Megkezdődött a határvadász-képzés

2016. 11. 04., p - 10:45
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Az országban 11 helyszínen képzik a határvadászokat.

A Kormány 2016. augusztus 10-én döntött a Készenléti Rendőrség határvadász bevetési osztályainak 3000 fővel történő bővítéséről, melynek megvalósításaként a korábbi határrendészeti igazgatóság mellé egy újabb határrendészeti igazgatóságot állítottak fel, a határvadász bevetési osztályok száma hétről tizenötre bővül.

 

Az országos toborzás szeptember 1-jén kezdődött meg, jelentkezni a rendőrség Facebook és Twitter oldalán, emailben, telefonon, illetve valamennyi rendőri szervnél lehet. A felvételi eljárás első szakaszában a fizikai, pszichikai és egészségügyi vizsgálatok zajlanak. Ezt a pályaalkalmassági beszélgetés követi, majd a Nemzeti Védelmi Szolgálat életvitel ellenőrzésével zárul az eljárás.

 

A határvadász-képzésre folyamatosan lehet jelentkezni, a pályázatokat mindaddig várja a rendőrség, amíg a 3000 fős létszámkeret erre lehetőséget biztosít. A folyamatos toborzás eredményeként, gördülő rendszerben, ütemezetten indulnak a képzések.

A 2016. november 2-ai országos adatok alapján eddig 2159 fő nyújtott be a határvadász-képzésre pályázatot. Ezek feldolgozása, illetve a jelentkezők felvételi eljárásra történő ütemezése folyamatos. Az érvényes pályázatot benyújtó 1809 jelentkező közül 1667 fő kezdte meg a felvételi eljárást. Átlagéletkoruk 28 év.

 

 

Az első képzési ütem 2016. november 2-án indult 574 fő részvételével. A képzést megkezdők közül 498 férfi, 76 nő. A legfiatalabb pályázó 18, a legidősebb 53 éves.

 

A 18-25 év közöttiek száma 303 fő, 25-30 év közötti 132 fő, 31-35 év közötti 54 fő, 36-40 év közötti 42 fő, 41-45 év közötti 28 fő, 46-50 közötti 12 fő, 51 év feletti pedig 3 fő.

 

A képzés első két hónapjában a hallgatók munkaviszonyban állnak, munkabérük bruttó 150 000 forint/hó. A második hónap végén - sikeres vizsgát követően - 12 hónap próbaidő kikötésével a Készenléti Rendőrség hivatásos állományába kerülnek, őrmesteri rendfokozatba. Alapilletményük bruttó 220 300 forint/hó. A feltételek teljesülése esetén jogosultak nyelvvizsga-, éjszakai- és készenléti pótlékra, illetve a túlszolgálat megváltására pénzben vagy szabadidőben. Jogosultak a hivatásos állományt megillető élet- és balesetbiztosítási szolgáltatást díjmentes igénybevételére is. Béren kívüli juttatásként - többek között - évi 200 000 forint értékben cafetéria juttatásra, lakhatási támogatásra vagy albérleti díj hozzájárulásra, indokolt esetben szálló vagy garzon elhelyezésre, évente ruházati utánpótlási ellátmányra, munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésre, egészségügyi ellátásra, kedvezményes utazási- és mobiltarifa igénybevételére nyílik lehetőségük.

 

A felvételi követelményeknek megfelelt jelentkezők a felnőttképzési rendszerben regisztrált képesítést (őr-járőrtárs rész-szakképesítés) szereznek, majd a határvadász szolgálat ellátásához szükséges kiegészítő felkészítésben részesülnek. Szolgálati jogviszonyukkal járó kötelezettségeiket és tanulmányi feladataikat a munkáltatóval kötött szerződések rögzítik. A szakképzésben történő részvételüket a rendészeti tanintézetekkel kötött felnőttképzési szerződésben határozzák meg.

 

A képzések a rendészeti tanintézetek felügyelete mellett, kihelyezett helyszíneken folynak. Ezeket a leendő szolgálati hely, illetve a pályázó lakhelyének körzetében jelölték ki. A résztvevők maximum 34 fős tanulmányi csoportokban folytatják tanulmányaikat. A tancsoportvezetői, illetve oktatói feladatokat nagy gyakorlati tapasztalattal rendelkező hivatásos állományú tisztek, tiszthelyettesek látják el.

Az első képzési ütemben, 2016. november 2-án, 11 képzési helyen, 21 tancsoportban 574 fő részvételével indult oktatás 2017. április végén fejeződik be.

 

A képzések Budapesten 77 fővel, Debrecenben 52 fővel, Barcson 34 fővel, Kiskunhalason 58 fővel, Körmenden 23 fővel, Miskolcon 60 fővel, Nyírbátorban 71 fővel, Orosházán 63 fővel, Pécsett 50 fővel, Szegeden 56 fővel, Szolnokon 30 fővel indultak. A sikeres pályázatok függvényében még ebben az évben újabb tanulmányi kurzusok indítását tervezzük.

 

A résztvevők által végrehajtandó felnőttképzési program főbb ismerettartalmát a jogi-, jogalkalmazási-, rendőrszakmai elméleti és gyakorlati ismeretek, intézkedéstaktikai gyakorlatok, a rendőri kommunikáció gyakorlása, idegen nyelvű szaknyelv elsajátítása, a csapatszolgálat és testnevelés képezi. A gyakorlatorientált képzés keretében a közrendvédelemmel, a határellenőrzéssel, a menekültügyi helyzet kezelésével, erőszakos cselekmények elhárításával összefüggő szituációkban oldanak meg egyéni és csoportos rendőri fellépést igénylő feladatokat. A tananyagokat nyomtatott és elektronikus formában, távoktatási rendszer segítségével is biztosítjuk a résztvevők számára.

 

Fő célkitűzés a rendőri szolgálat ellátásához szükséges kompetenciák kialakítása és fejlesztése. Az egyes modulok végén szervezett vizsgák lehetővé teszik a „rendőr tiszthelyettes” szakképzettség megszerzése érdekében szükséges tanulmányok folytatását is.

Az őr-járőrtárs rész-szakképesítéssel rendelkező hivatásos állományú rendőrök májustól a Készenléti Rendőrség határvadász bevetési osztályai állományában, járőrvezető irányítása mellett őrzési, járőrözési feladatokat hajtanak majd végre.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Bűnügyi őrizetben

A balassagyarmati rendőrök elfogtak egy nőt és egy férfit, akik becskei ingatlanokból nagy értékű takarékjegyet, laptopot és tabletet tulajdonítottak el.

 

Ittasan vezetett

A Vásárosnaményi Rendőrkapitányság befejezte az ügy vizsgálatát.

 

3,5 tonna helyett 9 tonna

Az Ártándon megállított külföldi sofőr túlsúlyos járműszerelvénnyel közlekedett. A rendőrök vele szemben szabálysértési eljárást indítottak.