Hétvégi közlekedési prognózis

2014. 07. 18., p - 12:04
ORFK Kommunikációs Szolgálat

A 2014. július 18. és július 20. közötti hétvégén jellemzően az alábbi, a közúti közlekedést befolyásoló körülményekkel találkozhatnak a közúti forgalomban résztvevők.

Pénteken a tikkasztó napsütés mellett megnövekszik a gomolyfelhőzet, és elszórtan frissítő zápor, zivatar is kialakul. Az északkeleti szél megélénkül, néha megerősödik, zivatarok környezetében viharossá fokozódik. 30 fok körüli hőség lesz. Szombaton szinte zavartalan lesz a napsütés, csak néhol lehet zápor vagy zivatar. Az ország egész területén kánikula várható. Vasárnap 30 és 35 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Csak északkeleten fordul elő egy-egy zápor.

 

A gyorsforgalmi utak hétvégi közlekedésbiztonsága érdekében a következő tájékoztatást adjuk:

 

M0

  • A 12+500-14+000 km szelvények között a jobb pályatesten baleseti helyreállítás miatt előre láthatóan még 2014. 07. 30-ig tart a H3 haladósáv lezárása kiépített fix tereléssel (éjszaka is), 60 km/h sebességkorlátozás mellett;
  • A 43+600-47+510 km szelvények között mindkét pályatesten burkolatjavítás miatt 2014. 07. 13. és 2014. 07. 20. között a H1, H2 haladósávok felváltva lezárásra kerülnek mobil tereléssel, 80 km/h sebességkorlátozás mellett;
  • A 60-75 km szelvények között mindkét pályatesten burkolatjavítás miatt 2014. 07. 14 és 2014. 07. 20. között a H1, H2 haladósávok felváltva lezárásra kerülnek mobil tereléssel, 60 km/h sebességkorlátozás mellett.

 

M3

  • A 219+700 és a 221+050 km szelvények között a jobb pályatesten a 2014. április 2-án kezdődött hídépítés még tart, emiatt az előző és a leállósáv le van zárva kiépített fix tereléssel (éjszaka is), 80 km/h sebességkorlátozás mellett. Az előző és a leálló sávon betonfal van elhelyezve;
  • A 222+100-220+800 km szelvények között a bal pályatesten a 2014. április 3-án kezdődött hídépítés még tart, emiatt az előző és a leállósáv le van zárva kiépített fix tereléssel (éjszaka is), 80 km/h sebességkorlátozás mellett. Az előző és a leállósávon betonfal van elhelyezve.

 

M5

  • A 63+588 km szelvénynél mindkét pályatesten hídjavítás miatt az előzősáv zárására kerül sor, kiépített fix tereléssel (éjszaka is), 60 km/h sebességkorlátozás mellett. A forgalom folyamatossága a leállósávra történő sávelhúzással 2-2 sávon biztosított.

 

 

M7

  • A 71-90 km szelvények között mindkét pályatesten sövényvágást végeznek az elválasztósávban mobil tereléssel 80 km/h sebességkorlátozás mellett.

 

 

A többi gyorsforgalmi úton hétvégi munkálatokat nem terveztek.

A felsoroltak tájékoztató jellegűek: Kérjük, figyeljék a híradásokat és a közúti jelzéseket!

 

Az esetleges balesetek helyszínén a helyszínelés és a mentési munkálatok idején forgalomkorlátozásra, terelésekre, útlezárásra is kell számítani! 

 

Tájékoztató

 

Az Ukrajnába történő be-és kiutazással kapcsolatos tanácsok, információk a Külügyminisztérium Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálat honlapján, a „konzuliszolgalat.kormany.hu” oldalon olvashatóak. Jelenleg Kijevbe és az ország más – középső és nyugati – régióiba, így a Kárpátaljára történő beutazásnak nincs akadálya, de a külföldiek számára az óvatosság Ukrajnában mindenütt indokolt.  A kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megyék egyes területein fegyveres összetűzések zajlanak, tartós a feszültség, gyakoriak az erőszakos megnyilvánulások, illetve bűncselekmények. A Konzuli Szolgálat javasolja a magyar állampolgároknak, hogy e megyékbe ne utazzanak be, mert életük és testi épségük veszélybe kerülhet, és konzuli segítség nyújtására sem nyílik lehetőség.

