Vádemelési javaslat korrupciós bűncselekmények miatt

2013. 07. 26., p - 12:43
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Közel 30.000 oldalnyi iratanyagot küldött meg a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda vádemelési javaslattal a Fővárosi Főügyészség részére.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda befejezte a nyomozást gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult tagja által bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntettének és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt indult eljárásban.

A nyomozás adatai szerint egy budapesti autósiskola vezetője román és magyar állampolgárságú társaival szervezetten együttműködve 2008-2010. években 1.000-4.000 euró közötti pénzösszeg ellenében román állampolgárokat úgy juttatott vezetői engedélyhez, hogy a járművezetéshez szükséges elméleti, illetve gyakorlati ismeretekkel, képzettséggel, jártassággal egyáltalán nem rendelkeztek, sok esetben még írni-olvasni sem tudtak.

A gyanúsítottak a román állampolgárságú vizsgázóktól alkalmakként 200-400 euró közötti készpénzt kértek el, amelyből a vizsgán közreműködő tolmács, szakoktató, illetve hivatalos személyként eljáró vizsgabiztos részesült azért, hogy a jelöltek a vizsgákat sikeresen teljesítsék. 300-400 euróért a román állampolgárokat a magyarországi megélhetésüket, illetve a magyarországi lakhatásukat alátámasztó, valótlan tartalmú iratokkal látták el, akik így a magyar gépjárművezetői engedélyhez szükséges lakcímet igazoló hatósági igazolványhoz és a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal által kiállított regisztrációs igazoláshoz jutottak.

A vezetői engedély kiállításához szükséges egészségügyi alkalmasság megállapításáról szóló orvosi véleményt az ügyben érintett orvosok alkalmanként 100 euróért úgy állították ki, hogy a jelölt a vizsgálaton részt sem vett, vagy ha részt vett, akkor a jogszabályban előírt vizsgálatoknak csak a töredékét végezték el.

Az okmányirodák részéről eljáró hivatalos személyek hivatali kötelezettségüket megszegve, a jogszabályi rendelkezéseket figyelmen kívül hagyva a román személyek vezetői engedélyének kiadásában közreműködtek.

Gyanúsítottként hallgatták ki azt a budapesti postai kézbesítőt is, aki a vezetői engedély megszerzésével kapcsolatos hivatalos iratokat a kapott jogtalan előnyért cserébe nem a fiktív lakcímmel rendelkező román állampolgárságú címzetteknek, hanem megbízóinak adta át.

A nyomozó hatóság korrupciós bűncselekmények miatt 47 román, illetve magyar állampolgárságú gyanúsítottal szemben lefolytatott büntetőeljárásban a nyomozást befejezte és az iratokat a Fővárosi Főügyészség részére vádemelési javaslattal megküldte.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam