Fiktív bányára vettek fel hitelt

2017. 01. 25., sze - 09:51
Budapesti Rendőr-főkapitányság

Lezárult annak a két férfinak az ügye, akik egy cég ügyvezetőiként úgy vettek fel közel félmilliárd forint hitelt egy banktól, hogy tudták, a hiteligénylés során nem jártak el jogszerűen és a törlesztő részleteket sem állt szándékukban fizetni.

A nyomozás adatai szerint C. Lajos és R. Péter, egy bányászattal foglalkozó cég ügyvezetői 2008 nyarán bányászati jog megvásárlása céljából közel félmilliárd forint hitelt vettek fel egy banktól annak tudatában, hogy a cég pénzügyi, gazdasági helyzete nem teszi lehetővé a hitel visszafizetését.

A kölcsönt egyébiránt egy olyan bánya megszerzésére igényelték, amelyben a kitermelés már 2002 óta szünetelt, valamint ahol a környezetvédelmi hatóság 2008 óta meg is tiltotta a bányászati tevékenységek végzését.

 

A cégvezetők a felvett kölcsön visszafizetési kötelezettségének nem tettek eleget, emiatt a bank többször próbálta felvenni velük a kapcsolatot, azonban elérhetetlenné váltak számukra.

 

A nyomozás során a rendőrök megállapították, hogy a két férfi – egymástól függetlenül – tartósan külföldön tartózkodik. Velük szemben ezért a Budapesti Rendőr-főkapitányság elfogatóparancsot adott ki, majd a Fővárosi Bíróság nemzetközi- és európai elfogatóparancsot bocsátott ki.

 

Ezek eredményeként a thaiföldi hatóságok egyiküket 2015 februárjában, míg a másik férfit 2015 júniusában elfogták, majd mindkettőjüket átadták a BRFK munkatársainak.

 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya a 49 éves C. Lajos és a 42 éves R. Péter ellen különösen nagy kárt okozó csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást a napokban befejezte, az iratokat vádemelési javaslattal a Fővárosi Főügyészség felé megküldte.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Lezárt akta: késsel támadt az alvó családra

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőrfőkapitányság munkatársai befejezték a nyomozást az ellen a tótkomlósi férfi ellen, aki késsel többször megszúrta ismerősét, illetve annak gyermekét is megpróbálta megsebesíteni.