 

A nyugat-európai országokban elkezdődött szabadságolási időszak és iskolai szünet miatt főként Ausztriából és Németországból érkező vendégmunkások, valamint a turisztikai céllal utazók számának növekedésével kell számolni - főleg a hétvégén - az utakon és a határátkelőhelyeken.

 

A péntektől vasárnapig várható magasabb nappali hőmérsékletre tekintettel javasoljuk az utazóknak, hogy megfelelő mennyiségű folyadékról gondoskodjanak a várakozások időszakára. 

 

Horvátország 2013. július 1-jén csatlakozott az Európai Unióhoz, melynek következtében a határátkelőhelyeken a vámellenőrzés megszűnt, azonban a személyellenőrzés nem. Ez azt jelenti, hogy magyar állampolgárok továbbra is érvényes személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel léphetnek át az államhatáron. A kiskorúaknak is szükséges érvényes személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel rendelkezniük!

Július első szombatján életbe lépett életbe a nehéz tehergépjárművek meghosszabbított forgalomkorlátozása, melynek következtében a nyári kamionstop szombaton este 22 óra helyett már délután 15 órakor elkezdődik. A tehergépkocsik júliusban és augusztusban – főszabály szerint – szombat délután 15 óra és vasárnap este 22 óra között nem közlekedhetnek a magyarországi utakon. A kamionstopot az érintett szakminiszterek veszélyhelyzetben felfüggeszthetik. Az intézkedésre az utóbbi években az országos tiszti főorvos által elrendelt, legalább másodfokú hőségriasztás adott okot.

A közúti határátkelőhelyek várható forgalma:

Zala megye

Zala megye határátkelőhelyei közül Letenye autópálya határátkelőhelyen várható forgalomnövekedés péntek délutántól szombat délutánig a kilépő, valamit vasárnap kora reggeltől délutánig a belépő irányban a horvátországi üdülési szezon miatt.

 

Az esetlegesen kialakuló várakozás a 30 percet előreláthatólag nem éri el.

 

Somogy megye

Somogy megye határátkelőhelyein várakozás kialakulására nem kell számítani.

 

Baranya megye

Baranya megye határátkelőhelyein várakozás kialakulására nem kell számítani.

 

Bács-Kiskun megye

Tompa közúti határátkelőhelyen péntek déltől késő estig, valamint szombat délelőtt kell megnövekedett forgalommal számolni a kilépő irányban, amely 60 percnél nagyobb várakozás kialakulását várhatóan nem eredményezi. A belépő irányban vasárnap déltől lehet estig várakozás kialakulásával számolni, amely elérheti a 30-60 percet. A várakozási idő a Röszke autópálya határátkelőhelyen kialakult várakozási idő függvényében tovább növekedhet.

 

A teherforgalomban a be-és kilépő irányokban lehet várakozás kialakulásával számolni a hétvégén, melynek mértéke a 30 percet várhatóan nem haladja meg.

 

Csongrád megye

Nagylak közúti határátkelőhelyen a teherforgalomban csütörtöktől szombatig a kilépő irányban 60-120 perc, vasárnap pedig belépő irányban szintén 60-120 perc várakozási idő kialakulásával kell számolni.

 

A személyforgalomban 60 perc várakozás kialakulásával számolunk.

 

Röszke autópálya határátkelőhelyen a személyforgalomban péntek kora délutántól a kilépő irányban várható megnövekedett forgalom, melynek következtében akár 120-180 perc várakozás is kialakulhat. A várakozási idő függvényében lehet számolni tereléssel Ásotthalom és Tompa közúti határátkelőhely felé. Vasárnap kora délutántól estig a belépő irányban alakulhat ki várakozás, melynek mértéke elérheti a 60 percet. 

