Rajtaütöttek az embercsempészeken - videóval

2017. 02. 02., cs - 04:57
ORFK Kommunikációs Szolgálat

A gyanúsítottak egy fővárosi szállodában pihentették az illegális migránsokat.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda embercsempészés bűntett megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást több magyar állampolgárságú taxisofőr ellen. A férfiak 2016 márciusa és májusa között 12 alkalommal szállítottak különböző magyar befogadó állomásokról illegális migránsokat egy budapesti hotelbe, hogy onnan később más sofőrök Nyugat-Európába vigyék őket. A szállításokat a bűnszervezet vezetője, egy Magyarországon oltalmazott státusszal rendelkező iraki férfi szervezte. A szállodából Ausztrián és Szlovákián keresztül főleg marokkói, egyiptomi és iraki személyek utaztatták tovább személyautókkal a migránsokat. A befogadó állomásról a hotelbe történő szállításokért 50 és 150 euró közötti összegeket kaptak a magyar taxisok.

 

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a német, az olasz, az osztrák és a szlovák társszervekkel, valamint az EUROPOL Európai Embercsempészés Elleni Központ munkatársaival szorosan együttműködve beazonosította a bűnszervezet Magyarországon tartózkodó irányítóját, illetve több tagját. Az európai szintű közös akció keretében 2017. február 1-jén a magyar nyomozók házkutatást tartottak a fővárosi szállodában és elfogták a bűnözői csoport iraki vezetőjét, illetve magyar bűntársát. Ezzel párhuzamosan a rendőrök a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal munkatársaival közösen menekültügyi és idegenrendészeti ellenőrzést tartottak a hotelben, amelynek eredményeképpen egy körözött személyt is elfogtak. A nyomozók a helyszínen mobiltelefonokat, SIM kártyákat, számítógépeket, a bűncselekménnyel összefüggésbe hozható feljegyzéseket, nagy mennyiségű készpénzt, illetve egy luxus-terepjárót foglaltak le.

 

A magyarországi akcióban az EUROPOL elemzője és specialistája, valamint a Német Szövetségi Rendőrség egyik nyomozója is részt vett. Az elfogásokkal párhuzamosan a horvát, a bolgár, a német, az osztrák és a román hatóságok is házkutatásokat tartottak és több mint 20 olyan személyt vontak büntetőeljárás alá, akik bűnszervezetben elkövetett embercsempészéssel gyanúsíthatóak.

 

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai az elfogott személyeket gyanúsítottként hallgatták ki, majd bűnügyi őrizetbe vették őket és előterjesztést tettek előzetes letartóztatásuk indítványozására.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Meghalt a sofőr

Teljes szélességében lezárták a 4616-os út balesettel érintett szakaszát Abony térségében.

 

Kifosztás miatt felelhet

Az esztergomi rendőrök őrizetbe vették azt a 33 éves férfit, aki egy bisztróban eltulajdonította a sértett pénztárcáját.

 

Engedély nélkül vezettek

A rendőrök szabálysértési őrizetbe vettek két férfit, akik úgy vettek részt a közúti forgalomban, hogy vezetői engedéllyel nem rendelkeznek.

 

Csiribí-csiribá

A Pest megyei rendőrök újabb veszélyes karavánokat tüntettek el a forgalomból.