Közlemény

2015. 08. 17., h - 19:42
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Magyar Nemzet: valótlanul.

A Magyar Nemzet című országos terjesztésű napilap 2015. augusztus 17-én megjelent számának első és harmadik oldalán a „Lekötött képességek - Az EU államai közül egyedül Magyarország nem vesz részt a Frontex műveleteiben” címmel közzétett írás szerzője nem, illetve pontatlanul vette figyelembe a rendőrségtől kért és kapott hivatalos tájékoztatást, ezért a rendőrség az ügyben sajtó-helyreigazítási kérelemmel fordul a Magyar Nemzethez.

A cikk már a címadásában is valótlanságot állít. Továbbá az sem felel meg a valóságnak, miszerint „Az uniós tagállamok közül egyedül Magyarország nem vesz részt a schengeni határok védelmét ellátó szervezet, a Frontex műveleteiben.” A rendőrség aligha félreérthetően közölte Buzna Viktor úrral, a cikk szerzőjével, hogy a „[…] rendőrség a határszakaszon jelenleg is két Frontex műveletben vesz részt, [...]”

Az újságíró kérdezett, a választ megkapta. A hiteles tájékoztatás érdekében a Magyar Nemzet újságírójának kérdéseit és az arra adott rendőrségi válaszokat az ORFK Kommunikációs Szolgálata a maga teljességében közzéteszi.

Kérdések:

„A Triton-művelet a Görögországon keresztül, a Nyugat-balkánon át hazánkba áradó menekülthullám megakadályozását célozza. Tekintettel arra, hogy Magyarország történelmi mértékű menekülthullám elszenvedője, hazánk távolmaradása a helyzet megfékezését célzó, összeurópai akcióból érthetetlen.

- Miért nem vesz részt a magyar és schengeni határvédelmet ellátó rendőrség az akcióban?

- Készült-e szakmai háttérmunka ennek a döntésnek az alátámasztására?

Amennyiben igen, elérhető-e az erről szóló dokumentáció?”

Válaszok:

„Tájékoztatjuk, hogy a Triton elnevezésű Frontex művelet nem Görögország tengeri határain, hanem Olaszország déli határainál kerül végrehajtásra, így semmilyen hatással sincs a nyugat-balkáni útvonalon hazánkba érkező migrációs hullámra. Az Olaszországban (elsősorban Lampedusán) a schengeni övezetbe érkező bevándorlók főként Svájc és Franciaország irányába utaznak tovább. Magyarország távolmaradását a művelettől elsősorban az indokolja, hogy hazánk – földrajzi adottságaiból kifolyólag – nem rendelkezik tengeri műveletekben alkalmazható erőkkel és technikai eszközökkel.

Tájékoztatjuk továbbá, hogy a magyar-szerb határ védelme miatt jelentősen leterhelt rendőrség a határszakaszon jelenleg is két Frontex műveletben vesz részt, így a nemzetközi határrendészeti műveletekben történő részvételre jelenleg kevesebb erőforrás áll rendelkezésre. Mindazonáltal 2015-ben többek között 8 szakértő és 2 hőkamerával felszerelt gépjármű került megerősítésként a bolgár-török szárazföldi határszakaszra, illetve jelenleg is 10 magyar határrendész 4 hőkamerával és 1 megkülönböztető jelzéssel ellátott gépjárművel segíti a szerb rendőrök munkáját a szerb-macedón határszakaszon. Ez utóbbi tevékenységet a magyar rendőrség a jövőben is ellátja.”

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Bilincsben a kerékpártolvaj

A pilisvörösvári rendőrök elfogták azt a 47 éves budapesti férfit, aki az elmúlt időszakban három bringát is elkötött Solymáron.