 

Röszke autópálya határátkelőhelyen a teherforgalomban csütörtöktől szombatig a kilépő irányban 60 perc, vasárnap pedig belépő irányban 60 perc várakozási idő kialakulásával kell számolni.

 

Ásotthalom közúti határátkelőhelyen napközben a terelés időszakában 60-120 perc várakozási idő kialakulásával számolunk, míg 30-60 perc várakozással lehet számolni személyforgalomban az átkelőhely megnyitása után reggel a belépő irányban és a zárást megelőzően este a kilépő irányban.

 

Békés megye

A személyforgalomban várakozás kialakulásával nem számolunk. A teherforgalomban Gyula közúti határátkelőhelyen a kilépő irányban alakulhat ki várakozás a hétvégén - a hétvégi kamionstop időszakát kivéve -, melynek mértéke elérheti a 60-120 percet is. A hétvégét követően pedig belépő irányban kell számolni várakozás kialakulásával, melynek mértéke elérheti a 60-120 percet is. 

 

Hajdú-Bihar megye

Ártánd közúti határátkelőhelyen a teherforgalomban 18-án, pénteken 12 órától 20 óráig kilépő irányban 60 perc, 19-én szombaton 08 órától 12. óráig kilépő irányban 60 perc, illetve 12 órától 16 óráig 120 perc. Vasárnap 20-án, 23 órától 21-én hétfőn 10 óráig a ki és belépő irányokban 60 perc várakozás kialakulásával számolunk.

 

A személyforgalomban várakozás kialakulásával nem számolunk.

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Az ukrán viszonylatú határátkelőhelyeken, a hétvégén a személyforgalomban a reggeli órákban a kilépő, az esti órákban pedig a belépő irányban alakulhat ki várakozás, amely elérheti a 30 percet.

 

Beregsurány közúti határátkelőhelyen várakozás kialakulásával lehet számolni a hétvégén a személyfogalomban napközben be- és kilépő irányban, melynek mértéke várhatóan 30-60 perc lehet.

 

Záhony közúti határátkelőhelyen a személyforgalomban várakozással kell számolni főként vasárnap déltől hétfő hajnalig, amely a 60-120 percet is elérheti a kilépő irányban a buszforgalom élénkülése miatt. Szintén várakozás kialakulásával lehet számolni a személyforgalomban belépő irányban a jövő héten szerda estétől, péntek reggelig, melynek mértéke akár 60-90 perc is lehet.

 

Záhony közúti határátkelőhelyen a teherforgalomban forgalomtorlódás kilépő irányban várható, melynek mértéke akár 30-60 perc is lehet, esetenként azonban ezt is meghaladhatja.

 

A személyforgalomban közlekedőknek napközben alternatív útvonalként a 07.00-19.00 óra között nyitva tartó Barabás közúti határátkelőhelyet és a 08.00-16.00 óra között nyitva tartó Lónya közúti határátkelőhelyet ajánljuk. 

 

 

Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér (RRI)

A légi közlekedést, valamint a járatok indulását és érkezését befolyásoló tényezőkről nem rendelkezünk információval.

 

 

Az utasoknak javasoljuk, hogy tájékozódjanak a határátkelőhelyeken lévő aktuális várakozási időkről a http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo oldalon.

 

A határátkelőhelyek felkészültek a várható forgalom lebonyolítására és a szükséges kapacitással fognak üzemelni. Amennyiben a forgalom nagysága indokolja, ideiglenes forgalmi rend kialakítására kerülhet sor a várakozások csökkentése érdekében.

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Rendőrkézen a verekedő fiatalok

A Balatonfüredi Rendőrkapitányság befejezte a vizsgálatot annak az öt férfinak az ügyében, akik ellen garázdaság, valamint súlyos testi sértés miatt folyt nyomozás.