Vádemelési javaslat

2015. 08. 19., sze - 18:03
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Az okozott kár meghaladja a 20 milliárd forintot.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda vádemelési javaslattal zárta le a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet gazdasági tevékenységének vonatkozásában H. Béla és társai ellen folytatott eljárást. 

 

A nyomozás adatai szerint a pénzintézethez köthető visszaéléseket 2006-ig lehet visszavezetni. A teljes kárérték túlnyomó részét – csaknem 19 milliárd forintot – a takarékszövetkezet rossz hitelezési gyakorlata által okozott vagyoni hátrány teszi ki.  Az eljárás során megállapítást nyert, hogy a pénzintézet 119 esetben nyújtott kölcsönt hitelképtelen gazdasági társaságok részére megfelelő fedezet nélkül. Ezekkel az ügyletekkel összefüggésben 72 gyanúsított ellen hűtlen kezelés megalapozott gyanúja miatt folyt az eljárás.

A nyomozás során megállapítást nyert továbbá, hogy az egyik gyanúsított érdekeltségi körébe tartozó gazdasági társaságok csaknem 5,5 milliárd forint értékben állítottak ki váltókat, úgy hogy a cégeknek nem volt reális lehetőségük arra, hogy azokat lejártukkor kifizessék. Egyes váltók ezen felül hamisak is voltak.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda vagyon-visszaszerzési tevékenység keretében 44 gyanúsított esetében vett zár alá bankszámlákat, ingatlanokat és ingóságokat.

 

A hűtlen kezelés és más bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda befejezte és a nyomozás iratait vádemelési javaslattal küldte meg a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségnek. 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Ittasan ütközött

A járművezető először egy jelzőtáblának, majd egy kandelábernek hajtott, aminek következtében az autója kigyulladt.

 

Autózni akart

Nyitva hagyott tehergépkocsit vitt el egy 18 éves férfi Nógrádszakálból.

 

Újra járható az 55-ös számú főút

Befejeződött a helyszíni szemle és a műszaki mentés az 55-ös számú főúton Ásotthalom közelében, ahol korábban személyi sérüléses baleset történt.