Vigyázzon! Trükkös csalók!

2016. 09. 29., cs - 12:57
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya felhívja a lakosság figyelmét a trükkös csalók, tolvajok megjelenésére. Kérjük, fogadják meg a tanácsokat!

Elkövetői trükkök, amelyekkel próbálják megtéveszteni leendő áldozataikat:

 

- Telefonos hívás: Ezek során a későbbi áldozatot arról tájékoztatják, hogy nyereményjáték során nagyobb pénzösszeget nyert. Azonban, hogy ehhez hozzájuthasson, különböző befizetéseket kell megtenniük (adónak, illetéknek, szállítási költségnek, tranzakciós díjnak mondva azokat). Az elkövetők legtöbb esetben mobilegyenleg feltöltetést hajtatnak végre az áldozatokkal, majd megszakítják velük a kapcsolatot.

 

- Bajban lévő hozzátartozó: Továbbra is igen gyakran előfordul, hogy idős embereket azzal hívnak fel telefonon, hogy hozzátartozójuk – gyermekük, unokájuk – bajba került. Az idegen általában egy ismerősnek, közeli barátnak adja ki magát, aki segíteni szeretne a bajba jutotton. A telefonáló ezután arra kéri a leendő áldozatát, hogy pénzt utaljon, adjon át számára, hogy ő majd azt továbbítja a nehéz helyzetbe került rokonhoz. Az is előfordul, hogy a már említett egyenlegfeltöltést kérik a sértettől.

 

- Nagy címlet: Továbbra is előfordul, hogy pénzváltás útján próbálják meg kicsalni leendő áldozatuk pénzét a csalók. Legtöbb esetben nagy címletű bankjegy felváltásánál kérnek segítséget, majd elterelve a figyelmet – megfigyelve honnan is vette elő a pénzét a sértett – az otthon tartott készpénzt ellopják.

 

Előzzük meg az áldozattá válást!

 

- Kérjen telefonos elérhetőséget, nevet, munkahelyet és ott kísérelje meg visszaellenőrizni a hívás, a hívó fél adatainak valódiságát!

 

- Ne utaljon pénzt ismeretlen bankszámlákra, ne töltse fel ismeretlen emberek mobiltelefon egyenlegét!

 

- Ha személyesen jelennek meg ismeretlenek a lakásánál, házánál, figyelje meg alaposan őket, ha lehetősége van rá, írja fel a nevüket, gépkocsijuk rendszámát!

 

- Ne nyisson azonnal ajtót az ismeretleneknek, ne engedje be őket otthonába!

 

- Legyen óvatos! Ha nem jelentkezett nyereményjátékra, akkor hogyan is nyerhetne? A nyereményjátékok nem úgy működnek, hogy előzetesen mobiltelefon-egyenlegeket kell feltölteni, vagy egyéb jogcímen nagyobb összeget kell átutalni.

Magyarországon minden hivatalos játékot a szerencsejáték felügyelet ellenőrzi. Érdeklődjön náluk is!

 

- Soha ne adja ki ismeretleneknek - főként ne telefonon, vagy interneten - a bankkártyája számát, PIN-kódját, személyes adatait!

 

Amennyiben trükkös csalók próbálkoznak az Ön megtévesztésével, vagy a csalók áldozatául esik, azonnal értesítse a rendőrséget a 112-es, vagy 107-es ingyenesen hívható segélyhívó számon, illetve tegyen bejelentést bármely rendőrnél, vagy rendőri szervnél!

 

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Kapcsolati erőszak Pécsett

Gáz- és riasztófegyverrel és késsel fenyegette volt feleségét egy férfi, a rendőrök gyanúsítottként hallgatták ki.

 

Három nap, három kifosztás

A kecskeméti nyomozók és járőrök közös munkájának köszönhetően elfogták a kifosztással gyanúsítható férfit.