Trükkös faárusok rendőrkézen

2015. 11. 04., sze - 10:06
Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság

Többet mértek, kevesebbet adtak azok a tűzifával házaló árusok, akiket Derecskén fogtak el a rendőrök. A három férfit a berettyóújfalui nyomozók őrizetbe vették.

A Berettyóújfalui Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást a 24 éves kazincbarcikai P. Gábor, a 30 éves kazincbarcikai Sz. István és a 37 éves dövényi B. Ferenc ellen.

A rendelkezésre álló adatok szerint 2015. november 3-án délután ismeretlen faárusok megjelentek Furtán egy családi ház előtt, ahol az ott lakó idős nőnek akác tűzifát kínáltak eladásra. A három férfi a sértettel megállapodott abban, hogy eladnak neki 40 mázsa tűzifát. Az ismeretlenek azt állították, hogy a teherautójukban van egy hordó, amibe körülbelül 40 kilogramm fát lehet egyszerre belerakni, így azzal pontosan kilehet mérni az eladott fa mennyiségét. A három faárus több hordó fát pakolt le a sértett udvarára, majd azt állították, hogy a tűzifa mennyisége elérte a 40 mázsát. A sértett kifizette a tűzifát, majd az árusok sietően távoztak a helyszínről.

 

A szomszéd vette észre, hogy az ismeretlenek megkárosították a nőt, mivel 40 mázsa helyett csak körülbelül 4,4 mázsa fát pakoltak le, ezért bejelentést tettek a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjába.

 

A sértett fia eközben gépkocsijával a faárusok után hajtott, akiket Derecskén utolért és megállított, valamint számon kérte őket, hogy a kifizetett 40 mázsa helyett miért pakoltak le kevesebb tűzifát az édesanyja udvarára. A három férfi ennek hatására a vételár különbözetét átadták a fiúnak, majd tovább hajtottak Debrecen irányába.

 

A berettyóújfalui rendőrök a 47-es számú főúton megállították a kisteherautót és igazoltatták a két kazincbarcikai és a dövényi férfit, akiket bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt előállítottak a Berettyóújfalui Rendőrkapitányságra. A nyomozók a 24 éves P. Gábort, a 30 éves Sz. István és a 37 éves B. Ferencet gyanúsítottként kihallgatták és bűnügyi őrizetbe vették. 

 

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának tanácsai:

Közeledik a fűtési szezon és ezzel együtt a házalóárusok is megjelennek megyeszerte. Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a házaló illegális faárusok többféle módszerrel, többféle bűncselekményt is elkövethetnek. Ezek között található az a módszer, hogy nem a kifizetett mennyiségű fát, hanem jóval kevesebbet pakolnak le a vevőnek, ezzel már önmagában kárt okoznak. Előfordul, hogy a cselekményük során a lakóépületbe is bejutnak, ahonnan kisebb értéktárgyat, készpénzt tulajdoníthatnak el.

Gyanús személyek megjelenése esetén, vagy gyanús eredetű tüzelőt árusító teherautót észlelve értesítsék a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központját a 06-52/457-040-es telefonszámon, vagy tegyenek bejelentést a nap 24 órájában ingyenesen hívható 107-es vagy 112-es központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén.

 

Kérjük, legyenek óvatosak, és otthonaikba ne engedjenek be idegeneket, házaló árusokat, hogy ne váljanak trükkös tolvajok áldozatává!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Halálos közlekedési baleset Békéscsaba közelében

Halálos közlekedési baleset történt a 44-es számú főúton, Békéscsaba közelében, ahol egy személygépkocsi és egy tehergépkocsi összeütközött. A balesetben az autót vezető férfi olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen életét vesztette.

 

Tolvaj Karcagon

A rendőrök rövid időn belül azonosították és elfogták a Karcagon történt lopás gyanúsítottját.

 

Deák Jánosra emlékeztek

Az 5 Fegyver Kupa SE a Nemzeti Közszolgálati Egyetem lőterén szervezett lőversenyt a nemrégiben fiatalon elhunyt lőkiképző emlékére.

 

Kábítószergyanús anyagokat birtokoltak

A győri nyomozók két embert fogtak el, mivel a ruházatukból, majd a későbbi kutatás alkalmával a lakóhelyükről is több kábítószergyanús anyag került elő.

 

Keressük őket

A dunakeszi rendőrök a lakosság segítségét kérik.

 

Hat határsértő Csongrád megyében

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba hat migráns Csongrád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.