Óvatosság, kellő bizalmatlanság!

2016. 12. 08., cs - 09:11
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság kiemelt figyelmet fordít a lakosság felvilágosításra a trükkös tolvajok, csalók kapcsán a téli időszakban is.

A trükkös tolvajok jelenlétével mindig számolni kell. A „Trükkös lopások/csalások” olyan módszerekkel elkövetett jogsértések, amelyeknél az elkövető - jellemzően - az időskorú sértettet megtévesztéssel, az életkorából fakadó testi és szellemi állapotát kihasználva károsítja meg.

Az elkövetők a végsőkig kihasználják az idős emberek hiszékenységét, jóindulatát. Minden esetben egy cél vezérli őket, a sértett értékeinek, pénzének megszerzése. Az alkalmazott trükkök fegyvertára óriási. Hirtelen és hihetetlenül sok információt zúdítanak a sértettre, elterelve annak figyelmét vagy a kilátásba helyezett haszon reményében elaltatva annak gyanakvását, bizalmatlanságát és a kellő pillanatban meglopják. Ha ez nem lehetséges a csalás idején, akkor a lakást feltérképezve a későbbiek során visszatérve már gyorsan és célirányosan tudják a lopást végrehajtani.

A trükkös módszerekkel elkövetett lopások, csalások vonatkozásában kijelenthető, hogy az elkövetői oldal részéről az ötletek tárháza végtelen. A legelterjedtebbnek mondhatóak a nyeremény kecsegtetésével, vásárlás színlelésével és a villany/gázóra leolvasással kapcsolatos bűncselekmények, valamint a téli időszak beköszöntével a tüzifa és szén-monoxid mérők árusításával kapcsolatos csalások.

 

Javaslataink a következők:

  • Ne vásároljanak házaló árusoktól tüzifát, karácsonyi égősort vagy szén-monoxid mérő készüléket! A tüzép telepek és az üzletek nyújtanak csak kellő biztonságot és garanciát.
  • Egészséges bizalmatlansággal és óvatossággal fogadják az Önökhöz forduló idegeneket!
  • Ne engedjenek be idegeneket a házukba, a lakásukba vagy az udvarra, bármilyen hivatalos ügyre hivatkoznak is, bármilyen jó üzletet kínálnak, vagy éppen segítséget kérnek!
  • Ha mégis beengednek valakit, lehetőleg úgy tegyék, hogy ne egyedül tartózkodjanak otthon, hanem hívják át a szomszédot, vagy legyen ott valaki, akiben megbízhatnak és ne engedjék egyedül mozogni a lakásban!
  • Mielőtt beengednék őket, győződjenek meg arról, hányan vannak, mivel érkeztek, kérdezzék ki őket, kérjenek tőlük igazolványt!
  • Ha nem biztosak abban, hogy az, aki hivatalos embernek mondja magát, valóban az, és az igazolványa alapján nem tudják eldönteni ki ő, kérjenek segítséget (telefonon ellenőrizzék a személyüket)!
  • Amennyiben úgy érzi, hogy mégis bűncselekmény áldozatává vált, azonnal értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívószámon.

 

A megyei rendőr-főkapitányság különböző fórumokon, konferenciákon, a körzeti megbízottakon keresztül, illetve szórólapok osztásával is felhívja az állampolgárok figyelmét, hogy mit tehetnek, hogy ne váljanak bűncselekmény áldozataivá.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Öt pakisztáni férfi egy szerb kamionban

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba öt migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.

 

Kamionban bújt meg

Egy külföldi férfi próbált meg jogellenesen bejutni Magyarország területére.

 

Elfáradtak, ezért biciklit loptak

Vendégségből hazafelé tartva egy ruzsai ház melléképületéből lopott kerékpárokat egy szatymazi férfi és párja. A rendőrök Üllésen fogták el a feltételezett elkövetőket.