Vádemelési javaslat

2016. 02. 06., szo - 08:00
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Hamisított magyar útlevelekkel utaztatták a harmadik országbeli állampolgárokat Nyugat-Európába több ezer euróért.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda embercsempészés bűntett és más bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást 33 személlyel szemben.

 

A nyomozás adatai szerint a magyar és külföldi tagokból álló bűnszervezet – főként szír állampolgárok - 2013 szeptembere és decembere között, légi úton Isztambulból nyugat-európai országokba történő csempészésére specializálta magát. Bűnös tevékenységük során érvényes magyar magánútleveleket használtak fel, amelyekben a fényképeket kicserélték. Az útlevelek meghamisítására Budapesten került sor közvetítők és okmányhamisító bevonásával.

A csoport működtetésében a magyar gyanúsítottak oly módon vettek részt, hogy szerény anyagi körülmények között élő magyar állampolgárokat utaztattak szervezetten Isztambulba, ahol azok átlagosan 1000 euróért átadták útleveleiket a bűnszervezet tagjainak. Kiutazásuk és kint tartózkodásuk költségeit is a bűnszervezet fedezte. Útlevelük értékesítését követően - a csoport iránymutatása alapján - valótlan tartalmú bejelentést tettek Magyarország isztambuli főkonzulátusán, így jutottak a visszautazásukat biztosító ideiglenes magánútlevélhez.

 

Az érvényes majd a meghamisított magyar magánútleveleket a bűnszervezet megbízásából magyar állampolgár futárok szállították légi úton Budapest és Isztambul között. Az okmányhamisítást követően a Törökországban tartózkodó gyanúsítottak, harmadik országbeli állampolgároknak adták tovább az úti okmányokat Isztambulban, elősegítve ezzel illegális határátlépésüket a schengeni övezet irányába. A harmadik országbeli állampolgárok a hamisított magyar útleveleket Ankara vagy Isztambul légi kikötőiben használták fel abból a célból, hogy Nyugat-Európába tartó repülőgépekre felszállva elhagyják Törökországot.

Az eljárás során a nyomozóhatóság szoros együttműködésben állt a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Főosztályával, illetve a török és osztrák nemzeti rendőrséggel.

A KR Nemzeti Nyomozó Iroda a nyomozást befejezte és az ügyben keletkezett iratokat 2016. február 1-ején vádemelési javaslattal küldte meg a Mosonmagyaróvári Járási Ügyészségnek.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam