Bővül a kortárssegítő program résztvevőinek száma

2015. 09. 24., cs - 09:25
Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság

A Noszlopon megtartott képzésen kilenc önkéntes csatlakozott a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság kortárssegítő programjához.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Gyámügyi és Igazságügyi Főosztály Igazságügyi Osztályával és a jelentősebb megyei idős szervezetekkel közösen országosan is újszerű programként 2011-ben indította el a „Veszprém megyei idős bűnmegelőzési kortárssegítő programot”. A tapasztalatok szerint, életkoruk alapján a kortárssegítők a potenciális áldozatokkal megtalálják azt a közös nyelvet, amellyel hatékonyan közvetíthették a prevenciós tanácsokat, átadhatják az áldozattá válás megelőzésével, illetve az áldozatsegítéssel kapcsolatos információkat.

A programban jelenleg mintegy 120 idős kortárssegítő vesz részt Veszprém megyében. Az utánpótlás képzésére kiemelt hangsúlyt fektet a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya. Noszlop település polgármesteri hivatalában kilenc új idős bűnmegelőzési kortárssegítő csatlakozott a programhoz 2015. szeptember 22-én. A képzésen jelen volt a település polgármestere, Felső Sándor és György Anita, a noszlopi alapszolgáltató központ intézményvezetője, aki egyben a területi járási közbiztonsági egyeztető fórum idősügyi munkacsoportjának vezetője is. Az kiadványok és a szóbeli tájékoztatás mellett, a bűnmegelőzési osztály által összeállított - és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács által támogatott pályázat révén kinyomtatott - szakmai kézikönyvet is kaptak az új kortárssegítők, amely a témával kapcsolatos ismereteket, illetve egyedi élethelyzeteken alapuló, előre megfogalmazott prevenciós tanácsokat tartalmaz. A kortárssegítők szoros kapcsolatot tartanak a település rendőrével, vagy az érintett rendőrkapitányság megelőzési előadójával, illetve a település polgármesterével és szociális munkatársaival.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Pest MRFK – 2019

Az előző évben elvégzett, és az idei esztendőre kitűzött rendőri feladatokról tartott számvetést Pest megye rendőrfőkapitánya.