CROSSBORDER Együttműködési Program 2017-2020

2020. 04. 30., cs - 09:34

A „CROSSBORDER Együttműködési Program 2017-2020” című projektet a Készenléti Rendőrség valósította meg a Belső Biztonsági Alapból nyújtott európai uniós támogatásból.

Projekt azonosító: BBA-5.2.1/3-2017-00009

Indítás: 2018.01.01.

Zárás: 2020.02.29.

Kedvezményezett: Készenléti Rendőrség

Projekt összköltsége: 21.423.867 Ft

 

Projekt bemutatása:

A Készenléti Rendőrség Különleges Szolgálatok Igazgatósága Bevetési Főosztály III. Bevetést Támogató Osztály Nemzetközi Műveleti Alosztálya – a „CROSSBORDER Együttműködési Program 2017-2020” keretén belül, lehetőséget kapott, egy gyakorlatsorozatban való részvételre a környező országok közül, a 2004. évi XXX. törvény által kihirdetett Schengeni Végrehajtási Egyezmény 40. cikkelye alapján, Ausztria, Szlovákia, Szlovénia, valamint a kétoldalú szerződésekben rögzített rendőri együttműködési szabályok alapján, Románia és Szerbia meghatározott műveleti szakegységeivel. A programban meghívottként részt vettek a Nemzeti Nyomozó Iroda és NEBEK munkatársai is. A résztvevő műveleti egységek feladata a határon átnyúló műveletekben való részvétel és ellenőrzött szállítások végrehajtása.

A gyakorlatsorozat során az egység tagjai megismerhetik a Magyarországgal határos országok határmenti területeinek közlekedési struktúráját és minimális helyismeretet szereztek a határ közeli nagyvárosokban, a nemzetközi műveletek során történő határátlépések, idegen államok területén végzett munkavégzés elősegítése céljából.  A program lehetőséget teremtett az adott ország speciális műveleti egységeinek megismerésére, a helyi adottságok (pl.: repterek, vasútállomások, buszpályaudvarok, kritikus infrastruktúrák megközelíthetőségére, és a bűnügyileg különösen fertőzött helyek, sajátosságok, tapasztalatok megismerésére, közvetlen kapcsolatfelvétel keretében.

A program eredményeként az országok közötti határon átnyúló műveleti együttműködés intenzitása növekedett, a kapcsolatfelvétel és kapcsolattartás egyszerűsödött.

Szintén a program keretében lehetőség volt a GPEC (General Police Equipment Exhibition and Conference) németországi rendvédelmi szakmai kiállításon való részvétel, ahol lehetőség nyílt a műveleti tapasztalatok cseréjére valamint a legújabb fegyverzeti, védelmi, technikai fejlesztések megismerésére.

A gyakorlat során az utazási költségek (szállás költéség, repülőjegy, üzemanyag, parkolójegyek, autópályadíjak), valamint a munkavacsora (ebéd) költségeinek megtérítése pályázati forrásból volt biztosított.

A projekt keretén belül az alábbi együttműködések kerültek megvalósításra:

  1. 2018. évben Németország, Frankfurt GPEC (General Police Equipment Exhibition and Conference) rendvédelmi szakmai kiállításon és konferencián való részvétel.
  2. 2018. évben Szlovákia meghatározott műveleti szakegységeivel végrehajtott együttműködés.
  3. 2019. évben Ausztria, Szlovénia, Románia meghatározott műveleti szakegységeivel végrehajtott együttműködés.
  4. 2020. évben Szerbia meghatározott műveleti szakegységével végrehajtott együttműködés.

A megvalósult együttműködés alapján belső felhasználású tájékoztató került elkészítésre, az EMPACT műveleti területen tevékenykedő rendőri egységek tagjai számára.

A projekt megvalósítása során a nemzetközi együttműködések hozzájárultak a Magyar Rendőrség és külföldi társszervek műveleti kapacitásaink és képességeink fejlesztéséhez, különös tekintettel az EMPACT prioritású ügyek kapcsán végrehajtott határon átnyúló nemzetközi műveletekkel összefüggésben. 

 

Projekt státusza: lezárt

Belügyi Alapok weboldala az alábbi linken érhető el: http://belugyialapok.hu/


Kapcsolódó oldalak