Áldozatvédelmi képzések az emberkereskedelem elleni küzdelem területén

2017. 05. 26., p - 09:46

Az „Áldozatvédelmi képzések az emberkereskedelem elleni küzdelem területén” című projektet az Országos Rendőr-főkapitányság valósítja meg.

Projekt azonosító: BBA-5.3.4-16-2016-00002

 

Projekt címe: Áldozatvédelmi képzések az emberkereskedelem elleni küzdelem területén

 

Indítás: 2016.09.01.

 

Zárás: 2018.06.30.

 

Projekt tárgya: az áldozatok eredményes azonosítása és irányítása céljából tartandó képzés az emberkereskedelem bűncselekmény felderítésében, nyomozásban és az emberkereskedelem áldozatainak védelmében, segítésében érintett szakemberek részére a rendészeti ágazaton kívül foglalkoztatott szakemberek bevonásával

 

Kedvezményezett: Országos Rendőr-főkapitányság

 

Projekt összköltsége: bruttó 20 065 577 Ft

 

Projekt rövid leírása:

Az áldozatok eredményes azonosítása és irányítása céljából 20 helyszínen (19 megyében és Budapesten) tartunk képzést összesen mintegy 600 fő részére az emberkereskedelem bűncselekmény felderítésében, nyomozásban és az emberkereskedelem áldozatainak védelmében, segítésében érintett szakemberek részére a rendészeti ágazaton kívül foglalkoztatott szakemberek bevonásával. Az érintett szervekről az emberkereskedelem áldozatai azonosításának rendjéről szóló 354/2012. (XII.13.) Korm. rendelet rendelkezik.

 

 A projekt megvalósítása érdekében az emberkereskedelem elleni küzdelem tárgyában tartandó képzésekhez tervek, tananyagok, oktatási segédanyagok kerülnek kidolgozásra az emberkereskedelem áldozatai azonosításában résztvevő szervezetek részére.

 

A képzések során szerzett információk hozzájárulnak

  • az áldozatok helyzetének javításához, a büntetőeljárások eredményességének, gyorsaságának javításához és közvetetten a hatóságok közötti együttműködés és az érintett hatóságok társadalmi elfogadottságához, amely a jogállami működés szempontjából felbecsülhetetlen értékeket hordoz.
  • az áldozatokkal kapcsolatba kerülő intézmények, szakemberek érzékenységének, tudásának növelése, empatikusabb munkavégzés ösztönzéséhez.
  • áldozatainak hatékony védelméhez és kompenzációjuk az európai elvárásokkal összhangban való megvalósulásához.

 

Elérendő az is, hogy az állami és a civil áldozatsegítő szolgáltatások és szervezetek igénybevétele között megfelelő, az áldozatok védelmét, megsegítését leginkább hatékonyan szolgáló egyensúlyi helyzet alakuljon ki. Ennek érdekében fontos a rendelkezésre álló civil szervezetek által biztosított támogatásokról szóló megfelelő tájékoztatás, a civil forrás bevonása az áldozatok megsegítésébe.

Projekt státusza: befejezett

Az oktatási tananyag 2017 áprilisában készült el. 

2017 májusától 2018 júniusáig 20 helyszínen (a 19 megyében és Budapesten) tartottuk meg a képzési programot, amely által közel 600 hallgató oktatását valósítottuk meg országszerte.

A teljes képzési anyagot (oktatási tananyag és előadások anyaga) pendrive-on  adtuk át a hallgatók részére.

2018. június 26-án tartottuk meg a projekt záró konferenciáját a Rendőrségi Igazgatási Központban, melyen a hallgatók körében végzett elégedettségi felmérés eredményét értékeltük, valamint a projekt megvalósítás során eltelt időszak alatt az áldozatirányításban tapasztalt változásokat beszéltük meg az együttműködő partnerek részéről delegált előadókkal.

Az elégedettségi felmérés összesített eredménye az alábbi linken érhető el:

https://docs.google.com/forms/d/1Y18RxWBOrqZapzni11iIGmAfGVloYUq7ZGkhC1LGX6w/viewanalytics


Kapcsolódó oldalak