, esettanulmányokra épülő azon módszereket, melyek segítségével tanórán vagy iskolán kívüli foglalkozások keretében az egyik legsérülékenyebb csoport, a 11-18 éves korosztály számára közvetíthetők az áldozatvédelemre, külföldi munkavállalásra, családon belüli erőszakra, idősekre és fiatalokra vonatkozó prevenciós ismeretek. Megtárgyalásra kerültek a modernkori rabszolgaság kontextusai, definíciója, formái. Mihalkó Viktória, a projekt vezetője és Nagy Balázs tréner segítségével a résztvevők megismerhették, hogyan segíthetnek az áldozatoknak, mit tehetnek a hatékony megelőzés érdekében.

 

A projekt kapcsán prevenciós oktatás keretében diákok képzésére is sor kerül 2015. november végén Kecskemét egyik általános iskolája felső tagozatos diákjai, valamint két középiskola tanulói számára.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Alig egy másodpercen múlott

Ismét egy simontornyai vasúti átjáróban levő térfigyelő kamera rögzítette azt a jogsértést, mely kis híján tragédiával végződött.

 

26 telefont lopott másfél hét alatt – elfogták a rendőrök

Az V. kerületi rendőrök a feltételezett elkövető bőröndjében nagy mennyiségű pénzt, okmányokat, és mobiltelefonokat találtak; azokat a gyanú szerint korábban a marokkói származású férfi lopta el belvárosi szórakozóhelyek vendégeitől.