Pénzhamisítókat fogtak el a rendőrök

2015. 08. 02., v - 09:51
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Hamis dollárt akartak Ukrajnában forgalomba hozni.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda pénzhamisítás bűntett kísérlet elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást – őrizetbe vételük mellett - M. István 54 éves edelényi, valamint Sz. István 59 éves nyékládházi lakosok ellen.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsítottak – ez idáig ismeretlen társak megbízását követően - 2015. év elején megállapodtak abban, hogy hamis 20-as USD címletű bankjegyeket készítenek, amelyeket közvetítőn keresztül Ukrajnában hoztak volna forgalomba.

A hamis bankjegyek legyártását M. István vállalta, aki Miskolcon működtetett egy nyomdaipari céget.

A Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai 2015. július 31-én fogták el a két férfit. A nyomdában tartott házkutatás során a nyomozók 1826 darab B/3 méretű papírívet foglaltak le, amelyek 20-as címletű amerikai dollár lenyomatait tartalmazták. A rendőrök megtalálták és lefoglalták továbbá azokat az eszközöket is (nyomólemezek, nyomdagépek), amelyekkel a hamisítványokat gyártották.

A 1826 darab, laponként 12 db 20 USD bankjegy lenyomatát tartalmazó ív összértéke, forgalomba hozatalát követően, több, mint 123 millió forint. 

Az Sz. Istvánnál tartott házkutatás alkalmával számos pénzhamisítással összefüggésbe hozható tárgyat találtak a rendőrök. Lefoglaltak több, mint 1000 ív B/3 méretű lapot, melyek hamis 200-as címletű ukrán hrivnya bankjegy lenyomatait tartalmazták, így feltehetően ezen bankjegyek hamisítását is tervezték a gyanúsítottak.

A két férfi elszámoltatáskor beismerő vallomást tett. Elmondták, hogy a kész hamisítványokat Ukrajnában kívánták forgalomba hozni.

 

Velük szemben a további eljárást Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda folytatja le, egyben előterjesztést tettek az illetékes bíróság felé előzetes letartóztatásuk indítványozására.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Siklóernyős zuhant le

Iszkaszentgyörgy mellett zuhant le egy mezőgazdasági földterületre a siklóernyős.

 

Maszkot viselt a szeméremsértő

A XXII. kerületi rendőrök keresik azt a férfit, aki a gyanú szerint egy fiatal lány előtt szeméremsértő módon viselkedett.

 

Letartóztatták

30 napig biztosan rács mögött marad az a nő, aki társával idős embereket megtévesztve lopott több alkalommal Oroszlányon.